WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Jedz, nie żałuj sobie. Reguluje poziom cukru i pomaga pozbyć się boczków

O tym, że imbir ma wiele zalet, już się przekonaliśmy. Czas na kolejną przyprawę z rodziny imbirowatych, która wciąż jest mało znana. Jednak bez problemu kupisz ją w sklepach ze zdrową żywnością. Chodzi o galgant chiński, znany również jako alpinia lekarska, a często nazywany "dzikim kardamonem". Co warto o nim wiedzieć?

Ta przyprawa jest wciąż mało znana. Ta przyprawa jest wciąż mało znana.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Kto lubi kuchnię tajską, na pewno zetknął się z tą przyprawą. Bardzo często jest na liście składników zup, sosów i innych dań. Galgant należy do rodziny imbirowatych, jest bliskim krewnym imbiru i kurkumy. Jadalną częścią tej rośliny jest kłącze lub korzeń. Najczęściej stosowany jako wysuszony mielony korzeń. Ma ostry, lekko pikantny smak i bardzo świeży aromat.

Tłuszcz bez szans

Tajowie doprawiają nim potrawy, a naukowcy przeprowadzają badania nad galgantem. Dowiedli, że może wspierać pracę układu pokarmowego. Pobudza perystaltykę jelit, co ma wpływ na przyspieszenie przemiany materii. Reguluje też wydzielanie soków trawiennych. Naukowcy przekonują, że galangina zawarta w alpinii lekarskiej może nawet zapobiegać otyłości. Hamuje bowiem wchłanianie tłuszczu z trawionych pokarmów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Koniec z podjadaniem

Gdy zależy nam na mniejszej wadze, warto zainteresować się tą przyprawą z jeszcze jednego powodu. Stabilizuje ona stężenie glukozy we krwi, a to właśnie "skoki" poziomu cukru w organizmie często mają wpływ na napady głodu oraz podjadanie między posiłkami. Stosowanie galgantu do potrwa może ułatwić więc odchudzanie i zapanować nad nadmiernym apetytem. Galgant, podobnie jak imbir, niweluje także dolegliwości gastryczne. Łagodzi bóle brzucha, wzdęcia, nudności. W czasie wakacji ważna jest jeszcze jedna jego zaleta. Pomaga bowiem na objawy choroby lokomocyjnej.

Na problemy z sercem

Na inne właściwości tej rośliny zwróciła uwagę św. Hildegarda, której dieta jest do tej pory popularna. Jej zdaniem galgant jest rewelacyjny dla osób zmagających się z wysoką gorączką, bólem kręgosłupa, a także dla wszystkich tych, którzy mają problemy z sercem. Szczególnie polecała go w okresie jesienno-zimowym, kiedy wzrasta ryzyko zachorowania na grypę czy złapanie przeziębienia.

Wybrane dla Ciebie
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej