WideoLekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Lekkie ciasto piankowe jak puszysta chmurka. Najlepszy deser na lato

Lekkie ciasto piankowe
Lekkie ciasto piankowe
Źródło zdjęć: © Pyszności

09.07.2024 08:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mój idealny deser na lato musi być lekki i owocowy. Nic więc dziwnego, że to ciasto na stałe weszło do mojego repertuaru. Wygląda bajecznie, smakuje jeszcze lepiej. Wyjęte prosto z lodówki to najlepszy przepis na letni podwieczorek.

Nie wiem, co jest najsmaczniejsze w tym cieście - chrupiący spód z czekolady i płatków kukurydzianych, serowa masa o konsystencji pianki czy też galaretka z zatopionymi owocami. Wszystko to sprawia, że ciasto jest po prostu idealne. To niezastąpiony deser na letnie przyjęcia czy miłe podwieczorki.

Lekkie ciasto piankowe z owocami

Kiedy krzaczki w ogrodzie uginają się pod ciężarem owoców, a stragany kolorują borówkami, truskawkami, malinami i jeżynami, warto skorzystać z dobrodziejstw sezonu. Smaki lata to zdecydowanie świeże owoce i warzywa. Lekkie, puszyste ciasto z owocami to deser po prostu idealny.

Przyjemnie chrupiący spód, delikatna masa serowo-owocowa, galaretka i owoce - tutaj wszystko gra koncertowo. Na dodatek całość przygotowuję bez użycia piekarnika.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Spód: 

  • 150 g płatków kukurydzianych,
  • 200 g kremu czekoladowego.

Masa serowa: 

  • 330 ml śmietanki 30 proc.,
  • 600 g twarogu sernikowego,
  • 5 łyżek cukru pudru, 
  • 1 szklanka malin, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 1 galaretka malinowa, 
  • 100 ml gorącej wody, 
  • 1 galaretka krystaliczna,
  • 100 ml gorącej wody. 

Dekoracja:

  • 2 galaretki krystaliczne,
  • 700 ml gorącej wody,
  • owoce: maliny, borówki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Płatki kukurydziane mielę w robocie kuchennym na mniejsze kawałki. Dodaję krem czekolady. Powstałą masę przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskam łyżką, aby powstał zwarty spód.

Spód do ciasta
Spód do ciasta© Pyszności

Krok 2. Galaretkę krystaliczną rozpuszczam w 100 ml gorącej wody i odstawiam do wystudzenia.

Krok 3. Maliny wrzucam do rondelka, dodaję pół szklanki wody i podgrzewam, rozgniatając maliny. Blenduję całość, dodaję galaretkę malinową i dokładnie mieszam. Odstawiam do wystudzenia.

Maliny z galaretką
Maliny z galaretką© Pyszności

Krok 4. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodaję po łyżce twarogu sernikowego, cały czas miksując. Powstałą masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję przestudzone maliny, do drugiej tężejącą galaretkę krystaliczną. Różową masę przelewam na spód i wstawiam do lodówki, aż stężeje.

Pierwsza warstwa
Pierwsza warstwa © Pyszności

Krok 5. Na stężałą warstwę malinową przekładam masę śmietankową z galaretką krystaliczną. Układam świeże owoce i wstawiam do lodówki, aby masa stężała.

Lekkie ciasto
Lekkie ciasto© Pyszności

Krok 6. Dwie galaretki krystaliczne rozpuszczam w 700 ml wrzątku. Gdy zacznie tężeć, przelewam ją na ciasto. Wstawiam do lodówki na ok. 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

 Lekkie ciasto piankowe z sezonowymi owocami
Lekkie ciasto piankowe z sezonowymi owocami© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także