Szybka babka marmurkowa. Wystarczy zmiksować składniki i wstawić do piekarnika

Idealnie sprawdzi się do kawy, postoi bez problemu kilka dni poza lodówką, a przygotowanie wymaga zblendowania kilku prostych składników. Na tę babkę nie ma co czekać do Wielkanocy.

Babka marmurkowaBabka marmurkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Marmurkowa babka to klasyk doskonale znany w polskich domach. Najczęściej gości w czasie świąt, ale sprawdzi się również na zwykłe, codzienne podwieczorki. Dwa kolory ciasta prezentują się bardzo efektownie po przekrojeniu, ale do tego wypieku potrzebujesz włożyć minimalną ilość wysiłku. Na talerzu nie zostają na koniec nawet okruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mleczny chlebek shokupan idealny na koreańskie tosty. Lepsze niż kanapki z serem

Babka marmurkowa

Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego, a na liście marzeń widnieje nie czekolada i batonik, a ciasto, sięgnij po babkę marmurkową. Przygotowanie jej zajmuje kilka minut, później chwila pieczenia i na stole pojawia się domowy wypiek zdecydowanie warto słodkiego grzechu.

Babka marmurkowa jak z PRL-u
Babka marmurkowa jak z PRL-u © Adobe Stock

Babkę marmurkową możesz przygotować w specjalnej formie do bab, ale sprawdzi się również klasyczna keksówka. To rodzaj ucieranego ciasta, więc nie potrzebujesz nic więcej, jak mikser. Dodanie kakao to dodatkowa minuta pracy, a dwukolorowy efekt robi robotę. Nie bez powodu cieszyła się sporą popularnością w PRL - proste składniki, szybkie przygotowanie, a jaki efekt!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 jajka,
  • 200 g masła,
  • pół szklanki mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 czubate łyżki ciemnego kakao,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przełóż miękkie masło i utrzyj je wraz z cukrem na puszystą, jasną masę.
  2. Dodawaj stopniowo jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko, cały czas miksując. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać odrobinę więcej mleka.
  3. Połowę ciasta przełóż do osobnej miski i wymieszaj z kakao.
  4. Formę do babki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą (lub mąką).
  5. Wlewaj na przemian jasne i ciemne ciasto, tworząc marmurkowy wzór.
  6. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Aby sprawdzić, czy babka jest upieczona, wbij w nią drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, babka jest gotowa.
  7. Wyjmij babkę z piekarnika i odstaw do przestudzenia.

Gdy babka przestygnie, wyjmij ją z formy i podziel na kawałki. Ciasto możesz udekorować lukrem, polać roztopioną czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty