Sztandarowe danie gospodyń z lubuskiej wsi. Takiej wołowiny jeszcze nie próbowałeś

Wołowina w karmelizowanej cebuli przywędrowała do nas ponad 50 lat temu wraz z przesiedleńcami z Francji. Dzisiaj to sztandarowe regionalne danie, które dumnie reprezentuje niewielką lubuską wieś.

Wołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsiWołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycja przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli przywędrowała do Kamienia Małego w 1959 roku, a zapoczątkowana została w południowej Francji 20 lat wcześniej. Potrawa szybko przyjęła się na nowym terenie i to do tego stopnia, że dzisiaj znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych województwa lubuskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Wołowina w karmelizowanej cebuli – specjał kuchni lubuskiej

Tradycję przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli pielęgnują gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Potrawa ta stała się elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturowych. Natomiast wołowina wykorzystywana do przygotowania potrawy pochodzi z bydła wypasanego na Łąkach Parku Narodowego "Ujście Warty".

Nie jest to pierwsza potrawa kuchni lubuskiej, która pojawiła się na ministerialnej liście za sprawą gospodyń z KGW Kamień Mały. Koło zgłosiło również kaslę – wędzoną karkówkę w kapuście kiszonej, a także żur z ziołami.

Wołowina w karmelizowanej cebuli
Wołowina w karmelizowanej cebuli © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jak przygotować lubuską wołowinę w karmelizowanej cebuli?

Jak przyznają gospodynie, przygotowanie wołowiny w karmelizowanej cebuli jest bardzo proste. Mięso wołowe należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie porcję mięsa trzeba pokroić w cienkie plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić. Kotlety należy obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia warto wzbogacić smak wołowiny i dorzucić na patelnię niewielką ilością masła klarowanego i gałązkę świeżego rozmarynu. Mięso dopraw solą i pieprzem po usmażeniu.

Cebulę natomiast pokrój w piórka, a następnie lekko dopraw solą i podsmaż, aż będzie dobrze zarumieniona. Następnie dodaj nieco cukru oraz octu balsamicznego i smaż całość, aż woda odparuje, a cukier rozpuści się. Plastry wołowiny pokryj przygotowaną cebulą. Zamiast białej możesz użyć cebuli czerwonej, która bardzo dobrze odnajduje się w takich zestawieniach.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟