Ania Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinka

Lato w pełni rozgościło się w Polsce, a wraz z nim wysokie temperatury, które sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu i delektowaniu się lekkimi, orzeźwiającymi deserami. Jeśli szukasz pomysłu na idealne ciasto na upalny dzień, koniecznie wypróbuj przepis Ani Starmach na letnie ciasto z bezą i owocami.

Ania Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinkaAnia Starmach robi letnie ciasto z bezą i owocami. Na sam widok cieknie ślinka
Źródło zdjęć: © Instagram
Marcin Michałowski

Lato to czas, kiedy wysokie temperatury zachęcają nas do poszukiwania lekkich, orzeźwiających deserów. Jeśli zastanawiasz się, co przygotować na słodko w te upalne dni, Ania Starmach ma dla ciebie idealne rozwiązanie. Na swoim Instagramie podzieliła się przepisem na letnie ciasto z bezą i owocami. Ten prosty w wykonaniu deser zachwyci smakiem całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Ciasto z bezą i owocami. Przepis Ani Starmach

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, a radość z jego konsumpcji gwarantowana. Wystarczy kilka podstawowych składników, odrobina cierpliwości i już po godzinie można rozkoszować się domowym wypiekiem, który z pewnością stanie się hitem letnich spotkań.

Składniki:

Na dużą blachę ciasta potrzebujesz:

  • 400 g mąki,
  • 300 g masła,
  • 4 żółtka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 15 g cukru waniliowego.

Dodatkowo:

  • 4 białka,
  • 200 g cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 800 g owoców wymieszanych z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (Ania Starmach użyła malin i truskawek).

Sposób przygotowania:

1. Przygotowanie ciasta:

  • Wymieszaj mąkę, masło, żółtka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
  • Zlep ciasto w kulkę i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Po schłodzeniu ciasta wylep nim dno formy (Ania Starmach używa ceramicznej, ale może być inna).
  • Podpiecz ciasto w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza (góra-dół).

2. Przygotowanie owoców:

  • Owoce (np. maliny i truskawki) wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Mąka pomaga wchłonąć nadmiar soku z owoców, co zapobiega rozmoczeniu ciasta.
  • Rozłóż owoce równomiernie na podpieczonym cieście.

3. Przygotowanie bezy:

  • Ubij białka na sztywną pianę.
  • Pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści, a beza będzie gładka i lśniąca.

4. Pieczenie ciasta z bezą i owocami:

  • Na owoce wyłóż bezę.
  • Piecz ciasto w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 30 minut.
  • Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale pozostaw ciasto w środku jeszcze na 15 minut, aby beza była idealnie wysuszona i chrupiąca.

Gotowy wypiek możesz ozdobić świeżymi listkami mięty lub melisy. Letnie ciasto z bezą i owocami to idealny deser na piknik, przyjęcie w ogrodzie lub po prostu na leniwe popołudnie na tarasie. Spróbuj i przekonaj się sam, jak smakuje lato!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy