Polacy rzadko wybierają ten rodzaj mięsa, bo myślą, że jest twarde i trudne do przyrządzenia. Duży błąd
Wołowina może być miękka i soczysta — trzeba po prostu wiedzieć, jak ją przygotować. Jak efekt ten osiągają profesjonalni kucharze? Zaprezentujemy to na podstawie przepisu samego Tomasza Strzelczyka. To jest specjalista, któremu można zaufać!
03.04.2024 09:31
Zrazy, bitki, gulasz, pieczeń... Chociaż w polskiej kuchni wołowina odgrywa ważniejszą rolę, niż mogłoby się to wydawać, ten rodzaj mięsa darzymy niespotykaną w innych przypadkach nieufnością. A może raczej: nie ufamy własnym umiejętnościom kulinarnym? Cóż, trzeba przyznać, że wystarczy jeden fałszywy ruch, by wołowina stała się twarda i trudna do zgryzienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Doświadczeni kucharze wiedzą, że istnieje kilka sposobów na to, by wołowina była po usmażeniu miękka i soczysta. Pierwszym z nich jest oczywiście marynowanie, zwłaszcza takie z dodatkiem octu, soku z cytryny lub alkoholu. Drugim — prawidłowe cięcie, które zawsze należy wykonywać w poprzek, a nie wzdłuż włókien. Trzecim — długie pieczenie w niższej niż standardowa temperaturze. I w końcu czwarte, które przedstawił sam Tomasz Strzelczyk.
Zobacz także
Poniżej przedstawiamy przepis Tomasza Strzelczyka na pieczeń wołową w stylu włoskim. Sposób kucharza na miękkie i soczyste mięso? Wstępne obsmażanie i doskonałe przyprawy. Sam zobacz. Jest się z czego uczyć!
Pieczeń wołowa według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wołowej bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 szklanki bulionu wołowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łodygi selera naciowego,
- 500 g białej cebuli,
- 4 marchewki,
- 3 małe korzenie pietruszki,
- liść laurowy,
- po jednej łyżeczce suszonego lub świeżego: tymianku, oregano, bazylii,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w grubsze plastry. W ten sam sposób rozdrobnij pietruszkę. Seler naciowy posiekaj, cebulę pokrój w piórka.
- Wołowinę porozcinaj w kilku miejscach na głębokość około 2 centymetrów. Do środka włóż plasterki czosnku. Tak przygotowane mięso podsmaż z każdej strony na maśle klarowanym. Użyj do tego garnka o grubym dnie.
- Teraz dodaj do mięsa bulion, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, warzywa. Dopraw listkami laurowymi i resztą ziół. Duś razem przez chwilę.
- Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny. W międzyczasie kilka razy podlej mięso sosem. Smacznego!