Szykuję ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ich nie smażę. Żabieckie gały najlepiej smakują na drugi dzień

To fascynujące, jak wiele można upichcić z prostego połączenia ziemniaków i mąki. Dania kuchni chłopskiej, czyli proste, bazujące na tym, co dała ziemia, charakteryzują się wielką pomysłowością. Dajmy na to żabieckie gały. Przyrządza się je niemalże tak samo jak placki ziemniaczane, ale jedna różnica sprawia, że otrzymujemy kapitalne i wyjątkowe danie.

Gały żabieckieGały żabieckie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żabieckie gały to małe okrągłe kluski z masy ziemniaczano-mącznej, podawane tradycyjnie z omastą ze słoniny i boczku. Od 2013 roku danie widnieje na liście produktów tradycyjnych dla województwa świętokrzyskiego. Jak nazwa wskazuje, ziemniaczane gały to specjalność gospodyń ze wsi Żabiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Żabieckie gały – regionalny specjał kuchni świętokrzyskiej

Żabieckie gały to potrawa sporządzana z surowych ziemniaków i mąki. Jadano ją zwykle w okresie przednówkowym, a znana była już za czasów zaboru pruskiego. Ziemniak, przypomnijmy, stanowił niegdyś podstawę kuchni chłopskiej. Przez to, że był łatwo dostępny, obecny był w każdym posiłku, stąd tak wiele dawnych receptur bazujących właśnie na kartoflach.

Jak przygotować idealne żabieckie gały? Ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych. Najlepiej jest użyć dużego oka tarki. Następnie ziemniaczaną masę należy dokładnie odcisnąć, by ciasto nie było za rzadkie. Można użyć do tego lnianej ściereczki. Wybierz ziemniaki mączyste.

Żabieckie gały można zrobić z ziemniaków już ugotowanych, wtedy nie będą miały szarego koloru. Specyficzny, ciemny kolor klusek jest wynikiem utleniania się masy ziemniaczanej - im więcej czasu minie między utarciem ziemniaków a usmażeniem ich, tym ciemniejszego koloru nabierze masa. Należy uważać z ilością mąki - powinno być jej na tyle, by łyżka zanurzona w cieście "stała". Jeśli jednak ciasto będzie za gęste, kluski po ugotowaniu będą twarde. Żabieckie gały świetnie smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na patelni.

Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych
Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych © Pixabay

Żabieckie gały. Przepis

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków typu C,
  • 1 średnia,
  • mąka pszenna i ziemniaczana,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 100 g boczku do omasty.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż. Następnie odstaw, by ostygła.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a następnie lekko odciśnij z nadmiaru wody przez ściereczkę.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, jajka, sól i pieprz oraz tyle mąki pszennej, żeby wsunięta do masy łyżka ,,stała".
  4. Składniki wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
  5. Ciasto nabieraj łyżką (możesz wcześniej zanurzyć ją w oleju), a następnie kładź na wrzącą wodę. Kluski gotuj do momentu wypłynięcia.
  6. Podawaj z podsmażonym boczkiem.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/zabieckie-galy

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo