Szykuję ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ich nie smażę. Żabieckie gały najlepiej smakują na drugi dzień

To fascynujące, jak wiele można upichcić z prostego połączenia ziemniaków i mąki. Dania kuchni chłopskiej, czyli proste, bazujące na tym, co dała ziemia, charakteryzują się wielką pomysłowością. Dajmy na to żabieckie gały. Przyrządza się je niemalże tak samo jak placki ziemniaczane, ale jedna różnica sprawia, że otrzymujemy kapitalne i wyjątkowe danie.

Gały żabieckieGały żabieckie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żabieckie gały to małe okrągłe kluski z masy ziemniaczano-mącznej, podawane tradycyjnie z omastą ze słoniny i boczku. Od 2013 roku danie widnieje na liście produktów tradycyjnych dla województwa świętokrzyskiego. Jak nazwa wskazuje, ziemniaczane gały to specjalność gospodyń ze wsi Żabiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Żabieckie gały – regionalny specjał kuchni świętokrzyskiej

Żabieckie gały to potrawa sporządzana z surowych ziemniaków i mąki. Jadano ją zwykle w okresie przednówkowym, a znana była już za czasów zaboru pruskiego. Ziemniak, przypomnijmy, stanowił niegdyś podstawę kuchni chłopskiej. Przez to, że był łatwo dostępny, obecny był w każdym posiłku, stąd tak wiele dawnych receptur bazujących właśnie na kartoflach.

Jak przygotować idealne żabieckie gały? Ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych. Najlepiej jest użyć dużego oka tarki. Następnie ziemniaczaną masę należy dokładnie odcisnąć, by ciasto nie było za rzadkie. Można użyć do tego lnianej ściereczki. Wybierz ziemniaki mączyste.

Żabieckie gały można zrobić z ziemniaków już ugotowanych, wtedy nie będą miały szarego koloru. Specyficzny, ciemny kolor klusek jest wynikiem utleniania się masy ziemniaczanej - im więcej czasu minie między utarciem ziemniaków a usmażeniem ich, tym ciemniejszego koloru nabierze masa. Należy uważać z ilością mąki - powinno być jej na tyle, by łyżka zanurzona w cieście "stała". Jeśli jednak ciasto będzie za gęste, kluski po ugotowaniu będą twarde. Żabieckie gały świetnie smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na patelni.

Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych
Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych © Pixabay

Żabieckie gały. Przepis

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków typu C,
  • 1 średnia,
  • mąka pszenna i ziemniaczana,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 100 g boczku do omasty.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż. Następnie odstaw, by ostygła.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a następnie lekko odciśnij z nadmiaru wody przez ściereczkę.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, jajka, sól i pieprz oraz tyle mąki pszennej, żeby wsunięta do masy łyżka ,,stała".
  4. Składniki wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
  5. Ciasto nabieraj łyżką (możesz wcześniej zanurzyć ją w oleju), a następnie kładź na wrzącą wodę. Kluski gotuj do momentu wypłynięcia.
  6. Podawaj z podsmażonym boczkiem.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/zabieckie-galy

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯