Ania Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinka

Lato w pełni rozgościło się w Polsce, a wraz z nim wysokie temperatury, które sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i delektowaniu się lekkimi, orzeźwiającymi deserami. Jeśli szukasz pomysłu na idealne ciasto na upalny dzień, koniecznie wypróbuj przepis Ani Starmach na letnie ciasto z bezą i owocami.

Ania Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinkaAnia Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinka
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Lato to czas, kiedy wysokie temperatury zachęcają nas do poszukiwania lekkich, orzeźwiających deserów. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na słodko w te upalne dni, Ania Starmach ma dla ciebie idealne rozwiązanie. Na swoim Instagramie podzieliła się przepisem na letnie ciasto z bezą i owocami. Ten prosty w wykonaniu deser zachwyci smakiem całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Ciasto z bezą i owocami. Przepis Ani Starmach

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a radość z jego konsumpcji gwarantowana. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i już po godzinie można rozkoszować się domowym wypiekiem, który z pewnością stanie się hitem letnich spotkań.

Składniki:

Na dużą blachę ciasta potrzebujesz:

  • 400 g mąki,
  • 300 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 800 g owoców wymieszanych z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (Ania Starmach użyła malin i truskawek).

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie ciasta:

  • Wymieszaj mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Zlep ciasto w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po schłodzeniu ciasta wylep nim dno formy (Ania Starmach używa ceramicznej, ale może być inna).
  • Podpiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Przygotowanie owoców:

  • Owoce (np. maliny i truskawki) wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Mąka pomaga wchłonąć nadmiar soku z owoców, co zapobiega rozmoczeniu ciasta.
  • Rozłóż owoce równomiernie na podpieczonym cieście.

3. Przygotowanie bezy:

  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a beza będzie gładka i lśniąca.

4. Pieczenie ciasta z bezą i owocami:

  • Na owoce wyłóż bezę.
  • Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale pozostaw ciasto w środku jeszcze na 15 minut, aby beza była idealnie wysuszona i chrupiąca.

Gotowy wypiek możesz ozdobić świeżymi listkami mięty lub melisy. Letnie ciasto z bezą i owocami to idealny deser na piknik, przyjęcie w ogrodzie lub po prostu na leniwe popołudnie na tarasie. Spróbuj i przekonaj się sam, jak smakuje lato!

Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀