Delikatne bitki z sosem z suszonych grzybów. Dusząc je, koniecznie pamiętaj o najważniejszej zasadzie
Niektóre dania ceni się bardziej niż inne. Zwłaszcza wtedy, gdy są nie dość, że pyszne, to przygotowanie ich idzie szybko i sprawnie. Taki jest właśnie ten przepis na bitki wołowe. Żadnych skomplikowanych procedur, a efekt zadowoli całą rodzinę. Trzeba tylko pamiętać o pewnej ważnej zasadzie.
18.12.2022 12:21
Bitki wołowe mają opinię niełatwego dania. To pewnie dlatego nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak kotlety schabowe czy mielone. Jednak jeśli znajdziesz odpowiedni przepis - taki jak ten - to zauważysz, że całe przygotowanie nie sprawia najmniejszego problemu.
Bywa jednak tak, że o całym pozytywnym efekcie dania stanowią szczegóły. Użyte składniki, dobrze dobrane przyprawy lub technika gotowania. I tak jest właśnie w przypadku bitek wołowych. Możesz jednak być spokojna: kluczowa zasada nie zostanie pominięta w przepisie.
Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym
Składniki:
- 500 g mięsa udźca wołowego bez kości
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 6 kulek ziela angielskiego
- suszony rozmaryn
- 1/2 szklanki suszonych grzybów
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia wołowiny
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na półtorej godziny.
Mięso pokrój w poprzek włókien na półcentymetrowe plastry. Teraz musisz je rozbić tłuczkiem. Do tej czynności przykryj wołowinę folią lub papierem do pieczenia. Kiedy skończysz dopraw je pieprzem i lekko wklep.
Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż obtoczone w mące mięso z obu stron. Następnie zdejmij je na talerz.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Podsmaż ją na patelni po mięsie. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie i łyżeczkę rozmarynu. Następnie z powrotem wrzuć tam mięso, dodaj też grzyby i wodę, w której się moczyły. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze trochę wody - cała wołowina powinna być przykryta. Duś przez 2 godziny. Teraz czas na bardzo ważną zasadę. Podczas duszenia, patelnię przykryj ciężką pokrywką. Jeśli użyjesz zbyt lekkiej, woda odparuje za szybko, a wołowina nie będzie się prawidłowo dusić. Dobrze sprawdzi się tu szklanka przykrywka.
Na koniec połącz mąkę z zimną wodą, śmietanką i odrobiną sosu z patelni. Wlej do przygotowanego sosu, wymieszaj i zagotuj. Smacznego!
Skoro mowa o ciekawych przepisach, zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.