Krokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednym

Każdy miłośnik domowej kuchni doskonale zna ten problem — naleśniki do krokietów rwą się i pękają, uniemożliwiając uzyskanie idealnego kształtu. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwoli na stworzenie perfekcyjnych krokietów.

Krokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednymKrokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki na krokiety powinny być elastyczne, miękkie i bardzo cienkie – idealne do faszerowania i zawijania. Jednak nie wszystkim one wychodzą. W czym tkwi ich sekret? Otóż w jednym, prostym składniku, który sprawia, że ciasto powstaje perfekcyjne, a krokiety są chrupiące, ale nie pękają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Elastyczne i mięciutkie naleśniki. Klucz do idealnych krokietów

Istnieje sprawdzony sposób na naleśniki do krokietów, które są nie tylko cienkie i delikatne, ale również niezwykle elastyczne. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta nieco więcej tłuszczu niż zwykle. W tym przypadku idealnie sprawdzi się masło, które nie tylko nada naleśnikom odpowiedniej konsystencji, ale również wzbogaci ich smak.

Przepis na idealne naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka. Wlej wodę oraz mleko, a następnie zmiksuj całość na gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło. Ten krok jest kluczowy, ponieważ pozwala glutenowi zawartemu w mące na połączenie się ze wszystkimi składnikami, co czyni ciasto bardziej sprężyste.
  4. Po upływie 15 minut dodaj do ciasta letnie (a nie gorące!) roztopione masło i ponownie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię i natłuść ją masłem lub olejem.
  6. Na patelnię wylewaj porcje ciasta chochelką i smaż naleśniki na złoty kolor.

Pamiętaj, aby smażyć naleśniki na średnim ogniu, aby zdążyły się one równomiernie usmażyć bez nadmiernego brązowienia. Gotowe naleśniki układaj na talerzu, lekko je osłaniając, aby nie wysychały.

Dzięki temu trikowi z masłem, naleśniki do krokietów będą idealnie elastyczne i miękkie, co ułatwi ich zawijanie oraz zapobiegnie pękaniu podczas smażenia. Gotowe krokiety z pewnością zachwycą wszystkich domowników i staną się prawdziwym hitem twojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia