Polacy rzadko sięgają po ten rodzaj makaronu. Duży błąd, bo jest najzdrowszy

Na świecie jest ponad 300 rodzajów makaronu. Jeden nich wyróżnia się swoimi właściwościami prozdrowotnymi i akurat jest to ten rodzaj klusek, który raczej rzadko ląduje w talerzach Polaków. Może już czas to w końcu zmienić?

Makaron pełnoziarnisty - kluski, po które sięgamy zdecydowanie zbyt rzadkoMakaron pełnoziarnisty - kluski, po które sięgamy zdecydowanie zbyt rzadko
Źródło zdjęć: © Canva | sofyabolotinaphotos

To nie jest tak, że Polacy rzadko jedzą zdrowe odmiany produktów spożywczych. Wyjątkowo mocno upodobaliśmy sobie kiszonki — z legendarnymi już ogórkami na czele — których właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu absolutnie królują. Spożywamy też całkiem sporo owoców, a w kwestii otyłości daleko nam do liderów europejskiego rankingu. Mimo to nie potrafimy zrozumieć, że makaron też może być albo produktem bardzo dobrym, albo bardzo niezdrowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Filip Chajzer sprzedaje w budce rybę z frytkami. Sprawdziliśmy, czy jest taniej niż w smażalni nad morzem

Makaron — co czyni go zdrowym?

Co tak naprawdę sprawia, że makaron jest produktem albo zdrowym, albo szkodliwym? Oczywiście to, z czego powstaje, czyli mąka. Żeby zrozumieć to, jak mocny ma ona wpływ na ogólną jakość makaronu, posłużmy się przykładem klusek, które są uznawane za najgorszy rodzaj makaronu na świecie. Biały makaron z rafinowanej mąki pszennej.

Ze względu na to, że rafinowana mąka pszenna zawiera bardzo mało wartości odżywczych, przygotowane z tego produktu kluski mają potwornie wysoki indeks glikemiczny. Ten makaron jest wysoko przetworzony, nie ma w nim dużo błonnika pokarmowego, za to relatywnie wysoka ilość tłuszczu, soli i cukru. Biała mąka, z której powstaje, jest też uznawana za niebezpieczną w kwestii nadwagi, problemów ze strony układu krążenia, a nawet nowotworów!

Najzdrowszy makaron

Po takiej wykładni "złego" makaronu dość łatwo wpaść na to, które kluski są najlepsze dla ludzkiego organizmu. Te nisko przetworzone, nieoczyszczone, powstające z tzw. pełnego przemiału. Co to tak naprawdę oznacza? Że do produkcji mąki użyto całych ziaren, a więc nie zabrano jej niczego z tego, w co tak dobrze uposażyła ją natura.

Sięganie po makaron pełnoziarnisty to zdrowy nawyk, który powinniśmy sobie wyrobić
Sięganie po makaron pełnoziarnisty to zdrowy nawyk, który powinniśmy sobie wyrobić © Canva | Lecic

Makaron pełnoziarnisty jest więc doskonałym źródłem witamin z grupy B, minerałów takich, jak żelazo, potas, cynk czy fosfor, kwasu foliowego i sycącego ludzki organizm błonnika pokarmowego. Taki makaron pozytywnie wpływa na metabolizm, redukuje problem zaparć, trawienia i chorób krążenia. Ma też niski indeks glikemiczny, dlatego zdecydowanie wolniej podnosi poziom cukru we krwi i jest bezpieczniejszy dla cukrzyków. Sięganie po taki makaron to zdrowy nawyk, ale pamiętaj, że ważne jest także to, z czym go podajesz!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"