Układam warstwami i chłodzę w lodówce. Rześki deser idealny na lato

Warstwowy deser w pucharku z orzeźwiającymi, owocowymi nutami to idealny pomysł na letni podwieczorek. Przygotowanie jest bardzo proste, a każda łyżeczka powoduje uśmiech na twarzy.

Malinowo-cytrynowe deserkiMalinowo-cytrynowe deserki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdy termometry na zewnątrz zwiastują upały, nie mam ochoty na odpalanie piekarnika i pieczenia ciasta. Sięgam wtedy po przepisy na desery bez pieczenia. Jednym z moich letnich ulubieńców są warstwowe pucharki z malinami, śmietankową masą oraz orzeźwiającym lemon curdem. Ułożone w szklance warstwy prezentują się efektownie i czarują smakiem już od pierwszej łyżeczki.

Cały przepis znajdziesz poniżej na naszym filmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy. Przepis idealny na lato

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy

W słoiczku skrywają się pyszne warstwy z malin oraz kremu śmietankowego z lemon curd. Orzeźwiający smak owoców świetnie komponuje się z ubitą śmietaną i serkiem, dlatego to idealny deser na lato. W dodatku te pyszności robi się w mgnieniu oka, bez długiego stania w kuchni. Wypróbuj jak najszybciej przepis i ciesz się smakiem wyjątkowego deseru.

Składniki:

Lemon curd: 

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 2 cytryny.

Pozostałe składniki: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 220 g serka śmietankowego,
  • 250 ml lemon curd,
  • 250 g rozdrobnionych malin,
  • liski mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania lemon curd. Do garnka wlewam wodę i ustawiam miskę na górze tak, aby nie dotykała wody. Tworzę w ten sposób kąpiel wodną. Do miski ścieram skórkę ze sparzonych cytryn i wyciskam sok. Wbijam jajka, wsypuję cukier i mieszam. Włączam palnik, dodaję masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje.

Lemon curd
Lemon curd © Pyszności

Krok 2. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję kilka łyżek przestudzonego lemon curd i miksuję. Gdy masa będzie ubita, dodaję pozostałą część i miksuję. Następnie łączę ją z wcześniej ubitą śmietaną.

Masa cytrynowa
Masa cytrynowa © Pyszności

Krok 3. Krem przekładam do szprycy i wypełniam szklankę, przekładając warstwy kremu rozgniecionymi malinami. Wstawiam do lodówki, aby deser się schłodził. Smacznego!

Malinowo-cytrynowe pucharki
Malinowo-cytrynowe pucharki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej