To najzdrowsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w jednym składniku

Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to na pewno ucieszy cię wieść o tym, że jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i o wiele zdrowsze od oryginału. To trik, który powinna znać każda osoba ceniąca sobie wpływ jedzenia na ludzki organizm. I oczywiście każda osoba lubiąca dobrze zjeść!

Placki ziemniaczane ze zdrowym dodatkiem. Warto znać ten przepisPlacki ziemniaczane ze zdrowym dodatkiem. Warto znać ten przepis
Źródło zdjęć: © Canva | zia_shusha

Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Chociaż w dobie popularności placków przygotowywanych również z innych warzyw (ze szczególnym uwzględnieniem cukinii, aczkolwiek to placki z cebuli Ewy Wachowicz są naszym faworytem) nieco straciły na swojej unikalności, to mimo to każdy z nas lubi co jakiś czas do nich wracać. Jedynym problemem może okazać się kwestia prozdrowotnej jałowości tej potrawy. Bo chociaż ziemniaki są warzywem zdrowym, to warto dodać do nich jeszcze jakiś zdrowy produkt. Na szczęście znamy na to świetny sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krucha tarta z czerwoną cebulą to przepis, który wywołuje zachwyt. To połączenie smaków zasługuje na nagrodę

Szkopuł polega na tym, by było nie tylko zdrowo, ale i smacznie. I odwrotnie. Żeby zapewnić takie działanie plackom ziemniaczanym, warto dodać do nich odrobiny otrębów owsianych. Czemu akurat ich? To proste: świetnie łączą się z masą na placki, wzbogacają konsystencję, a przy okazji trudno na sklepowej półce znaleźć zdrowszy produkt od nich.

Otręby owsiane charakteryzuje masa właściwości prozdrowotnych. Oczyszczają jelita ze złogów, dostarczają nam mnóstwo witamin z grupy B i magnezu, a ponadto wspierają proces odchudzania. Prawda, że brzmi to zachęcająco? A na dodatek przygotowane z nich placki ziemniaczane są naprawdę pyszne. Po prostu ideał!

Placki ziemniaczane z dodatkiem otrębów owsianych

Składniki:

  • 500 - 600 g ziemniaków (najlepiej typu B),
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 łyżki otrębów owsianych,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Otręby owsiane sprawią, że placki będą jeszcze smaczniejsze i znacznie zdrowsze
Otręby owsiane sprawią, że placki będą jeszcze smaczniejsze i znacznie zdrowsze © Canva | lutavia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Odłóż na 20 minut, a potem odciśnij z nadmiaru wody.
  2. Dodaj do nich posiekaną cebulę, otręby owsiane, jajko, mąkę. Dopraw solą i pieprzem, możesz też pokusić się o szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
  3. Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie zapomnij odcisnąć nadmiaru tłuszczu po usmażeniu. Możesz też przygotować placki w piekarniku, wykładając je na blachę i piekąc kwadrans w 200 stopniach. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟