Jak zrobić lemon curd?
Bardzo często dostaję wiadomości z zapytaniem o lemon curd, dlatego postanowiłam przygotować szczegółowy przepis, który możesz wykorzystać w swoim domu. Zabieramy się do pracy!
25.03.2020 | aktual.: 30.03.2020 11:49
Lemon curd to krem cytrynowy, który możesz wykorzystać na wiele ciekawych sposobów. Po pierwsze, zazwyczaj używa się go jako krem do tarty. Tu możesz postawić na połączenie z bezą lub owocami. Po drugie, lemon curd sprawdzi się również jako farsz do naleśników na słodko, czy w końcu nadzienie do przekładania kruche ciasteczek. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawę dużo!
Potrzebne składniki:
- 2,5 łyżki masła
- szklanka cukru
- 2/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- starta skórka z cytryny
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 5 żółtek
Lemon curd - jak zrobić?
- Na palniku połącz: cukier, mleko, wodę i mąkę kukurydzianą.
- Po chwili dodaj skórkę i sok z cytryny.
- Kiedy mieszanka będzie ciepła, zdejmij ją na chwilę z palnika.
- Część miksu przelej do małej miski i połacz powoli z żółtkami.
- Ponownie umieść garnek na palniku. Zacznij dodawać do niego stopniowo mieszankę z żółtkami.
- Na koniec dodaj masło. Gotuj do chwili, aż składniki ładnie się połączą i krem zgęstnieje.
- Tak przygotowany krem ostudź i przelej pojemnika, który będziesz mogła szczelnie zamknąć. Domowy krem cytrynowy możesz przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
I to wszystko! Już teraz wiesz czym jest i jak przygotować lemon curd. Jeśli masz pomysł na tematykę kolejnego filmu z instrukcją, koniecznie mi o tym napisz ?
Zobacz także