Sztandarowe danie gospodyń z lubuskiej wsi. Takiej wołowiny jeszcze nie próbowałeś

Wołowina w karmelizowanej cebuli przywędrowała do nas ponad 50 lat temu wraz z przesiedleńcami z Francji. Dzisiaj to sztandarowe regionalne danie, które dumnie reprezentuje niewielką lubuską wieś.

Wołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsiWołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycja przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli przywędrowała do Kamienia Małego w 1959 roku, a zapoczątkowana została w południowej Francji 20 lat wcześniej. Potrawa szybko przyjęła się na nowym terenie i to do tego stopnia, że dzisiaj znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych województwa lubuskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Wołowina w karmelizowanej cebuli – specjał kuchni lubuskiej

Tradycję przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli pielęgnują gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Potrawa ta stała się elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturowych. Natomiast wołowina wykorzystywana do przygotowania potrawy pochodzi z bydła wypasanego na Łąkach Parku Narodowego "Ujście Warty".

Nie jest to pierwsza potrawa kuchni lubuskiej, która pojawiła się na ministerialnej liście za sprawą gospodyń z KGW Kamień Mały. Koło zgłosiło również kaslę – wędzoną karkówkę w kapuście kiszonej, a także żur z ziołami.

Wołowina w karmelizowanej cebuli
Wołowina w karmelizowanej cebuli © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jak przygotować lubuską wołowinę w karmelizowanej cebuli?

Jak przyznają gospodynie, przygotowanie wołowiny w karmelizowanej cebuli jest bardzo proste. Mięso wołowe należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie porcję mięsa trzeba pokroić w cienkie plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić. Kotlety należy obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia warto wzbogacić smak wołowiny i dorzucić na patelnię niewielką ilością masła klarowanego i gałązkę świeżego rozmarynu. Mięso dopraw solą i pieprzem po usmażeniu.

Cebulę natomiast pokrój w piórka, a następnie lekko dopraw solą i podsmaż, aż będzie dobrze zarumieniona. Następnie dodaj nieco cukru oraz octu balsamicznego i smaż całość, aż woda odparuje, a cukier rozpuści się. Plastry wołowiny pokryj przygotowaną cebulą. Zamiast białej możesz użyć cebuli czerwonej, która bardzo dobrze odnajduje się w takich zestawieniach.

Wybrane dla Ciebie

Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?