Amerykańskie pancakes z borówkami - aż proszą się by je zjeść

Pancakes z borówkami to amerykański klasyk, który jest nie tylko pyszny, ale także prosty do przygotowania. Amerykanie uwielbiają te puszyste naleśniki, które świetnie wykorzystują świeże, sezonowe owoce. Gotowi spróbować?

Placuszki z borówkamiPlacuszki z borówkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Naleśniki to prawdopodobnie najpopularniejsza potrawa na całym świecie. Przygotowuje się je — na różne sposoby — w tak wielu krajach, że zliczenie tego jest pracą co najmniej karkołomną. Fińskie pannukakku z piernika, etiopskie placuszki injera (powstające z tzw. mąki teff), czy też brazylijskie naleśniki z tapioki to zaledwie początek tej długiej, kulinarnej podróży. My dzisiaj odwiedzamy naleśnikarnie w Stanach Zjednoczonych i zachęcamy do wypróbowania przepisu na tamtejsze pancakes z borówkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciastka z ciasta francuskiego z borówkami. Palce lizać!

Czym spośród wszystkich rodzajów naleśników na świecie wyróżniają się amerykańskie pancakes? Oczywiście swoją puszystością, którą zawdzięczają użytej w przepisie maślance. Amerykanie często układają pancakes na sobie, następnie polewając je różnymi, niekoniecznie zdrowymi sosami. My dzisiaj chcemy wziąć z tej potrawy wyłącznie to, co najlepsze, dlatego obędzie się bez masła orzechowego, czekolady czy sztucznych, słodkich syropów. Zamiast tego użyjemy borówek, a całość dopieścimy syropem klonowym. Powodzenia!

Amerykańskie pancakes z borówkami

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • szczypta soli,
  • duża garść borówek,
  • syrop klonowy.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, sodę oczyszczoną, sól. Następnie wbij jajka, wlej maślankę i olej.
  2. Całość dokładnie wymieszaj, możesz też posłużyć się mikserem.
  3. Na koniec dodaj do mieszanki umyte borówki. Te większe możesz przekroić na połówki, mniejsze pozostaw w całości.
  4. Z tak przygotowanej masy, za pomocą chochelki nakładaj małe porcje na rozgrzaną patelnię. Nie używaj tłuszczu, nie będzie ci potrzebny.
  5. Smaż z obu stron na złoto. Podawaj z dodatkiem syropu klonowego. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟