Krokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednym

Każdy miłośnik domowej kuchni doskonale zna ten problem — naleśniki do krokietów rwą się i pękają, uniemożliwiając uzyskanie idealnego kształtu. Na szczęście istnieje prosty trik, który pozwoli na stworzenie perfekcyjnych krokietów.

Krokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednymKrokiety będą chrupiące, ale nie popękają. Pamiętaj tylko o jednym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Naleśniki na krokiety powinny być elastyczne, miękkie i bardzo cienkie – idealne do faszerowania i zawijania. Jednak nie wszystkim one wychodzą. W czym tkwi ich sekret? Otóż w jednym, prostym składniku, który sprawia, że ciasto powstaje perfekcyjne, a krokiety są chrupiące, ale nie pękają.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Elastyczne i mięciutkie naleśniki. Klucz do idealnych krokietów

Istnieje sprawdzony sposób na naleśniki do krokietów, które są nie tylko cienkie i delikatne, ale również niezwykle elastyczne. Okazuje się, że kluczem do sukcesu jest dodanie do ciasta nieco więcej tłuszczu niż zwykle. W tym przypadku idealnie sprawdzi się masło, które nie tylko nada naleśnikom odpowiedniej konsystencji, ale również wzbogaci ich smak.

Przepis na idealne naleśniki do krokietów

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej typu 450,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3/4 szklanki wody gazowanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli.

Sposób wykonania:

  1. Rozpuść masło i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól i wbij jajka. Wlej wodę oraz mleko, a następnie zmiksuj całość na gładkie ciasto.
  3. Odstaw ciasto na 15 minut, aby odpoczęło. Ten krok jest kluczowy, ponieważ pozwala glutenowi zawartemu w mące na połączenie się ze wszystkimi składnikami, co czyni ciasto bardziej sprężyste.
  4. Po upływie 15 minut dodaj do ciasta letnie (a nie gorące!) roztopione masło i ponownie wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię i natłuść ją masłem lub olejem.
  6. Na patelnię wylewaj porcje ciasta chochelką i smaż naleśniki na złoty kolor.

Pamiętaj, aby smażyć naleśniki na średnim ogniu, aby zdążyły się one równomiernie usmażyć bez nadmiernego brązowienia. Gotowe naleśniki układaj na talerzu, lekko je osłaniając, aby nie wysychały.

Dzięki temu trikowi z masłem, naleśniki do krokietów będą idealnie elastyczne i miękkie, co ułatwi ich zawijanie oraz zapobiegnie pękaniu podczas smażenia. Gotowe krokiety z pewnością zachwycą wszystkich domowników i staną się prawdziwym hitem twojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe