Kulinarna Stolica PolskiSzykuję ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ich nie smażę. Żabieckie gały najlepiej smakują na drugi dzień

Szykuję ciasto jak na placki ziemniaczane, ale ich nie smażę. Żabieckie gały najlepiej smakują na drugi dzień

Gały żabieckie
Gały żabieckie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.07.2024 14:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To fascynujące, jak wiele można upichcić z prostego połączenia ziemniaków i mąki. Dania kuchni chłopskiej, czyli proste, bazujące na tym, co dała ziemia, charakteryzują się wielką pomysłowością. Dajmy na to żabieckie gały. Przyrządza się je niemalże tak samo jak placki ziemniaczane, ale jedna różnica sprawia, że otrzymujemy kapitalne i wyjątkowe danie.

Żabieckie gały to małe okrągłe kluski z masy ziemniaczano-mącznej, podawane tradycyjnie z omastą ze słoniny i boczku. Od 2013 roku danie widnieje na liście produktów tradycyjnych dla województwa świętokrzyskiego. Jak nazwa wskazuje, ziemniaczane gały to specjalność gospodyń ze wsi Żabiec.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żabieckie gały – regionalny specjał kuchni świętokrzyskiej

Żabieckie gały to potrawa sporządzana z surowych ziemniaków i mąki. Jadano ją zwykle w okresie przednówkowym, a znana była już za czasów zaboru pruskiego. Ziemniak, przypomnijmy, stanowił niegdyś podstawę kuchni chłopskiej. Przez to, że był łatwo dostępny, obecny był w każdym posiłku, stąd tak wiele dawnych receptur bazujących właśnie na kartoflach.

Jak przygotować idealne żabieckie gały? Ziemniaki trzemy na tarce jak do placków ziemniaczanych. Najlepiej jest użyć dużego oka tarki. Następnie ziemniaczaną masę należy dokładnie odcisnąć, by ciasto nie było za rzadkie. Można użyć do tego lnianej ściereczki. Wybierz ziemniaki mączyste.

Żabieckie gały można zrobić z ziemniaków już ugotowanych, wtedy nie będą miały szarego koloru. Specyficzny, ciemny kolor klusek jest wynikiem utleniania się masy ziemniaczanej - im więcej czasu minie między utarciem ziemniaków a usmażeniem ich, tym ciemniejszego koloru nabierze masa. Należy uważać z ilością mąki - powinno być jej na tyle, by łyżka zanurzona w cieście "stała". Jeśli jednak ciasto będzie za gęste, kluski po ugotowaniu będą twarde. Żabieckie gały świetnie smakują na drugi dzień pokrojone w plastry i odsmażone na patelni.

Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych
Najlepsze żabieckie gały przygotujesz z ziemniaków mączystych© Pixabay

Żabieckie gały. Przepis

Składniki:

  • 1 kg surowych ziemniaków typu C,
  • 1 średnia,
  • mąka pszenna i ziemniaczana,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz,
  • 100 g boczku do omasty.

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekaj i podsmaż. Następnie odstaw, by ostygła.
  2. Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubych oczkach, a następnie lekko odciśnij z nadmiaru wody przez ściereczkę.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj cebulę, jajka, sól i pieprz oraz tyle mąki pszennej, żeby wsunięta do masy łyżka ,,stała".
  4. Składniki wymieszaj, aż uzyskasz ciasto o jednolitej konsystencji.
  5. Ciasto nabieraj łyżką (możesz wcześniej zanurzyć ją w oleju), a następnie kładź na wrzącą wodę. Kluski gotuj do momentu wypłynięcia.
  6. Podawaj z podsmażonym boczkiem.

Źródło: gov.pl/web/rolnictwo/zabieckie-galy

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także