To mięso kosztuje aż 2 tys. zł za jedyne 100 gramów. Po skosztowaniu od razu czuje się jedno

Dosłownie topi się pod palcami i rozpływa w ustach. Jest delikatniejsza od popularnej wołowiny Kobe, choć zdecydowanie rzadziej się o niej wspomina. Co czyni wagyu Matsusaka tak wyjątkową?

Wołowina MatsusakaWołowina Matsusaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wagyu Matsusaka to najdroższa wołowina na świecie. Poza Japonią można skosztować jej jedynie w Paryżu. Tam za stugramowy kawałek mięsa zapłacić trzeba ponad 2 tys. zł.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Wagyu Matsusaka. Najdroższa wołowina na świecie

Wagyu to ogólna nazwa kilku ras mięsnego bydła japońskiego, które podlega szczegółowej klasyfikacji uwzględniającej czynniki, takie jak: wiek zwierzęcia, płeć, region hodowli i jakość mięsa. Wskazując na region hodowli, wymienia się różne okręgi w Japonii, od których nazwy wzięły konkretne rodzaje mięsa. Najsłynniejsze to Kobe, Mishima, Yonezawa i Matsusaka. Hodowle te mają swoje własne tradycje i standardy hodowli, dzięki czemu tamtejsza wołowina słynie z marmurkowego tłuszczu, niezwykle bogatego i kremowego smaku, rozpływającej się w ustach konsystencji i — rzecz jasna — wysokiej ceny.

Wielu słyszało o wołowinie wagyu Kobe, ale za perłę w Japonii uznaje się wołowinę wagyu Matsusaka. Do niedawna nie była znana na światowym rynku, a jedynie w rodzimym poletku. To zmieniło się w maju 2023 roku, kiedy w Paryżu otwarto restaurację serwującą wołowinę Matsusaka. Zaledwie 100 g mięsa kosztuje tam 530 dol. (ponad 2 tys. zł). Do tej pory można jej było skosztować jedynie w Japonii. Restauracja musiała przestrzegać surowych zasad, by móc włączyć wołowinę Matsusaka do menu, a na przyznanie licencji czekała ponad rok.

Wołowina Matsusaka
Wołowina Matsusaka © Adobe Stock

Wołowina wagyu Matsusaka. Jak smakuje?

Wołowina Matsusaka ma marmurkową strukturę, a jej tłuszcz jest tak miękki, że topi się pod palcami. Jak dowiadujemy się z materiału Business Insidera, wagyu Matsusaka rozpływa się w ustach niemalże natychmiast, a temperatura topnienia tłuszczu wśród najlepszych kawałków mięsa wynosi 12 st. C, czyli 8 stopni mniej w porównaniu z wołowiną Kobe.

Busieness Insider podaje, że tak niska temperatura topnienia tłuszczu to rezultat skrupulatnej hodowli. Rolnicy w Matsusaka utrzymują krowy przy życiu dłużej, niż wynosi ich średnia długość życia. Stosują przy tym nowoczesne i starożytne praktyki, np. niektórzy hodowcy poją krowy piwem, by pobudzić u nich apetyt. To ważne. By osiągnąć tak subtelną marmurkowatość, krowy Matsusaka muszą dużo jeść.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć