Układam warstwami i chłodzę w lodówce. Rześki deser idealny na lato

Warstwowy deser w pucharku z orzeźwiającymi, owocowymi nutami to idealny pomysł na letni podwieczorek. Przygotowanie jest bardzo proste, a każda łyżeczka powoduje uśmiech na twarzy.

Malinowo-cytrynowe deserkiMalinowo-cytrynowe deserki
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Gdy termometry na zewnątrz zwiastują upały, nie mam ochoty na odpalanie piekarnika i pieczenia ciasta. Sięgam wtedy po przepisy na desery bez pieczenia. Jednym z moich letnich ulubieńców są warstwowe pucharki z malinami, śmietankową masą oraz orzeźwiającym lemon curdem. Ułożone w szklance warstwy prezentują się efektownie i czarują smakiem już od pierwszej łyżeczki.

Cały przepis znajdziesz poniżej na naszym filmie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy. Przepis idealny na lato

Warstwowy deser malinowo-cytrynowy

W słoiczku skrywają się pyszne warstwy z malin oraz kremu śmietankowego z lemon curd. Orzeźwiający smak owoców świetnie komponuje się z ubitą śmietaną i serkiem, dlatego to idealny deser na lato. W dodatku te pyszności robi się w mgnieniu oka, bez długiego stania w kuchni. Wypróbuj jak najszybciej przepis i ciesz się smakiem wyjątkowego deseru.

Składniki:

Lemon curd: 

  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 2 cytryny.

Pozostałe składniki: 

  • 330 ml śmietanki 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 220 g serka śmietankowego,
  • 250 ml lemon curd,
  • 250 g rozdrobnionych malin,
  • liski mięty do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zaczynam od przygotowania lemon curd. Do garnka wlewam wodę i ustawiam miskę na górze tak, aby nie dotykała wody. Tworzę w ten sposób kąpiel wodną. Do miski ścieram skórkę ze sparzonych cytryn i wyciskam sok. Wbijam jajka, wsypuję cukier i mieszam. Włączam palnik, dodaję masło i podgrzewam, aż masło się rozpuści, a masa nieco zgęstnieje.

Lemon curd
Lemon curd © Pyszności

Krok 2. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Serek śmietankowy przekładam do miski. Dodaję kilka łyżek przestudzonego lemon curd i miksuję. Gdy masa będzie ubita, dodaję pozostałą część i miksuję. Następnie łączę ją z wcześniej ubitą śmietaną.

Masa cytrynowa
Masa cytrynowa © Pyszności

Krok 3. Krem przekładam do szprycy i wypełniam szklankę, przekładając warstwy kremu rozgniecionymi malinami. Wstawiam do lodówki, aby deser się schłodził. Smacznego!

Malinowo-cytrynowe pucharki
Malinowo-cytrynowe pucharki © Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯