To mięso kosztuje aż 2 tys. zł za jedyne 100 gramów. Po skosztowaniu od razu czuje się jedno

Dosłownie topi się pod palcami i rozpływa w ustach. Jest delikatniejsza od popularnej wołowiny Kobe, choć zdecydowanie rzadziej się o niej wspomina. Co czyni wagyu Matsusaka tak wyjątkową?

Wołowina MatsusakaWołowina Matsusaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wagyu Matsusaka to najdroższa wołowina na świecie. Poza Japonią można skosztować jej jedynie w Paryżu. Tam za stugramowy kawałek mięsa zapłacić trzeba ponad 2 tys. zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Wagyu Matsusaka. Najdroższa wołowina na świecie

Wagyu to ogólna nazwa kilku ras mięsnego bydła japońskiego, które podlega szczegółowej klasyfikacji uwzględniającej czynniki, takie jak: wiek zwierzęcia, płeć, region hodowli i jakość mięsa. Wskazując na region hodowli, wymienia się różne okręgi w Japonii, od których nazwy wzięły konkretne rodzaje mięsa. Najsłynniejsze to Kobe, Mishima, Yonezawa i Matsusaka. Hodowle te mają swoje własne tradycje i standardy hodowli, dzięki czemu tamtejsza wołowina słynie z marmurkowego tłuszczu, niezwykle bogatego i kremowego smaku, rozpływającej się w ustach konsystencji i — rzecz jasna — wysokiej ceny.

Wielu słyszało o wołowinie wagyu Kobe, ale za perłę w Japonii uznaje się wołowinę wagyu Matsusaka. Do niedawna nie była znana na światowym rynku, a jedynie w rodzimym poletku. To zmieniło się w maju 2023 roku, kiedy w Paryżu otwarto restaurację serwującą wołowinę Matsusaka. Zaledwie 100 g mięsa kosztuje tam 530 dol. (ponad 2 tys. zł). Do tej pory można jej było skosztować jedynie w Japonii. Restauracja musiała przestrzegać surowych zasad, by móc włączyć wołowinę Matsusaka do menu, a na przyznanie licencji czekała ponad rok.

Wołowina Matsusaka
Wołowina Matsusaka © Adobe Stock

Wołowina wagyu Matsusaka. Jak smakuje?

Wołowina Matsusaka ma marmurkową strukturę, a jej tłuszcz jest tak miękki, że topi się pod palcami. Jak dowiadujemy się z materiału Business Insidera, wagyu Matsusaka rozpływa się w ustach niemalże natychmiast, a temperatura topnienia tłuszczu wśród najlepszych kawałków mięsa wynosi 12 st. C, czyli 8 stopni mniej w porównaniu z wołowiną Kobe.

Busieness Insider podaje, że tak niska temperatura topnienia tłuszczu to rezultat skrupulatnej hodowli. Rolnicy w Matsusaka utrzymują krowy przy życiu dłużej, niż wynosi ich średnia długość życia. Stosują przy tym nowoczesne i starożytne praktyki, np. niektórzy hodowcy poją krowy piwem, by pobudzić u nich apetyt. To ważne. By osiągnąć tak subtelną marmurkowatość, krowy Matsusaka muszą dużo jeść.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser