WideoUkładam warstwami i chłodzę w lodówce. Rześki deser idealny na lato

Układam warstwami i chłodzę w lodówce. Rześki deser idealny na lato

Malinowo-cytrynowe deserki
Malinowo-cytrynowe deserki
Źródło zdjęć: © Pyszności

23.06.2024 10:50, aktual.: 23.06.2024 15:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Warstwowy deser w pucharku z orzeźwiającymi, owocowymi nutami to idealny pomysł na letni podwieczorek. Przygotowanie jest bardzo proste, a każda łyżeczka powoduje uśmiech na twarzy.

Gdy termometry na zewnątrz zwiastują upały, nie mam ochoty na odpalanie piekarnika i pieczenia ciasta. Sięgam wtedy po przepisy na desery bez pieczenia. Jednym z moich letnich ulubieńców są warstwowe pucharki z malinami, śmietankową masą oraz orzeźwiającym lemon curdem. Ułożone w szklance warstwy prezentują się efektownie i czarują smakiem już od pierwszej łyżeczki.

Cały przepis znajdziesz poniżej na naszym filmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy

W słoiczku skrywają się pyszne warstwy z malin oraz kremu śmietankowego z lemon curd. Orzeźwiający smak owoców świetnie komponuje się z ubitą śmietaną i serkiem, dlatego to idealny deser na lato. W dodatku te pyszności robi się w mgnieniu oka, bez długiego stania w kuchni. Wypróbuj jak najszybciej przepis i ciesz się smakiem wyjątkowego deseru.

Składniki:

Lemon curd: 

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 2 cytryny.

Pozostałe składniki: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 220 g serka śmietankowego,
  • 250 ml lemon curd,
  • 250 g rozdrobnionych malin,
  • liski mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania lemon curd. Do garnka wlewam wodę i ustawiam miskę na górze tak, aby nie dotykała wody. Tworzę w ten sposób kąpiel wodną. Do miski ścieram skórkę ze sparzonych cytryn i wyciskam sok. Wbijam jajka, wsypuję cukier i mieszam. Włączam palnik, dodaję masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje.

Lemon curd
Lemon curd© Pyszności

Krok 2. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję kilka łyżek przestudzonego lemon curd i miksuję. Gdy masa będzie ubita, dodaję pozostałą część i miksuję. Następnie łączę ją z wcześniej ubitą śmietaną.

Masa cytrynowa
Masa cytrynowa© Pyszności

Krok 3. Krem przekładam do szprycy i wypełniam szklankę, przekładając warstwy kremu rozgniecionymi malinami. Wstawiam do lodówki, aby deser się schłodził. Smacznego!

Malinowo-cytrynowe pucharki
Malinowo-cytrynowe pucharki© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także