PrzepisKultowe klopsiki z Ikea

Kultowe klopsiki z Ikea

Kultowe klopsiki z Ikea
Pyszności
29.04.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:28

Klopsiki z Ikea cieszą się ogromną popularnością i na pewno nie raz sama je kosztowałaś. Ze względu na kwarantannę i zamknięte sklepy z powodu koronawirusa, znana na całym świecie sieć, podzieliła się swoim sekretnym przepisem. My również go wypróbowaliśmy i oto efekty 😉

W przygotowaniu pysznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 500 g mielone mięso wołowe
  2. 250 g mielone mięso wieprzowe
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 5 łyżek mleko
  7. 1 łyżka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz
  9. 2 łyżki olej roślinny do smażenia
  10. 100 g bułka tarta

Sos

  1. 40 g masło
  2. 40 g mąka
  3. 150 ml bulion wołowy
  4. 150 ml bulion warzywny
  5. 150 ml śmietanka 36 %
  6. 2 łyżeczki sos sojowy
  7. 1 łyżeczka musztarda dijon

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą.

Obraz

2. Po chwili dodaj czosnek, sól, pieprz oraz mleko.

Obraz

3. Z powstałej mieszanki uformuj małe klopsiki. Umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obraz

4. Po tym czasie podsmaż klopsiki na patelni, po czym wstaw je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program: "góra-dół").

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu rozpuść na rozgrzanej patelni masło i połącz je z mąką. Następnie dodaj bulion warzywny i wołowy oraz śmietankę.

Obraz

6. Nie zapomnij również o sosie sojowym i musztardzie dijon. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.

Obraz

7. Gotowe klopsiki z kremowym sosem możesz podać m.in. z ziemniaczanym puree. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także