PrzepisPancakesAmerykańskie pancakes z borówkami - aż proszą się by je zjeść

Amerykańskie pancakes z borówkami - aż proszą się by je zjeść

Pancakes z borówkami to amerykański klasyk, który jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Amerykanie uwielbiają te puszyste naleśniki, które świetnie wykorzystują świeże, sezonowe owoce. Gotowi spróbować?

Placuszki z borówkami
Placuszki z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.06.2024 | aktual.: 24.07.2024 13:25

Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa na całym świecie. Przygotowuje się je — na różne sposoby — w tak wielu krajach, że zliczenie tego jest pracą co najmniej karkołomną. Fińskie pannukakku z piernika, etiopskie placuszki injera (powstające z tzw. mąki teff), czy też brazylijskie naleśniki z tapioki to zaledwie początek tej długiej, kulinarnej podróży. My dzisiaj odwiedzamy naleśnikarnie w Stanach Zjednoczonych i zachęcamy do wypróbowania przepisu na tamtejsze pancakes z borówkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym spośród wszystkich rodzajów naleśników na świecie wyróżniają się amerykańskie pancakes? Oczywiście swoją puszystością, którą zawdzięczają użytej w przepisie maślance. Amerykanie często układają pancakes na sobie, następnie polewając je różnymi, niekoniecznie zdrowymi sosami. My dzisiaj chcemy wziąć z tej potrawy wyłącznie to, co najlepsze, dlatego obędzie się bez masła orzechowego, czekolady czy sztucznych, słodkich syropów. Zamiast tego użyjemy borówek, a całość dopieścimy syropem klonowym. Powodzenia!

Amerykańskie pancakes z borówkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • duża garść borówek,
  • syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól. Następnie wbij jajka, wlej maślankę i olej.
  2. Całość dokładnie wymieszaj, możesz też posłużyć się mikserem.
  3. Na koniec dodaj do mieszanki umyte borówki. Te większe możesz przekroić na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
  4. Z tak przygotowanej masy, za pomocą chochelki nakładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię. Nie używaj tłuszczu, nie będzie ci potrzebny.
  5. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
pancakesnaleśnikiprzepis
Wybrane dla Ciebie