Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato
Mój idealny deser na lato musi być lekki i owocowy. Nic więc dziwnego, że to ciasto na stałe weszło do mojego repertuaru. Wygląda bajecznie, smakuje jeszcze lepiej. Wyjęte prosto z lodówki to najlepszy przepis na letni podwieczorek.
09.07.2024 08:18
Nie wiem, co jest najsmaczniejsze w tym cieście - chrupiący spód z czekolady i płatków kukurydzianych, serowa masa o konsystencji pianki czy też galaretka z zatopionymi owocami. Wszystko to sprawia, że ciasto jest po prostu idealne. To niezastąpiony deser na letnie przyjęcia czy miłe podwieczorki.
Lekkie ciasto piankowe z owocami
Kiedy krzaczki w ogrodzie uginają się pod ciężarem owoców, a stragany kolorują borówkami, truskawkami, malinami i jeżynami, warto skorzystać z dobrodziejstw sezonu. Smaki lata to zdecydowanie świeże owoce i warzywa. Lekkie, puszyste ciasto z owocami to deser po prostu idealny.
Przyjemnie chrupiący spód, delikatna masa serowo-owocowa, galaretka i owoce - tutaj wszystko gra koncertowo. Na dodatek całość przygotowuję bez użycia piekarnika.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Spód:
- 150 g płatków kukurydzianych,
- 200 g kremu czekoladowego.
Masa serowa:
- 330 ml śmietanki 30 proc.,
- 600 g twarogu sernikowego,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 1 szklanka malin,
- 1/2 szklanki wody,
- 1 galaretka malinowa,
- 100 ml gorącej wody,
- 1 galaretka krystaliczna,
- 100 ml gorącej wody.
Dekoracja:
- 2 galaretki krystaliczne,
- 700 ml gorącej wody,
- owoce: maliny, borówki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Płatki kukurydziane mielę w robocie kuchennym na mniejsze kawałki. Dodaję krem czekolady. Powstałą masę przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód.
Krok 2. Galaretkę krystaliczną rozpuszczam w 100 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.
Krok 3. Maliny wrzucam do rondelka, dodaję pół szklanki wody i podgrzewam, rozgniatając maliny. Blenduję całość, dodaję galaretkę malinową i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaję po łyżce twarogu sernikowego, cały czas miksując. Powstałą masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję przestudzone maliny, do drugiej tężejącą galaretkę krystaliczną. Różową masę przelewam na spód i wstawiam do lodówki, aż stężeje.
Krok 5. Na stężałą warstwę malinową przekładam masę śmietankową z galaretką krystaliczną. Układam świeże owoce i wstawiam do lodówki, aby masa stężała.
Krok 6. Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczam w 700 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, przelewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!