PrzepisCiastaTorcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Miłośnicy czekolady i karmelu będą w siódmym niebie. Kultowy torcik inspirowany szwedzkim batonikiem poprawi humor w pochmurny dzień, zbierając same komplementy.

Tort Daim jak z Ikea
Tort Daim jak z Ikea
Źródło zdjęć: © Pyszności

Chociaż IKEA to sklep meblowy, to ich restauracje oferują całkiem szeroki wybór dań. To właśnie tam strudzeniu zakupowicze kończą przemierzanie sklepowych alejek, szukając doładowania w postaci kultowych klopsików czy tanich hot dogów. Nie brakuje również deserów. Wśród nich prym wiedzie torcik Daim, inspirowany szwedzkim batonikiem z czekolady i karmelu. Nie musisz jednak pakować samochodu i ruszać na wyprawę do najbliżej Ikei, bo smak kultowego deseru odtworzysz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Torcik Daim jak z Ikei

Chrupiący spód z orzechami laskowymi, delikatny krem, przygotowany na bazie żółtek, śmietanki i masła oraz polewa z mlecznej czekolady, wzbogacona kawałkami chrupiących batoników Daim to połączenie po prostu idealne. Nawet jeśli nie jadłeś nigdy oryginału, zakochasz się w tym przepisie.

To ciasto idealne na specjalne okazje i zwykłe podwieczorki. Pokochają je wszyscy miłośnicy czekolady i orzechów. Sam przepis jest bardzo prosty, ale za przygotowanie trzeba zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 białka,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 4 żółtka,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 2 batoniki Daim,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Orzechy laskowe bez łupinek zblenduj na drobną masę. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Chrupiąca beza z orzechami
Chrupiąca beza z orzechami© Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku umieść żółtka, dodaj śmietankę oraz cukier i gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Powstałą masę wlej na upieczony spód bezowy. Odstaw do lodówki, aby masa nieco zastygła.

Śmietankowy krem
Śmietankowy krem © Pyszności

Krok 3. Czekoladę rozpuść w śmietance i dorzuć połamane na mniejsze kawałki batoniki. Wylej na ciasto, udekoruj połamanymi batonikami i wstaw do lodówki na całą noc.

Polewa Daim do ciasta
Polewa Daim do ciasta© Licencjodawca

Krok 4. Po tym czasie torcik Daim na chrupiącym spodzie jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Torcik Daim
Torcik Daim© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepiswideoikea

Wybrane dla Ciebie