PrzepisCiastaSpróbowałam u znajomej. Wszyscy pytali, z czego jest krem

Spróbowałam u znajomej. Wszyscy pytali, z czego jest krem

Trudno przewidzieć, skąd wzięła się nazwa "ciasto beskidzkie". Jednak pewne jest to, że każdy, kto go spróbuje będzie oczarowany smakiem. Pyszny krem i wierzch udekorowany małymi bezami robią wrażenie.

To ciasto zachwyca smakiem!
To ciasto zachwyca smakiem!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.11.2024 | aktual.: 10.11.2024 19:21

Ciasto beskidzkie to dobra propozycja dla prawdziwych łasuchów. Jest słodkie, przyjemnie rozpływa się w ustach, a chrupiący element to bezy. Wygląda na pracochłonne. Jednak nadają się do niego też gotowe bezy, co znacznie skróci przygotowania, ale oczywiście te domowe będą najlepsze i najbardziej chrupiące.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić bezy do ciasta beskidzkiego?

Ciasto beskidzkie to czekoladowy biszkopt, na którym jest warstwa kremu śmietankowego z nutą likieru Adwokat, a na wierzchu są bezy. Brzmi pysznie? I tak właśnie jest. Na spotkaniu u znajomej deser znikał w szybkim tempie, a wszyscy pytali o składniki kremu. Nie ma co ukrywać, że jego smak podbija likier, wiec deser jest tylko dla dorosłych.

Jeśli zdecydujesz się upiec beziki, warto wykorzystać ten trik. Białka po prostu ubij, wykorzystując parę wodną. Wbij białka do miski, którą umieść na garnku z wodą i lekko podgrzej. Białka ubijane na parze wodnej będą bardziej puszyste. Ubijanie zacznij od niskich obrotów miksera, stopniowo je zwiększając. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca, beziki na pewno wyjdą wyśmienite.

Ciasto beskidzkie

Biszkopt:

  • 100 g cukru
  • 60 g mąki
  • 4 jajka
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Krem:

  • 200 ml likieru typu Adwokat,
  • 500 ml śmietany 36 proc.,
  • 40 g cukru pudru,
  • 500 g serka mascarpone.

Beziki:

  • 5 białek jajka,
  • 300 g drobnego cukru do wypieków,

Dekoracja:

  • 100 g czekolady gorzkiej, opcjonalnie,
  • 6 łyżek mleka, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Ubij białka na gęstą pianę, cały czas miksując, dodawaj po 1 łyżce cukru. Kontynuuj ubijanie do momentu aż piana zacznie stawać się coraz bardziej płynna.
  2. Masę przełóż do rękawa cukierniczego lub po prostu łyżką na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia uformuj beziki. Wstaw je do nagrzanego piekarnika na 110 st. i piecz je przez 90 minut. Wyjmij i ostudź.
  3. Przygotowania biszkoptu zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie po jednym żółtku. Dodaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  4. Formę o rozmiarze 24x30 cm, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej masę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza z funkcją góra-dół. Piecz przez ok. 25 minut.
  5. Kiedy biszkopt będzie stygł, przygotuj krem. Do miski wlej mocno schłodzoną śmietankę. Ubij ją z cukrem pudrem na największych obrotach miksera, by była sztywna. Powoli wlej likier, cały czas miksując. Na koniec dodawaj partiami serek mascarpone nie przerywając miksowania.
  6. Do masy adwokatowej dodaj połowę wcześniej przygotowanych bezików. Dokładnie wymieszaj. Nałóż krem na biszkopt i wyrównaj. Całość udekoruj pozostałymi bezikami. Wstaw deser do lodówki na kilka godzin.
  7. Kiedy masa stężeje, przygotuj polewę do dekoracji. W kąpieli wodnej rozpuść pokruszone kawałki czekolady w mleku. Łyżką albo pędzelkiem do dekoracji zrób na kremie dekoracyjne wzory z polewy. Ciasto ponownie wstaw do lodówki, by czekolada stężała.
deserbezakrem