Kultowe klopsiki z Ikea

Klopsiki z Ikea cieszą się ogromną popularnością i na pewno nie raz sama je kosztowałaś. Ze względu na kwarantannę i zamknięte sklepy z powodu koronawirusa, znana na całym świecie sieć, podzieliła się swoim sekretnym przepisem. My również go wypróbowaliśmy i oto efekty 😉

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu pysznych klopsików pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Klopsiki

  1. 500 g mielone mięso wołowe
  2. 250 g mielone mięso wieprzowe
  3. 1 szt. cebula
  4. 1 ząbek czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 5 łyżek mleko
  7. 1 łyżka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz
  9. 2 łyżki olej roślinny do smażenia
  10. 100 g bułka tarta

Sos

  1. 40 g masło
  2. 40 g mąka
  3. 150 ml bulion wołowy
  4. 150 ml bulion warzywny
  5. 150 ml śmietanka 36 %
  6. 2 łyżeczki sos sojowy
  7. 1 łyżeczka musztarda dijon

Sposób przygotowania:

1. W robocie kuchennym połącz ze sobą dwa rodzaje mięsa, jajko, posiekaną cebulę i bułkę tartą.

Obrazek

2. Po chwili dodaj czosnek, sól, pieprz oraz mleko.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki uformuj małe klopsiki. Umieść na blaszce i wstaw do lodówki na 2 godziny.

Obrazek

4. Po tym czasie podsmaż klopsiki na patelni, po czym wstaw je do piekarnika na 30 minut (temp. 160 stopni Celsjusza, program: "góra-dół").

Obrazek

5. W międzyczasie przygotuj sos. W tym celu rozpuść na rozgrzanej patelni masło i połącz je z mąką. Następnie dodaj bulion warzywny i wołowy oraz śmietankę.

Obrazek

6. Nie zapomnij również o sosie sojowym i musztardzie dijon. Dokładnie wymieszaj i gotuj do chwili, aż sos zgęstnieje.

Obrazek

7. Gotowe klopsiki z kremowym sosem możesz podać m.in. z ziemniaczanym puree. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości