Sztandarowe danie gospodyń z lubuskiej wsi. Takiej wołowiny jeszcze nie próbowałeś

Wołowina w karmelizowanej cebuli przywędrowała do nas ponad 50 lat temu wraz z przesiedleńcami z Francji. Dzisiaj to sztandarowe regionalne danie, które dumnie reprezentuje niewielką lubuską wieś.

Wołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsiWołowina w karmelizowanej cebuli to specjał gospodyń z lubuskiej wsi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tradycja przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli przywędrowała do Kamienia Małego w 1959 roku, a zapoczątkowana została w południowej Francji 20 lat wcześniej. Potrawa szybko przyjęła się na nowym terenie i to do tego stopnia, że dzisiaj znajduje się na ministerialnej liście produktów tradycyjnych województwa lubuskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Wołowina w karmelizowanej cebuli – specjał kuchni lubuskiej

Tradycję przyrządzania wołowiny w karmelizowanej cebuli pielęgnują gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kamieniu Małym. Potrawa ta stała się elementem promocji regionu podczas lokalnych i regionalnych imprez kulturowych. Natomiast wołowina wykorzystywana do przygotowania potrawy pochodzi z bydła wypasanego na Łąkach Parku Narodowego "Ujście Warty".

Nie jest to pierwsza potrawa kuchni lubuskiej, która pojawiła się na ministerialnej liście za sprawą gospodyń z KGW Kamień Mały. Koło zgłosiło również kaslę – wędzoną karkówkę w kapuście kiszonej, a także żur z ziołami.

Wołowina w karmelizowanej cebuli
Wołowina w karmelizowanej cebuli © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Jak przygotować lubuską wołowinę w karmelizowanej cebuli?

Jak przyznają gospodynie, przygotowanie wołowiny w karmelizowanej cebuli jest bardzo proste. Mięso wołowe należy dokładnie umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Następnie porcję mięsa trzeba pokroić w cienkie plastry (ok. 1,5 cm) i delikatnie rozbić. Kotlety należy obtoczyć w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec smażenia warto wzbogacić smak wołowiny i dorzucić na patelnię niewielką ilością masła klarowanego i gałązkę świeżego rozmarynu. Mięso dopraw solą i pieprzem po usmażeniu.

Cebulę natomiast pokrój w piórka, a następnie lekko dopraw solą i podsmaż, aż będzie dobrze zarumieniona. Następnie dodaj nieco cukru oraz octu balsamicznego i smaż całość, aż woda odparuje, a cukier rozpuści się. Plastry wołowiny pokryj przygotowaną cebulą. Zamiast białej możesz użyć cebuli czerwonej, która bardzo dobrze odnajduje się w takich zestawieniach.

Wybrane dla Ciebie

Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Wlej 1 łyżkę do fasolki szparagowej. Zachowa piękny kolor i się nie rozgotuje
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Zapiekankę podaję jak tort. Nawet dzieci zjadły całą porcję warzyw
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Prawdziwy przysmak PRL-u. Sprawdź, jak przyrządzić kergulenę
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Jeden kęs i nikt już nie tęskni za mielonymi. Te kotlety smakują o niebo lepiej
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Gdy nadchodzą upały, jem chłodnik ze słodkich składników. Jest o niebo lepszy od wersji z ogórkiem
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Kupuję na zapas i mrożę. W zimie nie ma lepszego dodatku do obiadu
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Turecki deser lepszy niż baklava. Jest mleczny, słodki i niesztampowy
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Do tego obiadu potrzebuję pieczywo i szpinak. Wychodzą pyszne knedle
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Ciasto siostry Anastazji to istny majstersztyk. Jest kremowe i puszyste niczym chmurka
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu
Serbski biszkopt z trzech składników. Tak pyszny, że smakuje nawet bez owoców i kremu