Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Mój idealny deser na lato musi być lekki i owocowy. Nic więc dziwnego, że to ciasto na stałe weszło do mojego repertuaru. Wygląda bajecznie, smakuje jeszcze lepiej. Wyjęte prosto z lodówki to najlepszy przepis na letni podwieczorek.

Lekkie ciasto piankoweLekkie ciasto piankowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Nie wiem, co jest najsmaczniejsze w tym cieście - chrupiący spód z czekolady i płatków kukurydzianych, serowa masa o konsystencji pianki czy też galaretka z zatopionymi owocami. Wszystko to sprawia, że ciasto jest po prostu idealne. To niezastąpiony deser na letnie przyjęcia czy miłe podwieczorki.

Lekkie ciasto piankowe z owocami

Kiedy krzaczki w ogrodzie uginają się pod ciężarem owoców, a stragany kolorują borówkami, truskawkami, malinami i jeżynami, warto skorzystać z dobrodziejstw sezonu. Smaki lata to zdecydowanie świeże owoce i warzywa. Lekkie, puszyste ciasto z owocami to deser po prostu idealny.

Przyjemnie chrupiący spód, delikatna masa serowo-owocowa, galaretka i owoce - tutaj wszystko gra koncertowo. Na dodatek całość przygotowuję bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Składniki:

Spód: 

  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 200 g kremu czekoladowego.

Masa serowa: 

  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 1 szklanka malin, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 1 galaretka malinowa, 
  • 100 ml gorącej wody, 
  • 1 galaretka krystaliczna,
  • 100 ml gorącej wody. 

Dekoracja:

  • 2 galaretki krystaliczne,
  • 700 ml gorącej wody,
  • owoce: maliny, borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki kukurydziane mielę w robocie kuchennym na mniejsze kawałki. Dodaję krem czekolady. Powstałą masę przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód.

Spód do ciasta
Spód do ciasta © Pyszności

Krok 2. Galaretkę krystaliczną rozpuszczam w 100 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.

Krok 3. Maliny wrzucam do rondelka, dodaję pół szklanki wody i podgrzewam, rozgniatając maliny. Blenduję całość, dodaję galaretkę malinową i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Maliny z galaretką
Maliny z galaretką © Pyszności

Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaję po łyżce twarogu sernikowego, cały czas miksując. Powstałą masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję przestudzone maliny, do drugiej tężejącą galaretkę krystaliczną. Różową masę przelewam na spód i wstawiam do lodówki, aż stężeje.

Pierwsza warstwa
Pierwsza warstwa © Pyszności

Krok 5. Na stężałą warstwę malinową przekładam masę śmietankową z galaretką krystaliczną. Układam świeże owoce i wstawiam do lodówki, aby masa stężała.

Lekkie ciasto
Lekkie ciasto © Pyszności

Krok 6. Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczam w 700 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, przelewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

 Lekkie ciasto piankowe z sezonowymi owocami
Lekkie ciasto piankowe z sezonowymi owocami © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce