Dla Polaków to warzywo drugiej kategorii. Zbija cukier, chroni przed rakiem
Chociaż tego warzywa używamy w naszej kuchni bardzo dużo, nie darzymy go jakimiś specjalnymi względami. Odgrywa głównie rolę przyprawy, jest tanie, niespecjalnie piękne. I jest jednocześnie doskonałym przykładem tego, że nie należy oceniać książki po okładce. A może raczej: po pierwszej warstwie.
Cebula — składnik miliona różnych potraw, niespecjalnie pozytywna bohaterka wielu memów, a także główna postać zawoalowanej metafory Shreka o ograch i warstwach. Można odnieść wrażenie, że polska popkultura wyjątkowo okrutnie dobrała się do tego zdrowego warzywa, tworząc nawet na jego podstawie obraźliwe neologizmy. Nasze zdanie? To naprawdę krzywdzące naigrywać się tak z warzywa, które jest jednocześnie prawdziwym cudem natury.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Za każdym razem piekę pieczeń w worku. Następnie serwują ją z genialnym sosem
Wszystkie twarze cebuli
Ze wszystkich rodzajów cebuli najkorzystniejsze właściwości prozdrowotne prezentuje jej czerwona odmiana. To również ta cebula jest łagodniejsza w smaku od swojej białej siostry. Większa zawartość cukrów prostych (ten rodzaj cebuli to również więcej kalorii, chociaż nadal relatywnie niewiele) sprawiła, że czerwona cebula odnalazła swoje miejsce w wielu różnych przepisach; nie tylko domowych potrawkach, lecz także szlachetnej kuchni luksusowych restauracji.
Czerwona cebula charakteryzuje się wyjątkowo pokaźną ilością składników odżywczych. Z tych, które lekarze i dietetycy cenią najbardziej, należy wymienić związki siarki, przeciwutleniacze (antocyjany i beta-karoten), działająca przeciwzapalnie allicyna, a także witamina C i B. Niewątpliwie trzeba tu również wspomnieć o przeciwhistaminowej kwercetynie, polifenolach i cynku.
Wpływ cebuli na organizm
Cebula — i to nie tylko czerwona — oddziałuje na ludzki organizm na dziesiątki różnych sposobów. O jej właściwościach prozdrowotnych wiedzieli już nasi praprzodkowie, a dzisiaj, dzięki nauce, wiemy już, że są one wynikiem wysokiej zawartości wspomnianych wcześniej mikroskładników. A jak konkretnie wpływają one na ludzki organizm? Wymieńmy tu kilka najważniejszych zalet cebuli:
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
- dzięki flawonoidom działa przeciwutleniająco, chroni skórę i naczynia krwionośne,
- obniża ciśnienie krwi i poprawia krzepliwość,
- działa prebiotycznie na poziomie jelit,
- wzmacnia kości,
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
- reguluje poziom cukru i złego cholesterolu.
Cebula to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Warto włączyć ją do diety i to na wiele różnych sposobów!