Gdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z Francji

Aktualnie ogrody pękają w szwach od świeżych owoców. Wśród nich królują bezapelacyjnie porzeczki — czerwone, czarne i białe. Te pyszne i aromatyczne owoce doskonale nadają się do ciast, tart, dżemów i kompotów. Ale jest jeden deser, który z porzeczek wyczarowuje coś naprawdę wyjątkowego. Mowa o clafoutis, czyli tradycyjnym francuskim cieście, które zachwyca prostotą wykonania i bogatym smakiem.

Gdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z FrancjiGdy tylko pojawiają się porzeczki, robię ten deser. Przepis mam od koleżanki z Francji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Francuzi w letnie dni często sięgają po lekkie, owocowe desery. Wśród nich szczególnie wyróżnia się clafoutis – tradycyjny wypiek, który jest nie tylko prosty w przygotowaniu, ale również niezwykle smaczny. Przepis na ten wyjątkowy deser otrzymałem od koleżanki z Francji, a dzisiaj chciałbym się nim z tobą podzielić.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne babeczki czekoladowe bez pieczenia. Chrupią aż miło

Clafoutis z porzeczkami — przepis na francuski deser

Składniki:

  • 500 g porzeczek,
  • 4 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 80 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • 150 ml mleka,
  • (opcjonalnie) 2 łyżki rumu.

Przygotowanie:

  1. Formę do tarty dokładnie wysmaruj masłem. Na jej dnie równomiernie rozłóż porzeczki, które będą bazą naszego deseru.
  2. W dużej misce roztrzep jajka, a następnie dodaj cukier, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
  3. Do powstałej masy wlej roztopione masło, śmietankę kremówkę oraz mleko. Całość wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcesz dodać rum, zrób to na tym etapie.
  4. Powstałą miksturę wylej na porzeczki w formie do tarty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 30-35 minut, aż ciasto będzie złociste i lekko wypieczone.
  5. Przed podaniem posyp clafoutis cukrem pudrem, co nada mu wyjątkowego wyglądu i smaku.

Clafoutis to deser na każdą okazję. Jest szybki w przygotowaniu, pyszny i efektowny. Świetnie sprawdzi się jako słodka przekąska do kawy, deser po obiedzie lub podwieczorek w gronie rodziny i przyjaciół.

Dzięki temu, że ciasto można przygotować z różnych owoców, z łatwością dopasujesz je do swoich sezonowych preferencji. Latem królują porzeczki, ale jesienią równie dobrze sprawdzą się jabłka, gruszki czy śliwki. Clafoutis to deser, który z pewnością zachwyci każdego łasucha i skradnie serca smakoszy w każdym wieku.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają je już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Bez ciężkiego sosu i zasmażki. Tureckie pulpeciki zachwycą lekkością
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Na Wszystkich Świętych zawsze stawiam na stole. Goście za każdym razem chwalą jego delikatność i puszystość
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Jesz kiwi codziennie? Twój organizm szybko to odczuje
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez