Kakao z warzywnym dodatkiem? Nawet się nie domyślasz, jak szybko rozgrzewa
Sezon na rozgrzewające napoje trwa w najlepsze. Próbowałeś już herbaty zimowej i kawy z przyprawami? Czas na kakao, po którym wyjście z domu w chłodny, grudniowy poranek będzie o wiele łatwiejsze. Sprawdzi się także po spacerze. Jeden dodatek działa cudownie!
O tej porze roku receptury na rozgrzewające napoje doceniamy szczególnie. Sięgamy po soki, przyprawy, miód, by kawa czy herbata działa jeszcze korzystniej. Proponujemy do tej listy dołączyć kakao. Ten napój dostarczy sporo witamin i minerałów, a gdy wzbogacimy go warzywny dodatek, będzie jeszcze lepiej rozgrzewał.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sezonowe warzywo w roli głównej
O jaki warzywny dodatek chodzi? Mus z dyni, który doskonale znamy z pumpkin spice latte. Świetnie komponuje się on ze smakiem mleka, dlatego w kakao odnajdzie się doskonale. Dyniowy mus z przyprawami nie tylko sprawi, że napój będzie miał korzenny posmak, ale wzmocni odporność.
Wzmacnia odporność
O tej porze roku po dynię warto sięgać jak najczęściej. To tanie, sezonowe warzywo ma dobry wpływ na odporność. Zawiera beta-karoten, a także witaminy C i E oraz minerały, jak żelazo i magnez. Kiedy nie brakuje jej w naszych posiłkach, wzmacniamy organizm. Dzięki temu można uniknąć sezonowych infekcji i przeziębień. Gdy do musu dyniowego doda się jeszcze przyprawy i miód, jego wartość odżywcza jeszcze wzrośnie.
Na lepszy nastrój
Nie bez znaczenia jest także to, że samo kakao jest zdrowym napojem. Niestety, coraz częściej sięgamy po kakao tylko gdy przygotowujemy ciasta czy desery. Znacznie rzadziej je pijemy, zastępując je innymi, często mniej wartościowymi napojami. Tymczasem kakao zawiera szereg substancji, takich jak teobromina i kofeina, które pobudzają układ nerwowy i poprawiają nastrój. Dzięki temu czujemy się bardziej energetyczni i mamy lepsze samopoczucie. To w chłodne dni bezcenne.
Już nawet nie pamiętasz, kiedy ostatnio piłeś kakao? Ta receptura to dobry pretekst, by je przygotować. Kakao z musem dyniowym wspaniale rozgrzewa i poprawia samopoczucie.
Kakao z musem dyniowym
Składniki:
- 1/4 dyni Hokkaido,
- 400 ml mleka,
- 200 ml mleka na piankę, opcjonalnie,
- 2 łyżki kakao,
- miód do smaku,
- kurkuma, cynamon, imbir, kardamon do smaku,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Dynię obierz i pokrój na małe kawałki. Dodaj do niej olej kokosowy i dopraw ją przyprawami. Wymieszaj i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż dynia stanie się miękka.
- Do tak przygotowanej dyni dodaj miód i zmiksuj całość.
- Mleko wymieszaj z kakao i podgrzej. Jeśli chcesz przygotować kakao z pianką, 200 ml mleka podgrzej i spień za pomocą spieniacza.
- Do szklanek czy kubków nałóż mus z dyni, wlej kakao i możesz nałożyć mleczną piankę.