Na te japońskie krokiety trzeba czekać 30 lat od zamówienia. Są niezwykle cenne

Wybierając się do ulubionej restauracji, zależy nam, by było smacznie, miło i stosunkowo szybko. Pomimo tego, że obsługa restauracji dba o zadowolenie klientów, to czasem zdarzają się sytuacje, że na nasze zamówienie musimy czekać długo. Czy pomyśleliście o tym, że jeśli zamówicie japońskie krokiety, to na ich podanie, będziecie musieli poczekać aż 30 lat? Dlaczego tak długo?

ObrazekJapońskie krokiety - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Yao Lam
Karol Wiak

Japońskie krokiety z wołowiną Kobe - 30 lat oczekiwania na zamówiony posiłek

Jeśli korzystasz z usług restauracji, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, jak niezwykle ważny jest tu czas. Lubimy być szybko obsłużeni i zależy nam na tym, by otrzymać świeże i ciepłe danie. Długie oczekiwanie na posiłek powoduje niecierpliwość. Jednak co mają powiedzieć Japończycy, którzy zdecydowali się zamówić krokiety z wołowiną Kobe? Okazuje się, że jest to rodzaj dania, będące ekskluzywnym smakołykiem, a czas jego podania wynosi nie 30 minut, ale aż 30 lat. Dlaczego tak długo?

Obrazek
Wołowina Kobe - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Aden Films

Mianowicie, wszystko jest tu uzależnione od wołowiny Kobe, która stanowi podstawę tych krokietów. Okazuje się, że jest to najbardziej pożądany gatunek mięsa dla smakoszy i jednocześnie najdroższy. Hodowcy krów muszą spełniać określone wymagania podczas hodowli i traktować zwierzęta po królewsku. Puszcza się im muzykę klasyczną, czy poi piwem, aby wzmocnić ich apetyt i równomiernie rozprowadzić tłuszcz w tkankach mięśniowych. Proces dojrzewania takiego mięsa jest długi, więc czas realizacji zamówienia na krokiety jeszcze dłuższy.

Jak wygląda zainteresowanie klientów takimi krokietami?

Okazuje się, że czas oczekiwania nie stanowi dla klientów żadnej przeszkody. Wręcz przeciwnie. Zainteresowanie wzrasta z każdym kolejnym rokiem. Jest to jednocześnie przemyślana strategia marketingowa, dzięki której klienci zamawiają również mięso z pozostałej części asortymentu. Na extreme croquettes trzeba poczekać 30 lat. Jest też krótsza opcja i wynosi zaledwie 4 lata - są to krokiety premier Kobe. Za jednego krokieta trzeba zapłacić około 17 złotych. Sprzedaż rozpoczęła się w 1999 roku, więc pierwsze zamówienia nie zostały jeszcze zrealizowane.

Obrazek
Japońskie krokiety - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Yao Lam

Warto podkreślić, że dla niektórych klientów, taka możliwość była motywacją do poddania się operacji. Oczekiwanie było tu kluczowe, bo klient pokonał raka i od tamtej pory złożył wiele nowych zamówień na takie dania azjatyckie.

Pewnego rodzaju alternatywą dla takich krokietów, na pewno będą koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo