To najzdrowsze placki ziemniaczane. Sekret tkwi w jednym składniku
Lubisz placki ziemniaczane? Jeśli tak, to na pewno ucieszy cię wieść o tym, że jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze smaczniejsze i o wiele zdrowsze od oryginału. To trik, który powinna znać każda osoba ceniąca sobie wpływ jedzenia na ludzki organizm. I oczywiście każda osoba lubiąca dobrze zjeść!
10.07.2024 08:20
Placki ziemniaczane to jedna z ulubionych przekąsek Polaków. Chociaż w dobie popularności placków przygotowywanych również z innych warzyw (ze szczególnym uwzględnieniem cukinii, aczkolwiek to placki z cebuli Ewy Wachowicz są naszym faworytem) nieco straciły na swojej unikalności, to mimo to każdy z nas lubi co jakiś czas do nich wracać. Jedynym problemem może okazać się kwestia prozdrowotnej jałowości tej potrawy. Bo chociaż ziemniaki są warzywem zdrowym, to warto dodać do nich jeszcze jakiś zdrowy produkt. Na szczęście znamy na to świetny sposób.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szkopuł polega na tym, by było nie tylko zdrowo, ale i smacznie. I odwrotnie. Żeby zapewnić takie działanie plackom ziemniaczanym, warto dodać do nich odrobiny otrębów owsianych. Czemu akurat ich? To proste: świetnie łączą się z masą na placki, wzbogacają konsystencję, a przy okazji trudno na sklepowej półce znaleźć zdrowszy produkt od nich.
Otręby owsiane charakteryzuje masa właściwości prozdrowotnych. Oczyszczają jelita ze złogów, dostarczają nam mnóstwo witamin z grupy B i magnezu, a ponadto wspierają proces odchudzania. Prawda, że brzmi to zachęcająco? A na dodatek przygotowane z nich placki ziemniaczane są naprawdę pyszne. Po prostu ideał!
Placki ziemniaczane z dodatkiem otrębów owsianych
Składniki:
- 500 - 600 g ziemniaków (najlepiej typu B),
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki otrębów owsianych,
- 3 łyżki mąki,
- 1 jajko,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce. Odłóż na 20 minut, a potem odciśnij z nadmiaru wody.
- Dodaj do nich posiekaną cebulę, otręby owsiane, jajko, mąkę. Dopraw solą i pieprzem, możesz też pokusić się o szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj.
- Smaż z obu stron na rozgrzanym oleju. Nie zapomnij odcisnąć nadmiaru tłuszczu po usmażeniu. Możesz też przygotować placki w piekarniku, wykładając je na blachę i piekąc kwadrans w 200 stopniach. Smacznego!