Zdrowszy zamiennik zwykłej mąki. Ma więcej błonnika i nie podnosi cukru

Chociaż orkisz należy do gatunku pszenicy, to w przeciwieństwie do zwykłej mąki pszennej, wykazuje on znacznie lepsze właściwości zdrowotne. Dlaczego warto powrócić do korzeni i postawić właśnie na ten niespecjalnie popularny produkt? Wyjaśniamy.

Mąka orkiszowa - zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennejMąka orkiszowa - zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

Czasy świetności — a raczej popularności — mąki orkiszowej przeminęły wieki temu. W średniowieczu to właśnie ten gatunek zboża cieszył się wielkim uznaniem, by następnie osiągnąć status jedynie dodatku do chleba, któremu pieczywo zawdzięcza większą objętość i charakterystyczny zapach. Czy warto odwrócić tę tendencję? Dlaczego to właśnie mąka orkiszowa, a nie zwykła pszenna, powinna stać się obiektem naszych współczesnych zainteresowań?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Mąka orkiszowa — zdrowsza opcja

Mąkę orkiszową uzyskuje się poprzez przemiał oczyszczonych ziaren orkiszu. Wizualnie niewiele różni się od klasycznej mąki pszennej, ale badając właściwości obu produktów, nagle wszystko staje się jasne. I to na korzyść tej znacznie mniej popularnej mąki.

Pierwszy mikroelementem, na który warto zwrócić uwagę podczas takiego porównania, to błonnik pokarmowy. Dzięki jego obecności mąka orkiszowa i stworzone na jej bazie wypieki stają się bardziej sycące, a przy okazji pozytywnie wpływają na trawienie i perystaltykę jelit. Dla porównania: białe pieczywo zawiera jedynie śladowe ilości błonnika.

Mąka orkiszowa i tworzone z niej pieczywo jest zdrowsze i bardziej sycące
Mąka orkiszowa i tworzone z niej pieczywo jest zdrowsze i bardziej sycące © Canva | sugar0607

Mąka orkiszowa to w porównaniu ze zwykłą mąką pszenną nawet 150 proc. zawartości takich składników mineralnych, jak magnez, wapń, żelazo czy cynk. Ponadto po spożyciu tego produktu spożywczego obserwuje się jedynie umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi. Biała mąka pszenna przegrywa więc również w tej konkurencji.

Mąka orkiszowa. Patrz na liczby

Na koniec warto jeszcze powiedzieć trzy słowa na temat rodzajów mąki orkiszowej, które można dostać w sklepie. Najlepszym typem mąki orkiszowej do pieczenia chleba jest ten oznaczony liczbą 1100 lub 2000 - do chleba pełnoziarnistego. Dzięki niemu pieczywo nie tylko wyjdzie sycące, ale również będzie miało przyjemną konsystencję i chrupiącą skórkę.

Inne typy mąki orkiszowej — takie jak 700, 650 lub 550, sprawdzą się jako uniwersalny składnik w naszych kuchniach. Warto mieć je pod ręką i nie polegać jedynie na białej mące pszennej!

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój