Dla Polaków to warzywo drugiej kategorii. Zbija cukier, chroni przed rakiem

Chociaż tego warzywa używamy w naszej kuchni bardzo dużo, nie darzymy go jakimiś specjalnymi względami. Odgrywa głównie rolę przyprawy, jest tanie, niespecjalnie piękne. I jest jednocześnie doskonałym przykładem tego, że nie należy oceniać książki po okładce. A może raczej: po pierwszej warstwie.

Cebula - zdrowe warzywo, które warto włączyć do dietyCebula - zdrowe warzywo, które warto włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Canva | klimkin

Cebula — składnik miliona różnych potraw, niespecjalnie pozytywna bohaterka wielu memów, a także główna postać zawoalowanej metafory Shreka o ograch i warstwach. Można odnieść wrażenie, że polska popkultura wyjątkowo okrutnie dobrała się do tego zdrowego warzywa, tworząc nawet na jego podstawie obraźliwe neologizmy. Nasze zdanie? To naprawdę krzywdzące naigrywać się tak z warzywa, które jest jednocześnie prawdziwym cudem natury.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem

Wszystkie twarze cebuli

Ze wszystkich rodzajów cebuli najkorzystniejsze właściwości prozdrowotne prezentuje jej czerwona odmiana. To również ta cebula jest łagodniejsza w smaku od swojej białej siostry. Większa zawartość cukrów prostych (ten rodzaj cebuli to również więcej kalorii, chociaż nadal relatywnie niewiele) sprawiła, że czerwona cebula odnalazła swoje miejsce w wielu różnych przepisach; nie tylko domowych potrawkach, lecz także szlachetnej kuchni luksusowych restauracji.

Czerwona cebula charakteryzuje się wyjątkowo pokaźną ilością składników odżywczych. Z tych, które lekarze i dietetycy cenią najbardziej, należy wymienić związki siarki, przeciwutleniacze (antocyjany i beta-karoten), działająca przeciwzapalnie allicyna, a także witamina C i B. Niewątpliwie trzeba tu również wspomnieć o przeciwhistaminowej kwercetynie, polifenolach i cynku.

Czerwona cebula to najzdrowsza odmiana tego warzywa
Czerwona cebula to najzdrowsza odmiana tego warzywa © Canva | matthiasboeckel

Wpływ cebuli na organizm

Cebula — i to nie tylko czerwona — oddziałuje na ludzki organizm na dziesiątki różnych sposobów. O jej właściwościach prozdrowotnych wiedzieli już nasi praprzodkowie, a dzisiaj, dzięki nauce, wiemy już, że są one wynikiem wysokiej zawartości wspomnianych wcześniej mikroskładników. A jak konkretnie wpływają one na ludzki organizm? Wymieńmy tu kilka najważniejszych zalet cebuli:

  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
  • dzięki flawonoidom działa przeciwutleniająco, chroni skórę i naczynia krwionośne,
  • obniża ciśnienie krwi i poprawia krzepliwość,
  • działa prebiotycznie na poziomie jelit,
  • wzmacnia kości,
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
  • reguluje poziom cukru i złego cholesterolu.

Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto włączyć ją do diety i to na wiele różnych sposobów!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"