Rolada zebra przekładana kremem mascarpone z cukrem pudrem

Prosta rolada zebra to przepis na deser idealny. Miękkie ciasto z dodatkiem kakao i kremowe nadzienie z mascarpone to połączenie, które od razu pokochasz.

Rolada zebra- PysznościRolada zebra- Pyszności
Ewa

Przepis na roladę

Wiele osób błędnie myśli, że przygotowanie rolady w domu jest trudnym wyzwaniem. Tak naprawdę wystarczy odpowiedni przepis na ciasto biszkoptowe, które łatwo będzie się zwijało, a sukces jest gwarantowany. Dziś mamy dla Ciebie inspirację na dwukolorowy deser przekładany kremem z serka mascarpone. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a my dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Rolada zebra

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie mascarpone
  • cukier puder
  • ciasteczka oreo

Sposób przygotowania:

Do miski wbij białka jajek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Porcjami dodawaj żółtka, cukier puder oraz mąkę pszenną. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

Rolada zebra- Pyszności
Rolada zebra- Pyszności

Powstałe masy przełóż do rękawów cukierniczych. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj pod skosem, na zmianę, paski z przygotowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.

Rolada zebra- Pyszności
Rolada zebra- Pyszności

Nieco biszkopt oprósz cukrem pudrem. Zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu zawinięcie później rolady będzie banalnie proste.

Rolada zebra- Pyszności
Rolada zebra- Pyszności

Serek mascarpone przełóż do miski i połącz z cukrem pudrem. Powstały krem rozprowadź na przestudzonym biszkopcie i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Zawiń roladęWstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.

Rolada zebra- Pyszności
Rolada zebra- Pyszności

Gotową roladę pokrój na mniejsze części i wyłóż na talerz. Całość możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi ciastkami.

Smacznego!

Rolada zebra- Pyszności
Rolada zebra- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem