Polacy rzadko wybierają ten rodzaj mięsa, bo myślą, że jest twarde i trudne do przyrządzenia. Duży błąd
Wołowina może być miękka i soczysta — trzeba po prostu wiedzieć, jak ją przygotować. Jak efekt ten osiągają profesjonalni kucharze? Zaprezentujemy to na podstawie przepisu samego Tomasza Strzelczyka. To jest specjalista, któremu można zaufać!
Zrazy, bitki, gulasz, pieczeń... Chociaż w polskiej kuchni wołowina odgrywa ważniejszą rolę, niż mogłoby się to wydawać, ten rodzaj mięsa darzymy niespotykaną w innych przypadkach nieufnością. A może raczej: nie ufamy własnym umiejętnościom kulinarnym? Cóż, trzeba przyznać, że wystarczy jeden fałszywy ruch, by wołowina stała się twarda i trudna do zgryzienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mega czekoladowe brownie w ciekawym wydaniu. Lepszego na pewno nie jadłeś
Doświadczeni kucharze wiedzą, że istnieje kilka sposobów na to, by wołowina była po usmażeniu miękka i soczysta. Pierwszym z nich jest oczywiście marynowanie, zwłaszcza takie z dodatkiem octu, soku z cytryny lub alkoholu. Drugim — prawidłowe cięcie, które zawsze należy wykonywać w poprzek, a nie wzdłuż włókien. Trzecim — długie pieczenie w niższej niż standardowa temperaturze. I w końcu czwarte, które przedstawił sam Tomasz Strzelczyk.
Poniżej przedstawiamy przepis Tomasza Strzelczyka na pieczeń wołową w stylu włoskim. Sposób kucharza na miękkie i soczyste mięso? Wstępne obsmażanie i doskonałe przyprawy. Sam zobacz. Jest się z czego uczyć!
Pieczeń wołowa według Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 1,5 kg karkówki wołowej bez kości,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 szklanki bulionu wołowego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1-2 łodygi selera naciowego,
- 500 g białej cebuli,
- 4 marchewki,
- 3 małe korzenie pietruszki,
- liść laurowy,
- po jednej łyżeczce suszonego lub świeżego: tymianku, oregano, bazylii,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Marchewki obierz i pokrój w grubsze plastry. W ten sam sposób rozdrobnij pietruszkę. Seler naciowy posiekaj, cebulę pokrój w piórka.
- Wołowinę porozcinaj w kilku miejscach na głębokość około 2 centymetrów. Do środka włóż plasterki czosnku. Tak przygotowane mięso podsmaż z każdej strony na maśle klarowanym. Użyj do tego garnka o grubym dnie.
- Teraz dodaj do mięsa bulion, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, warzywa. Dopraw listkami laurowymi i resztą ziół. Duś razem przez chwilę.
- Przełóż mięso i warzywa do naczynia żaroodpornego. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 1,5 godziny. W międzyczasie kilka razy podlej mięso sosem. Smacznego!