Szybka babka marmurkowa. Wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika

Idealnie sprawdzi się do kawy, postoi bez problemu kilka dni poza lodówką, a przygotowanie wymaga zblendowania kilku prostych składników. Na tę babkę nie ma co czekać do Wielkanocy.

Babka marmurkowaBabka marmurkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marmurkowa babka to klasyk doskonale znany w polskich domach. Najczęściej gości w czasie świąt, ale sprawdzi się również na zwykłe, codzienne podwieczorki. Dwa kolory ciasta prezentują się bardzo efektownie po przekrojeniu, ale do tego wypieku potrzebujesz włożyć minimalną ilość wysiłku. Na talerzu nie zostają na koniec nawet okruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Babka marmurkowa

Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a na liście marzeń widnieje nie czekolada i batonik, a ciasto, sięgnij po babkę marmurkową. Przygotowanie jej zajmuje kilka minut, później chwila pieczenia i na stole pojawia się domowy wypiek zdecydowanie warto słodkiego grzechu.

Babka marmurkowa jak z PRL-u
Babka marmurkowa jak z PRL-u © Adobe Stock

Babkę marmurkową możesz przygotować w specjalnej formie do bab, ale sprawdzi się również klasyczna keksówka. To rodzaj ucieranego ciasta, więc nie potrzebujesz nic więcej, jak mikser. Dodanie kakao to dodatkowa minuta pracy, a dwukolorowy efekt robi robotę. Nie bez powodu cieszyła się sporą popularnością w PRL - proste składniki, szybkie przygotowanie, a jaki efekt!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło i utrzyj je wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Dodawaj stopniowo jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, cały czas miksując. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka.
  3. Połowę ciasta przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
  4. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą (lub mąką).
  5. Wlewaj na przemian jasne i ciemne ciasto, tworząc marmurkowy wzór.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Aby sprawdzić, czy babka jest upieczona, wbij w nią drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, babka jest gotowa.
  7. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Gdy babka przestygnie, wyjmij ją z formy i podziel na kawałki. Ciasto możesz udekorować lukrem, polać roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem