Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Miłośnicy czekolady i karmelu będą w siódmym niebie. Kultowy torcik inspirowany szwedzkim batonikiem poprawi humor w pochmurny dzień, zbierając same komplementy.

Tort Daim jak z IkeaTort Daim jak z Ikea
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Chociaż IKEA to sklep meblowy, to ich restauracje oferują całkiem szeroki wybór dań. To właśnie tam strudzeniu zakupowicze kończą przemierzanie sklepowych alejek, szukając doładowania w postaci kultowych klopsików czy tanich hot dogów. Nie brakuje również deserów. Wśród nich prym wiedzie torcik Daim, inspirowany szwedzkim batonikiem z czekolady i karmelu. Nie musisz jednak pakować samochodu i ruszać na wyprawę do najbliżej Ikei, bo smak kultowego deseru odtworzysz w swoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Torcik Daim jak z Ikei. Zamiast kupować jedną porcję, upiecz całe ciasto

Torcik Daim jak z Ikei

Chrupiący spód z orzechami laskowymi, delikatny krem, przygotowany na bazie żółtek, śmietanki i masła oraz polewa z mlecznej czekolady, wzbogacona kawałkami chrupiących batoników Daim to połączenie po prostu idealne. Nawet jeśli nie jadłeś nigdy oryginału, zakochasz się w tym przepisie.

To ciasto idealne na specjalne okazje i zwykłe podwieczorki. Pokochają je wszyscy miłośnicy czekolady i orzechów. Sam przepis jest bardzo prosty, ale za przygotowanie trzeba zabrać się wcześniej, bo deser powinien spędzić w lodówce przynajmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 białka,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 100 g cukru,
  • szczypta soli.

Krem:

  • 4 żółtka,
  • 150 ml śmietanki 36 proc.,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru.

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej,
  • 2 batoniki Daim,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Orzechy laskowe bez łupinek zblenduj na drobną masę. Białka ubij na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli oraz cukrem. Dodaj zmielone orzechy i wymieszaj. Przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Chrupiąca beza z orzechami
Chrupiąca beza z orzechami © Pyszności

Krok 2. W międzyczasie przygotuj krem. W rondelku umieść żółtka, dodaj śmietankę oraz cukier i gotuj, cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zdejmij z palnika, dodaj masło i wymieszaj, aż się rozpuści. Powstałą masę wlej na upieczony spód bezowy. Odstaw do lodówki, aby masa nieco zastygła.

Śmietankowy krem
Śmietankowy krem © Pyszności

Krok 3. Czekoladę rozpuść w śmietance i dorzuć połamane na mniejsze kawałki batoniki. Wylej na ciasto, udekoruj połamanymi batonikami i wstaw do lodówki na całą noc.

Polewa Daim do ciasta
Polewa Daim do ciasta © Licencjodawca

Krok 4. Po tym czasie torcik Daim na chrupiącym spodzie jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Torcik Daim
Torcik Daim © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀