Szybka babka marmurkowa. Wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika

Idealnie sprawdzi się do kawy, postoi bez problemu kilka dni poza lodówką, a przygotowanie wymaga zblendowania kilku prostych składników. Na tę babkę nie ma co czekać do Wielkanocy.

Babka marmurkowaBabka marmurkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marmurkowa babka to klasyk doskonale znany w polskich domach. Najczęściej gości w czasie świąt, ale sprawdzi się również na zwykłe, codzienne podwieczorki. Dwa kolory ciasta prezentują się bardzo efektownie po przekrojeniu, ale do tego wypieku potrzebujesz włożyć minimalną ilość wysiłku. Na talerzu nie zostają na koniec nawet okruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Babka marmurkowa

Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a na liście marzeń widnieje nie czekolada i batonik, a ciasto, sięgnij po babkę marmurkową. Przygotowanie jej zajmuje kilka minut, później chwila pieczenia i na stole pojawia się domowy wypiek zdecydowanie warto słodkiego grzechu.

Babka marmurkowa jak z PRL-u
Babka marmurkowa jak z PRL-u © Adobe Stock

Babkę marmurkową możesz przygotować w specjalnej formie do bab, ale sprawdzi się również klasyczna keksówka. To rodzaj ucieranego ciasta, więc nie potrzebujesz nic więcej, jak mikser. Dodanie kakao to dodatkowa minuta pracy, a dwukolorowy efekt robi robotę. Nie bez powodu cieszyła się sporą popularnością w PRL - proste składniki, szybkie przygotowanie, a jaki efekt!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło i utrzyj je wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Dodawaj stopniowo jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, cały czas miksując. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka.
  3. Połowę ciasta przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
  4. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą (lub mąką).
  5. Wlewaj na przemian jasne i ciemne ciasto, tworząc marmurkowy wzór.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Aby sprawdzić, czy babka jest upieczona, wbij w nią drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, babka jest gotowa.
  7. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Gdy babka przestygnie, wyjmij ją z formy i podziel na kawałki. Ciasto możesz udekorować lukrem, polać roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀