Układam warstwami i chłodzę w lodówce. Rześki deser idealny na lato
Warstwowy deser w pucharku z orzeźwiającymi, owocowymi nutami to idealny pomysł na letni podwieczorek. Przygotowanie jest bardzo proste, a każda łyżeczka powoduje uśmiech na twarzy.
23.06.2024 | aktual.: 23.06.2024 15:14
Gdy termometry na zewnątrz zwiastują upały, nie mam ochoty na odpalanie piekarnika i pieczenia ciasta. Sięgam wtedy po przepisy na desery bez pieczenia. Jednym z moich letnich ulubieńców są warstwowe pucharki z malinami, śmietankową masą oraz orzeźwiającym lemon curdem. Ułożone w szklance warstwy prezentują się efektownie i czarują smakiem już od pierwszej łyżeczki.
Cały przepis znajdziesz poniżej na naszym filmie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warstwowy deser malinowo-cytrynowy
W słoiczku skrywają się pyszne warstwy z malin oraz kremu śmietankowego z lemon curd. Orzeźwiający smak owoców świetnie komponuje się z ubitą śmietaną i serkiem, dlatego to idealny deser na lato. W dodatku te pyszności robi się w mgnieniu oka, bez długiego stania w kuchni. Wypróbuj jak najszybciej przepis i ciesz się smakiem wyjątkowego deseru.
Składniki:
Lemon curd:
- 2 jajka,
- 100 g cukru,
- 70 g masła,
- 2 cytryny.
Pozostałe składniki:
- 330 ml śmietanki 36 proc.,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 220 g serka śmietankowego,
- 250 ml lemon curd,
- 250 g rozdrobnionych malin,
- liski mięty do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zaczynam od przygotowania lemon curd. Do garnka wlewam wodę i ustawiam miskę na górze tak, aby nie dotykała wody. Tworzę w ten sposób kąpiel wodną. Do miski ścieram skórkę ze sparzonych cytryn i wyciskam sok. Wbijam jajka, wsypuję cukier i mieszam. Włączam palnik, dodaję masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje.
Krok 2. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję kilka łyżek przestudzonego lemon curd i miksuję. Gdy masa będzie ubita, dodaję pozostałą część i miksuję. Następnie łączę ją z wcześniej ubitą śmietaną.
Krok 3. Krem przekładam do szprycy i wypełniam szklankę, przekładając warstwy kremu rozgniecionymi malinami. Wstawiam do lodówki, aby deser się schłodził. Smacznego!