Gdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z Francji

Aktualnie ogrody pękają w szwach od świeżych owoców. Wśród nich królują bezapelacyjnie porzeczki — czerwone, czarne i białe. Te pyszne i aromatyczne owoce doskonale nadają się do ciast, tart, dżemów i kompotów. Ale jest jeden deser, który z porzeczek wyczarowuje coś naprawdę wyjątkowego. Mowa o clafoutis, czyli tradycyjnym francuskim cieście, które zachwyca prostotą wykonania i bogatym smakiem.

Gdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z FrancjiGdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z Francji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Francuzi w letnie dni często sięgają po lekkie, owocowe desery. Wśród nich szczególnie wyróżnia się clafoutis – tradycyjny wypiek, który jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczny. Przepis na ten wyjątkowy deser otrzymałem od koleżanki z Francji, a dzisiaj chciałbym się nim z tobą podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Clafoutis z porzeczkami — przepis na francuski deser

Składniki:

  • 500 g porzeczek,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 150 ml mleka,
  • (opcjonalnie) 2 łyżki rumu.

Przygotowanie:

  1. Formę do tarty dokładnie wysmaruj masłem. Na jej dnie równomiernie rozłóż porzeczki, które będą bazą naszego deseru.
  2. W dużej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Do powstałej masy wlej roztopione masło, śmietankę kremówkę oraz mleko. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcesz dodać rum, zrób to na tym etapie.
  4. Powstałą miksturę wylej na porzeczki w formie do tarty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i lekko wypieczone.
  5. Przed podaniem posyp clafoutis cukrem pudrem, co nada mu wyjątkowego wyglądu i smaku.

Clafoutis to deser na każdą okazję. Jest szybki w przygotowaniu, pyszny i efektowny. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, deser po obiedzie lub podwieczorek w gronie rodziny i przyjaciół.

Dzięki temu, że ciasto można przygotować z różnych owoców, z łatwością dopasujesz je do swoich sezonowych preferencji. Latem królują porzeczki, ale jesienią równie dobrze sprawdzą się jabłka, gruszki czy śliwki. Clafoutis to deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha i skradnie serca smakoszy w każdym wieku.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia