Zupa tajska z kurczakiem. Pachnie tak, że trudno się oprzeć

Tajlandia to raj dla smakoszy pikantnej i wyrazistej kuchni. Nie musisz jednak jechać tam, by cieszyć się tajskimi smakami. Przygotowaliśmy dla ciebie przepis na tradycyjną tajską zupę z mleczkiem kokosowym, którą zrobisz bez problemu w domu! Oto zupa tajska z kurczakiem.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Weronika

Tajska zupa z kurczakiem

Dania tajskie to nie tylko bogactwo smaku i kultury. Są one przygotowywane tak, by dostarczyć do naszego organizmu niezbędne składniki odżywcze. W tajskiej kuchni znajdziesz się przede wszystkim mleczko kokosowe oraz charakterystyczne przyprawy, takie jak trawa cytrynowa, galangal czy tajska bazylia. Oprócz tego w daniach głównych nie może zabraknąć chudego mięsa lub owoców morza, tofu oraz szeregu świeżych warzyw, które są bogatym źródłem błonnika i wielu witamin cennych dla naszego organizmu.

Na pierwszy rzut oka przygotowanie zupy tajskiej w domu może wydawać się trudne. Nie tak łatwo jest wydobyć bogactwo smaków i przygotować taką zupę, której nie powstydziłby się tajski kucharz. Z naszym przepisem jest to jednak możliwe!

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 100 gramów makaronu ryżowego
  • marchewka
  • czerwona papryka
  • ½ cebuli
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • puszka mleczka kokosowego
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 3 cm świeżego imbiru
  • garść pokrojonych pieczarek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • czerwona pasta curry (1 łyżka)

Sposób przygotowania:

  1. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i usmaż na nim czosnek, cebulę, imbir, paprykę, marchewkę i pieczarki.
  2. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodaj odmierzoną ilość pasty curry, sosu sojowego oraz sosu rybnego.
  3. Wlej mleczko kokosowe i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie przełóż do garnka warzywa oraz pokrojone w kostkę mięso z kurczaka.
  4. Całość gotuj około 15 minut na wolnym ogniu. Makaron ryżowy przygotuj zgodnie z zaleceniami na opakowaniu i podawaj go z zupą. Smacznego!

Zobacz pomysły na ponowne wykorzystanie obierek. Więcej filmików znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej