Rolada zebra przekładana kremem mascarpone z cukrem pudrem
Prosta rolada zebra to przepis na deser idealny. Miękkie ciasto z dodatkiem kakao i kremowe nadzienie z mascarpone to połączenie, które od razu pokochasz.
17.02.2023 19:12
Przepis na roladę
Wiele osób błędnie myśli, że przygotowanie rolady w domu jest trudnym wyzwaniem. Tak naprawdę wystarczy odpowiedni przepis na ciasto biszkoptowe, które łatwo będzie się zwijało, a sukces jest gwarantowany. Dziś mamy dla Ciebie inspirację na dwukolorowy deser przekładany kremem z serka mascarpone. Jego przygotowanie jest naprawdę proste, a my dokładnie pokażemy Ci, jak to zrobić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rolada zebra
Składniki:
- 5 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie mascarpone
- cukier puder
- ciasteczka oreo
Sposób przygotowania:
Do miski wbij białka jajek i ubij je na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksując. Porcjami dodawaj żółtka, cukier puder oraz mąkę pszenną. Powstałą masę podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Powstałe masy przełóż do rękawów cukierniczych. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyciskaj pod skosem, na zmianę, paski z przygotowanego ciasta. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60 minut.
Nieco biszkopt oprósz cukrem pudrem. Zawiń ciasto na kształt rolady razem ze ściereczką spod spodu. Odłóż do całkowitego wystudzenia. Dzięki temu zawinięcie później rolady będzie banalnie proste.
Serek mascarpone przełóż do miski i połącz z cukrem pudrem. Powstały krem rozprowadź na przestudzonym biszkopcie i posyp pokruszonymi ciasteczkami. Zawiń roladęWstaw do lodówki do schłodzenia na około godzinę.
Gotową roladę pokrój na mniejsze części i wyłóż na talerz. Całość możesz dodatkowo udekorować pokruszonymi ciastkami.
Smacznego!