PrzepisLepszy niż z piekarni. Skórka wyjdzie chrupiąca, a środek puszysty

Lepszy niż z piekarni. Skórka wyjdzie chrupiąca, a środek puszysty

Pieczenie chleba w domu stało się bardzo modne. Nic dziwnego. Pachnący wyrośnięty bochenek zamieni zwykłe śniadanie w prawdziwą ucztę. Mamy dla was świetny przepis na pyszny chleb orkiszowy.

Pyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Pyszności - fot. Kuchennymi drzwiami
Katarzyna Gileta

24.04.2023 06:32

Pszenica orkisz zwyczajowo jest nazywana szpelcem albo po prostu orkiszem. Jest to gatunek zboża, który był bardzo popularny w... średniowieczu! Obecnie uprawiany jest rzadko. Nie zapominajmy jednak o charakterystycznych właściwościach prozdrowotnych tego produktu spożywczego. Mąka orkiszowa to nie tylko samo zdrowie, ale też bogactwo smaku i aromatu. Mąka ta ma też wpływ na naszą odporność, wzmacniając ją i dobrze oddziałując na produkcję krwi. Przygotowywane z niej wypieki są naprawdę znakomite.

Chleb orkiszowo-gryczany to moja propozycja na rodzinne uroczystości. Upiekłam go w słoikach, aby miał ładną formę i ciekawie wyglądał na stole. Dobrze będzie się też spełniał jako baza do tartinek. Chleb na pewno ucieszy osoby, które ograniczają gluten lub mają problemy jelitowe. Połączenie mąki orkiszowej i gryczanej to dobra i zdrowa kompozycja. Poza tym chleb jest łatwy w przygotowaniu, wymaga jedynie cierpliwości

– pisze Anna Kamińska, autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Na blogu znajdziecie również przepis na makaron ze szparagami.

Chleb orkiszowy – przepis

Składniki na zaczyn:

  • wyparzony słoik
  • 3 łyżki mąki orkiszowej bio z pełnego przemiału T2000
  • letnia woda – tyle, aby powstała masa o konsystencji gęstej śmietany.

Ciasto:

  • 350 mąki gryczanej jasnej bio
  • 350 mąki orkiszowej chlebowej bio
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 750 ml wody
  • zaczyn
  • dwa słoiki o średnicy ok. 10 cm i pojemności 540-550 ml

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj zaczyn. Odstaw i mieszaj codziennie, aż zaczyn zacznie pracować i stanie się kwaśny. Trwa to 4-5 dni lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia. Mój zaczyn dojrzewał w piekarniku nagrzanym do 28 st. C. Można skrócić proces i do 3 łyżek aktywnego żytniego zakwasu dodać mąkę orkiszową – proporcje 1:1:1
  2. Wymieszaj suche składniki, dodaj ciepłą wodę, wymieszaj i dodaj zaczyn. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj. Odłóż 3 łyżki ciasta do słoika na kolejne pieczenie chleba i włóż do lodówki. Będzie to zaczyn na kolejny chleb.
  3. Odstaw ciasto chlebowe w ciepłe miejsce na około 6-9 godzin. Słoiki dokładnie wysmaruj smalcem lub masłem klarowanym i przełóż ciasto do 3/4 ich wysokości (ewentualnie resztę ciasta, gdy zostanie, umieść w kolejnym słoiku) i piecz około 50-60 minut w temperaturze 200 st. C (wstaw słoiki z ciastem do zimnego piekarnika).
  4. Po upieczeniu wyjmij chlebki ze słoików i połóż na kratce, aby całkowicie ostygły.
  5. Ciasto chlebowe możesz włożyć do dwóch keksówek i upiec prostokątny chleb. Wtedy foremki z ciastem chlebowym wstawiasz do nagrzanego piekarnika.

Polecamy nasz film na pulpety po cygańsku:

Wybrane dla Ciebie