NewsyCynamonki za 3 zł lepsze od tych u Gessler i modnej cukierni? Sprawdziliśmy hitowy wypiek jesieni

Cynamonki za 3 zł lepsze od tych u Gessler i modnej cukierni? Sprawdziliśmy hitowy wypiek jesieni

Najbardziej "jesieniarski" napój to z pewnością pumpkin spice latte. A ciastko? Według nas to cynamonka. Jej korzenny aromat od razu wprawia w lepszy nastrój, a chłodne dni nie wydają się takie złe. Do tego mięciutkie ciasto, a czasami i warstwa kremu. Nic dziwnego, że cynamonki rozchodzą się jak przysłowiowe świeże bułeczki, a często trzeba po nie stać w kolejce. Sprawdziliśmy, co oferują warszawskie lokale i jakie są ceny cynamonek.

Redakcyjny test cynamonek to propozycje z 7 warszawskich lokali
Redakcyjny test cynamonek to propozycje z 7 warszawskich lokali
Źródło zdjęć: © Pyszności

10.11.2024 09:59

Jeszcze kilka lat temu cynamon był traktowany jako najwyżej dodatek do szarlotki. Dziś jest głównym składnikiem wypieku, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Jak to się stało, że — wydawałoby się niepozorne — bułeczki z cynamonem stały się takie modne? W Warszawie można je kupić w topowych, ale też sieciowych piekarniach. Mało tego, powstają lokale, które w wypieku cynamonek się specjalizują.

Cynamonki minimalistycznie: po szwedzku

Historia bułeczek cynamonowych jest dość przewrotna. Wszystko zaczęło się w Szwecji, gdzie pierwsze kanelbulle zaczęto wypiekać w latach 20. XX wieku. Bardzo szybko się tam przyjęły i dziś uchodzą za najpopularniejszy deser w Szwecji. Na pewno miał na to wpływ klimat tego kraju, bo ciepłych dni nie ma tam zbyt dużo, a ciemności zapadają bardzo szybko. Cynamon zaś rozgrzewa, a sam jego zapach... potrafi poprawić nastrój.

Obecnie Szwedzi nie wyobrażają sobie przerwy na kawę, tzw. fiki, bez tego słodkiego wypieku. "Słodkiego" to dość umowne, bo wypieki w stylu skandynawskim są bardziej korzenne niż słodkie, ciasto też jest dość zwarte, mało wyrośnięte. Wszystko dlatego, że szwedzkie bułeczki są w charakterystyczny sposób zaplatane i konsystencja ciasta musi być do tego odpowiednia. Wypieki w stylu szwedzkim są też dość ubogie w dodatki. Cynamon to podstawa, ale czasami dodawana jest również szczypta kardamonu. By spróbować bułeczek w takim wydaniu, wcale nie trzeba wybierać się do Sztokholmu. Znaleźliśmy je w kilku warszawskich lokalach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cynamonki na bogato: po amerykańsku

Skromna cynamonka ze Skandynawii wraz z emigrantami popłynęła za ocean. I właśnie w Stanach Zjednoczonych zaczyna się jej nowa historia. Amerykanie znacznie wzbogacili ten wypiek. Znana jest ich skłonność do dużych i słodkich deserów. I oczywiście dodatków musi być znacznie więcej, dlatego w USA popularne są cynamonki sporych rozmiarów, z bardzo puszystego, mięciutkiego ciasta.

Nie są to bułeczki zaplatane, jak w Szwecji, a najczęściej ciasto pokrywa się cynamonową masą i zwija. Nie dość, że Amerykanie dołożyli do cynamonu orzechy (najczęściej są to ich ulubione pekany), to jeszcze na wierzchu pojawił się krem, tzw. topping. Przygotowuje się go z serka typu Philadelphia lub na bazie mascarpone. W amerykańskiej wersji cynamonek jest także często warstwa karmelu, syrop klonowy, rodzynki, migdały, krem czekoladowy. Bywa bardzo słodko! Spróbowaliśmy też cynamonek w takim stylu.

Cynamonki - produkt popkulturowy

Amerykanie, tak jak Szwedzi, kochają cynamonki. Obchodzą ich święto, 4 listopada. Wtedy, podobnie jak u nas w tłusty czwartek pączki, zajada się cynamonki przez cały dzień, przynosi do pracy. Cynamonki wystąpiły też w serialu "Przyjaciele". A co najciekawsze cinnamon rolls ma jeszcze jedno znaczenie. Określa się tak wspierających mężczyzn w życiu i bohaterów literackich czy filmowych. Takich, co potrafią zrobić wiele dobrego, ale bez wielkiego szumu wokół tego. Przykłady? Tu najczęściej wymienia się Harry'ego Stylesa, Timothee Chalameta czy Paula Mescala. A jeśli chodzi o bohaterów znanych z ekranu, króluje od lat Mark Darcy z sagi o Bridget Jones.

Wraz z Markiem Darcy, wracamy do Europy. Wiadomo, że cynamonki są niezwykle popularne w Szwecji, a właściwie w całej Skandynawii. Lubią je też Anglicy, ale zawsze łączą cynamon z suszonymi owocami. W sezonie jesiennym zajadają się nimi też Niemcy. Cynamonki nazywane są tam Zimtschnecken, czyli "wężyki cynamonowe", co odnosi się do zwiniętego kształtu wypieku przypominającego małego węża.

Redakcyjny test cynamonek z warszawskich cukierni

W kraju nad Wisłą cynamonki z roku na rok mają coraz silniejszą pozycję. W Warszawie można zjeść je w wielu piekarniach i cukierniach, a te prześcigają się w formach ich podawania. Odwiedziliśmy siedem miejsc, spróbowaliśmy cynamonek w wersji podstawowej, a także tych na bogato z kremem. Wyniki szczegółowe poniżej. Zwracaliśmy uwagę na wygląd, cenę, wagę i przede wszystkim jakość oraz smak.

Cynamonki bez kremu

  • Cynamonka z cukierni Kryś
  • Cynamonka z Lubaszki
  • Cynamonka z Kaffe Bageri Stockholm
  • Cynamonka z cukierni Słodki - Słony
[1/4] Cynamonka z cukierni KryśŹródło zdjęć: © Pyszności
  1. Kaffe Bageri Stockholm. "Miejsce stworzone z miłości do Szwecji" — można przeczytać na stronie lokalu. I rzeczywiście wystarczy przejść przez próg, by znaleźć się w Skandynawii. Przytulny, ciepły klimat, a jednocześnie bez przepychu. Można tu odpocząć i zjeść cynamonkę, także w wersji wegańskiej. Ciasto jest mało pulchne, wręcz dość twarde w wersji wegańskiej. Cynamonu jest w nich dużo, cukru dość mało. Są niezwykle aromatyczne. To najbardziej wytrawna cynamonka w teście. Cena 15 zł (zarówno tradycyjna, jak i wegańska).
  2. Piekarnia Lubaszka. W tej popularnej sieciówce można dołożyć cynamonkę podczas zakupów pieczywa. Będzie idealna na drugie śniadanie. Ciasto jest dość miękkie, cynamonu sporo, wierzch posypano grubym cukrem. Choć na stronie firmy nadzienie opisane jest jako cynamonowo-orzechowe, to jednak orzechy są mało wyczuwalne. Jest to przyzwoity wypiek za tę cenę. Najtańsza cynamonka w zestawieniu. Cena 5,10 zł.
  3. Cukiernia Słodki Słony. U Magdy i Lary Gessler cynamonka jest z niezwykle puszystego, mięciutkiego ciasta drożdżowego. Nie brakuje w niej także dodatków; są orzechy, migdały i skórka pomarańczowa. Całość wieńczy lukier. Mimo wszystko nie jest to cynamonka potwornie słodka. Smak jest zbilansowany. Tu jak zwykle najdrożej. Cena 24 zł.
  4. Cukiernia Kryś. To znana cukiernia z warszawskiego Mokotowa, która słynie z tradycyjnych wypieków. Ich pączki cieszą się uznaniem i często wygrywają w rankingach. Z cynamonkami zaczynają nieśmiało, są to wypieki w wersji mini. Dobre dla osób, które nie są wielkimi miłośnikami cynamonu. Ilość ciasta i cynamonu są wyważone. Były jednak dość suche, z ciasta w stylu francuskim, a nie z drożdżowego i wyczuwało się w niej kryształki cukru. Cena 50 zł/kg. Jedna sztuka 3 zł.

Cynamonki z kremem

Cynamonki z kremem na bazie mascarpone lub serka śmietankowego
Cynamonki z kremem na bazie mascarpone lub serka śmietankowego© Pyszności
  1. Canela Bakery. To właśnie cukiernia, która specjalizuje się w cynamonkach. Wypiekane są na miejscu. Można przyglądać się całemu procesowi powstawania wypieku. Muszę przyznać, że było to moje trzecie podejście. Dwa razy byłam tam w weekend i odstraszyły mnie naprawdę długie kolejki. W poniedziałek tak wielu chętnych nie było, ale większość stolików zajęta. Bułeczki sprzedawano od razu po wyjęciu z piekarnika i pieczone na bieżąco. Jest ich tu kilka rodzajów, na przykład z kremem czekoladowym, ciasteczkami oreo. Do testu wybraliśmy klasyczną. Zresztą różnią się one przede wszystkim dodatkami na wierzchu wypieku. Sama bułeczka jest z mięciutkiego, dobrze wyrośniętego ciasta. Cynamonu jest w sam raz. Na wierzchu jest krem na bazie mascarpone, który nie jest zbyt słodki. Całość jest niezwykle apetyczna. Cena 16,50 zł.
  2. Cukiernia Muus. Zwraca uwagę nietypowy kształt tej cynamonki. Jednak nie zachwyca smak ciasta, które jest dość suche i przydałoby się więcej cynamonu. Krem ma naturalny posmak, dobrze zbilansowany. Ogólnie cynamonka bez charakteru. Cena 12 zł.
  3. Piekarnia Baken. Najpiękniejsza i najsmaczniejsza cynamonka w wersji na bogato. Ciasto jest puszyste, maślane, miękkie. Piekarnia, która zasłynęła z wypieku rzemieślniczego chleba, ma tu duże doświadczenie. Do tego idealna ilość cynamonu. Choć w tym wypieku jest też słodka warstwa karmelu, słodycz jest dobrze zbilansowana. Krem na wierzchu z lekko kwaskowatą nutą zyskał wielkie uznanie wśród osób z redakcji, które próbowały cynamonki. Były pytania, czy mamy przepis na ten krem. Zjedzenie w całości może wydawać się trudne, ale szybko nie ma po niej śladu. Cena 18 zł.
  • Cynamonka z Baken
  • Cynamonka z Canela Bakery
  • Cynamonka z cukierni Muus
[1/3] Cynamonka z BakenŹródło zdjęć: © Pyszności

Które cynamonki są najlepsze?

Dostępne w Warszawie cynamonki mają przeróżne kształty i dodatki (gruby cukier, lukier, nadzienie orzechowe, krem czekoladowy, warstwę karmelu itp.). Są też w różnych wielkościach i cenach, więc każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

Kultowy wypiek w wersji mini można upolować już za 3 zł. Jeśli ktoś preferuje bardziej pulchne ciasto i większe rozmiary to, zamiast kupować osiem sztuk w mokotowskiej cukierni, powinien wybrać się na ul. Mokotowską, by zjeść jedną cynamonkę od Gessler (tak, jest osiem razy droższa). Na szczęście istnieje też wiele pysznych opcji ze średniej półki cenowej. Nam jednak najbardziej smakowała i najbardziej cieszyła oczy ta z piekarni Baken. I chociaż była w wersji na bogato, z przepysznym kremem, to kosztowała 6 zł mniej niż cynamonka ze Słodki Słony.

Spróbowaliśmy i porównaliśmy cynamonki z siedmiu miejsc. Jednak od ciebie zależy, czy przy zakupie kultowego wypieku będziesz kierować się ceną, zawartością cynamonu, toppingiem czy innymi dodatkami. Ale, jak mogliśmy się przekonać, jest w czym wybierać.

cynamonkitestowanierecenzja