Zdrowszy zamiennik zwykłej mąki. Ma więcej błonnika i nie podnosi cukru

Chociaż orkisz należy do gatunku pszenicy, to w przeciwieństwie do zwykłej mąki pszennej, wykazuje on znacznie lepsze właściwości zdrowotne. Dlaczego warto powrócić do korzeni i postawić właśnie na ten niespecjalnie popularny produkt? Wyjaśniamy.

Mąka orkiszowa - zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennejMąka orkiszowa - zdrowy zamiennik zwykłej mąki pszennej
Źródło zdjęć: © Canva | brebca

Czasy świetności — a raczej popularności — mąki orkiszowej przeminęły wieki temu. W średniowieczu to właśnie ten gatunek zboża cieszył się wielkim uznaniem, by następnie osiągnąć status jedynie dodatku do chleba, któremu pieczywo zawdzięcza większą objętość i charakterystyczny zapach. Czy warto odwrócić tę tendencję? Dlaczego to właśnie mąka orkiszowa, a nie zwykła pszenna, powinna stać się obiektem naszych współczesnych zainteresowań?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini deserki z owocami robię co chwilę. Wszyscy się nimi zajadają

Mąka orkiszowa — zdrowsza opcja

Mąkę orkiszową uzyskuje się poprzez przemiał oczyszczonych ziaren orkiszu. Wizualnie niewiele różni się od klasycznej mąki pszennej, ale badając właściwości obu produktów, nagle wszystko staje się jasne. I to na korzyść tej znacznie mniej popularnej mąki.

Pierwszy mikroelementem, na który warto zwrócić uwagę podczas takiego porównania, to błonnik pokarmowy. Dzięki jego obecności mąka orkiszowa i stworzone na jej bazie wypieki stają się bardziej sycące, a przy okazji pozytywnie wpływają na trawienie i perystaltykę jelit. Dla porównania: białe pieczywo zawiera jedynie śladowe ilości błonnika.

Mąka orkiszowa i tworzone z niej pieczywo jest zdrowsze i bardziej sycące
Mąka orkiszowa i tworzone z niej pieczywo jest zdrowsze i bardziej sycące © Canva | sugar0607

Mąka orkiszowa to w porównaniu ze zwykłą mąką pszenną nawet 150 proc. zawartości takich składników mineralnych, jak magnez, wapń, żelazo czy cynk. Ponadto po spożyciu tego produktu spożywczego obserwuje się jedynie umiarkowany wzrost poziomu glukozy we krwi. Biała mąka pszenna przegrywa więc również w tej konkurencji.

Mąka orkiszowa. Patrz na liczby

Na koniec warto jeszcze powiedzieć trzy słowa na temat rodzajów mąki orkiszowej, które można dostać w sklepie. Najlepszym typem mąki orkiszowej do pieczenia chleba jest ten oznaczony liczbą 1100 lub 2000 - do chleba pełnoziarnistego. Dzięki niemu pieczywo nie tylko wyjdzie sycące, ale również będzie miało przyjemną konsystencję i chrupiącą skórkę.

Inne typy mąki orkiszowej — takie jak 700, 650 lub 550, sprawdzą się jako uniwersalny składnik w naszych kuchniach. Warto mieć je pod ręką i nie polegać jedynie na białej mące pszennej!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟