Przepłaciłam za kluski leniwe w Zakopanem. Jeszcze lepsze zrobiłam w domu

Jesień w górach jest przepiękna. Niektórzy nawet twierdzą, że to najlepszy moment na wypad w Tatry; oczywiście pod warunkiem, że pogoda dopisuje. Miałam to szczęście. Początek drugiej połowy września był niezwykle słoneczny na Podhalu. Pochodziłam po górach i odwiedziłam kilka restauracji. Spróbowałam potraw regionalnych, ale też skusiłam się na kluski leniwe.

Leniwe w górach? Sprawdzamy, czy to dobry pomysł. Leniwe w górach? Sprawdziłam, czy to dobry pomysł
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kluski leniwe to potrawa, która często kojarzy się z barami mlecznymi. Jest pyszna i raczej nie powinna wydrenować portfela. Kiedy wracałam z gór w czasach studenckich, chodziłam na leniwe do baru Filis tuż przy dworcu w Zakopanem. Zawsze były smaczne i mogłam sobie na nie pozwolić nawet po dłuższym pobycie na Podhalu. Teraz bar przeszedł remont, już nawet nie zje się tam klusek. Jednak mam wciąż sentyment do tego dania, więc kiedy zobaczyłam je w karcie STRH Bistro Art Cafe, zamówiłam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekka lazania z pesto i burratą przypomni o wakacjach. Prosty przepis na smaczny i zdrowy obiad

Ile za kluski leniwe?

Oczywiście trudno porównywać danie z baru mlecznego do tego, które serwowane jest w modnym bistro przy Krupówkach. Przy głównym deptaku w Zakopanem ceny do niskich nie należą i już powstało wiele artykułów o "paragonach grozy" z restauracji, które tam działają. 43 zł za porcję klusek leniwych? Nawet jeśli podane są w jesiennej wersji, to jednak dość dużo. Nie żałuję swojej decyzji, bo leniwe były smaczne i stały się dla mnie inspiracją, by podobne kluski przygotować w domu.

Z widokiem na Tatry

STRH Bistro Art Cafe to lokal, który znajduje się na dolnych Krupówkach, czyli na samym początku słynnego deptaku. Spodoba się wszystkim, którzy nie przepadają za regionalnymi daniami i wystrojem w stylu góralskim. To nowoczesne bistro o minimalistycznym wystroju, w którym często odbywają się wystawy młodych twórców. Kiedy dodam, że aby się do bistro dostać, trzeba wjechać na trzecie piętro, wszystko będzie jasne. Tak, STRH to nie jest nazwa przypadkowa, a widok z niego na Tatry i dachy Zakopanego jest przepiękny. Zjadłam więc leniwe, podziwiając góry i już wtedy postanowiłam, że odtworzę to danie w domu.

Sezonowy akcent

Popularne leniwe to kluski na bazie twarogu. Najczęściej podajemy je na słodko. Przygotowane z bułką tartą, śmietaną, cynamonem, masłem czy serem to już klasyka gatunku. I tym tropem poszedł kucharz w zakopiańskim bistro, dodał tylko jeszcze jeden, jesienny akcent. Leniwe podano mi z przesmażonymi śliwkami, słodkim serkiem waniliowym i kruszonką. W takiej wersji można je zjeść na główne danie albo na deser. Kiedy przygotowywałam sobie kluski leniwe w domu, zamiast śliwek typu renklody jak w bistro, użyłam węgierek. Mocniej je też podsmażyłam na maśle. Zyskują wtedy przyjemny, korzenny aromat.

Kluski leniwe w jesiennym wydaniu

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • szczypta soli.

Dodatkowo:

  • 5 śliwek węgierek na porcję,
  • serek waniliowy,
  • bułka tarta i cynamon do smaku,
  • masło do przesmażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj do niego mąkę. Następnie wbij do mieszanki jajka, wsyp cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
  2. Teraz wyrób ciasto (podsyp blat lub stolnicę mąką) i uformuj z niego wałek. Podziel go na kilka mniejszych części.
  3. Ostrym nożem wykrój (rób to pod skosem) kluski leniwe. W garnku zagotuj wodę.
  4. Kiedy woda zacznie wrzeć, możesz ostrożnie wrzucić przygotowane kluski. Gdy wypłyną, odczekaj jeszcze 2 minuty i odcedź.
  5. Śliwki umyj, wypestkuj i przesmaż na maśle.
  6. Roztop masło, krótko przesmaż bułkę tartą z cynamonem.
  7. Knedle podawaj na serku waniliowym, udekorowane przesmażonymi śliwkami i posypane bułką tartą z cynamonem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę