Na te japońskie krokiety trzeba czekać 30 lat od zamówienia. Są niezwykle cenne

Wybierając się do ulubionej restauracji, zależy nam, by było smacznie, miło i stosunkowo szybko. Pomimo tego, że obsługa restauracji dba o zadowolenie klientów, to czasem zdarzają się sytuacje, że na nasze zamówienie musimy czekać długo. Czy pomyśleliście o tym, że jeśli zamówicie japońskie krokiety, to na ich podanie, będziecie musieli poczekać aż 30 lat? Dlaczego tak długo?

ObrazekJapońskie krokiety - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Yao Lam
Karol Wiak

Japońskie krokiety z wołowiną Kobe - 30 lat oczekiwania na zamówiony posiłek

Jeśli korzystasz z usług restauracji, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, jak niezwykle ważny jest tu czas. Lubimy być szybko obsłużeni i zależy nam na tym, by otrzymać świeże i ciepłe danie. Długie oczekiwanie na posiłek powoduje niecierpliwość. Jednak co mają powiedzieć Japończycy, którzy zdecydowali się zamówić krokiety z wołowiną Kobe? Okazuje się, że jest to rodzaj dania, będące ekskluzywnym smakołykiem, a czas jego podania wynosi nie 30 minut, ale aż 30 lat. Dlaczego tak długo?

Obrazek
Wołowina Kobe - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Aden Films

Mianowicie, wszystko jest tu uzależnione od wołowiny Kobe, która stanowi podstawę tych krokietów. Okazuje się, że jest to najbardziej pożądany gatunek mięsa dla smakoszy i jednocześnie najdroższy. Hodowcy krów muszą spełniać określone wymagania podczas hodowli i traktować zwierzęta po królewsku. Puszcza się im muzykę klasyczną, czy poi piwem, aby wzmocnić ich apetyt i równomiernie rozprowadzić tłuszcz w tkankach mięśniowych. Proces dojrzewania takiego mięsa jest długi, więc czas realizacji zamówienia na krokiety jeszcze dłuższy.

Jak wygląda zainteresowanie klientów takimi krokietami?

Okazuje się, że czas oczekiwania nie stanowi dla klientów żadnej przeszkody. Wręcz przeciwnie. Zainteresowanie wzrasta z każdym kolejnym rokiem. Jest to jednocześnie przemyślana strategia marketingowa, dzięki której klienci zamawiają również mięso z pozostałej części asortymentu. Na extreme croquettes trzeba poczekać 30 lat. Jest też krótsza opcja i wynosi zaledwie 4 lata - są to krokiety premier Kobe. Za jednego krokieta trzeba zapłacić około 17 złotych. Sprzedaż rozpoczęła się w 1999 roku, więc pierwsze zamówienia nie zostały jeszcze zrealizowane.

Obrazek
Japońskie krokiety - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Yao Lam

Warto podkreślić, że dla niektórych klientów, taka możliwość była motywacją do poddania się operacji. Oczekiwanie było tu kluczowe, bo klient pokonał raka i od tamtej pory złożył wiele nowych zamówień na takie dania azjatyckie.

Pewnego rodzaju alternatywą dla takich krokietów, na pewno będą koperty z kapustą, ziemniakami i koperkiem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇