Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Miłośnicy czekolady i karmelu będą w siódmym niebie. Kultowy torcik inspirowany szwedzkim batonikiem poprawi humor w pochmurny dzień, zbierając same komplementy.

Tort Daim jak z IkeaTort Daim jak z Ikea
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chociaż IKEA to sklep meblowy, to ich restauracje oferują całkiem szeroki wybór dań. To właśnie tam strudzeniu zakupowicze kończą przemierzanie sklepowych alejek, szukając doładowania w postaci kultowych klopsików czy tanich hot dogów. Nie brakuje również deserów. Wśród nich prym wiedzie torcik Daim, inspirowany szwedzkim batonikiem z czekolady i karmelu. Nie musisz jednak pakować samochodu i ruszać na wyprawę do najbliżej Ikei, bo smak kultowego deseru odtworzysz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Torcik Daim jak z Ikei

Chrupiący spód z orzechami laskowymi, delikatny krem, przygotowany na bazie żółtek, śmietanki i masła oraz polewa z mlecznej czekolady, wzbogacona kawałkami chrupiących batoników Daim to połączenie po prostu idealne. Nawet jeśli nie jadłeś nigdy oryginału, zakochasz się w tym przepisie.

To ciasto idealne na specjalne okazje i zwykłe podwieczorki. Pokochają je wszyscy miłośnicy czekolady i orzechów. Sam przepis jest bardzo prosty, ale za przygotowanie trzeba zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 białka,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 4 żółtka,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 2 batoniki Daim,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Orzechy laskowe bez łupinek zblenduj na drobną masę. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Chrupiąca beza z orzechami
Chrupiąca beza z orzechami © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku umieść żółtka, dodaj śmietankę oraz cukier i gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Powstałą masę wlej na upieczony spód bezowy. Odstaw do lodówki, aby masa nieco zastygła.

Śmietankowy krem
Śmietankowy krem © Pyszności

Krok 3. Czekoladę rozpuść w śmietance i dorzuć połamane na mniejsze kawałki batoniki. Wylej na ciasto, udekoruj połamanymi batonikami i wstaw do lodówki na całą noc.

Polewa Daim do ciasta
Polewa Daim do ciasta © Licencjodawca

Krok 4. Po tym czasie torcik Daim na chrupiącym spodzie jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Torcik Daim
Torcik Daim © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Babcia gotowała taki rosół. Dziś już mało kto dodaje takie mięso
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Zapomniana wiejska zupa. Z tym dodatkiem smakuje lepiej niż rosół czy żurek
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Takie jajko trafia się bardzo rzadko. Większość nie, co oznacza podwójne żółtko
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy