Jak zrobić lemon curd?

Bardzo często dostaję wiadomości z zapytaniem o lemon curd, dlatego postanowiłam przygotować szczegółowy przepis, który możesz wykorzystać w swoim domu. Zabieramy się do pracy!

Obrazek
Frania

Lemon curd to krem cytrynowy, który możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Po pierwsze, zazwyczaj używa się go jako krem do tarty. Tu możesz postawić na połączenie z bezą lub owocami. Po drugie, lemon curd sprawdzi się również jako farsz do naleśników na słodko, czy w końcu nadzienie do przekładania kruche ciasteczek. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawę dużo!

krem cytrynowy

Potrzebne składniki:

  • 2,5 łyżki masła
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • starta skórka z cytryny
  • 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 5 żółtek

Lemon curd - jak zrobić?

  1. Na palniku połącz: cukier, mleko, wodę i mąkę kukurydzianą.
  2. Po chwili dodaj skórkę i sok z cytryny.
  3. Kiedy mieszanka będzie ciepła, zdejmij ją na chwilę z palnika.
  4. Część miksu przelej do małej miski i połacz powoli z żółtkami.
  5. Ponownie umieść garnek na palniku. Zacznij dodawać do niego stopniowo mieszankę z żółtkami.
  6. Na koniec dodaj masło. Gotuj do chwili, aż składniki ładnie się połączą i krem zgęstnieje.
  7. Tak przygotowany krem ostudź i przelej pojemnika, który będziesz mogła szczelnie zamknąć. Domowy krem cytrynowy możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
jak zrobić lemon curd

I to wszystko! Już teraz wiesz czym jest i jak przygotować lemon curd. Jeśli masz pomysł na tematykę kolejnego filmu z instrukcją, koniecznie mi o tym napisz ?

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇