PrzepisDelikatne bitki z sosem z suszonych grzybów. Dusząc je, koniecznie pamiętaj o najważniejszej zasadzie

Delikatne bitki z sosem z suszonych grzybów. Dusząc je, koniecznie pamiętaj o najważniejszej zasadzie

Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA
Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: kadr z materiału na kanale YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

18.12.2022 12:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Niektóre dania ceni się bardziej niż inne. Zwłaszcza wtedy, gdy są nie dość, że pyszne, to przygotowanie ich idzie szybko i sprawnie. Taki jest właśnie ten przepis na bitki wołowe. Żadnych skomplikowanych procedur, a efekt zadowoli całą rodzinę. Trzeba tylko pamiętać o pewnej ważnej zasadzie.

Bitki wołowe mają opinię niełatwego dania. To pewnie dlatego nie pojawiają się na polskich stołach tak często, jak kotlety schabowe czy mielone. Jednak jeśli znajdziesz odpowiedni przepis - taki jak ten - to zauważysz, że całe przygotowanie nie sprawia najmniejszego problemu.

Bywa jednak tak, że o całym pozytywnym efekcie dania stanowią szczegóły. Użyte składniki, dobrze dobrane przyprawy lub technika gotowania. I tak jest właśnie w przypadku bitek wołowych. Możesz jednak być spokojna: kluczowa zasada nie zostanie pominięta w przepisie.

Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: Canva
Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: Canva

Przepis na bitki wołowe w sosie grzybowym

Składniki:

  • 500 g mięsa udźca wołowego bez kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • suszony rozmaryn
  • 1/2 szklanki suszonych grzybów
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej + do obtoczenia wołowiny
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Suszone grzyby zalej gorącą wodą i odstaw na półtorej godziny.

Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: Canva
Przepis na bitki wołowe - Pyszności; foto: Canva

Mięso pokrój w poprzek włókien na półcentymetrowe plastry. Teraz musisz je rozbić tłuczkiem. Do tej czynności przykryj wołowinę folią lub papierem do pieczenia. Kiedy skończysz dopraw je pieprzem i lekko wklep.

Na głębokiej patelni rozgrzej masło i podsmaż obtoczone w mące mięso z obu stron. Następnie zdejmij je na talerz.

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Podsmaż ją na patelni po mięsie. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek, ziele angielskie i łyżeczkę rozmarynu. Następnie z powrotem wrzuć tam mięso, dodaj też grzyby i wodę, w której się moczyły. Jeśli jest taka potrzeba, dodaj jeszcze trochę wody - cała wołowina powinna być przykryta. Duś przez 2 godziny. Teraz czas na bardzo ważną zasadę. Podczas duszenia, patelnię przykryj ciężką pokrywką. Jeśli użyjesz zbyt lekkiej, woda odparuje za szybko, a wołowina nie będzie się prawidłowo dusić. Dobrze sprawdzi się tu szklanka przykrywka.

Na koniec połącz mąkę z zimną wodą, śmietanką i odrobiną sosu z patelni. Wlej do przygotowanego sosu, wymieszaj i zagotuj. Smacznego!

Skoro mowa o ciekawych przepisach, zobacz też ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także