PrzepisProste przepisyZamiast puddingu, robię z nich błyskawiczny i zdrowy dżem. Jest gotowy w 10 minut

Zamiast puddingu, robię z nich błyskawiczny i zdrowy dżem. Jest gotowy w 10 minut

Wydaje ci się, że w listopadzie już za późno na przetwory? Niekoniecznie. Gdy wykorzystasz do nich te nasionka, będą gotowe bardzo szybko. Wystarczy połączyć je z ulubionymi owocami. Przepis jest bardzo prosty.

Domowy dżem z nasion chia i borówek
Domowy dżem z nasion chia i borówek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Anna81

06.11.2024 19:31

Nasiona chia popularne są od lat. Kojarzymy je głównie ze smacznymi puddingami, ale dodajemy je też chętnie do owsianek i koktajli. Okazuje się, że ich żelujące właściwości, odkryte już przez Azteków, doskonale sprawdzają się też w przygotowywaniu dżemów. Co ważne, do takich przetworów nie są potrzebne takie dodatki jak cukier czy sztuczne zagęstniki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nasiona chia i ich właściwości

Nasiona chia zapewniają idealną konsystencję przetworom i to w zaledwie kilka minut. Potrafią świetnie zastąpić cukier i substancje żelujące. Te małe nasiona znacznie wzbogacają też wartości odżywcze domowych przetworów. Chia zawierają mnóstwo białka oraz wartościowych tłuszczy, takich jak kwasy omega-3. W ich składzie jest też potas, magnez, wapń, a także witaminy z grupy B i E. Gdy dodamy do nich owoce, witamin będzie jeszcze więcej.

Użyj ulubionych owoców

Do przetworów z nasionami chia nadają się zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Idealne są te, które zawierają dużo pektyn, a zwłaszcza brzoskwinie, jabłka czy śliwki. Borówki, maliny, wiśnie i truskawki to także dobry wybór. Do przygotowania porcji jesiennego dżemu będą potrzebne 4 szklanki dowolnych owoców i 4 łyżki nasion chia. Jego smak łatwo wzbogacić takimi dodatkami jak cynamon, sok z cytryny czy limonki, kakao, kardamon, a nawet goździki. 

Dżem o idealnej konsystencji

Jak zrobić taki dżem? Wystarczy wybrane owoce podgrzewać, aż te się rozpadną. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je i odlej nadmiar wody. Potem wystarczy owoce rozgnieść lub zmiksować blenderem, aby uzyskać odpowiednią konsystencję, mogą być w niej kawałki owoców. Wtedy będzie najsmaczniejsza. Do owocowej masy dodaje się nasiona chia, a potem wystarczy tylko dokładnie wymieszać. Pęczniejące nasiona chia zagęszczą masę, powstanie dżem. Przełóż go do suchych i wyparzonych słoików, które możesz poddać pasteryzacji lub przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni.  

Dżem z nasion chia i borówek

Składniki:

  • 500 g borówek,
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 3 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie),
  • sok z połówki limonki.

Sposób przygotowania:

  1. Na patelnię wrzuć umyte owoce, dosyp nasiona chia oraz cukier kokosowy.
  2. Wyciśnij sok z limonki i dodaj do zawartości patelni.
  3. Podgrzewaj całość, rozgniatając borówki tłuczkiem do mięsa.
  4. Gotuj przez 5 minut.
  5. Gotowy dżemu przełóż do słoiczków i wstaw do lodówki. Aby przechowywać go dłużej, poddaj go pasteryzacji.

Owocowe dżemy z nasionami chia świetnie pasują do naleśników i gofrów. Nadają się również do owsianek, racuchów i jogurtu. Pysznie smakują także po prostu z chałką.

dżemdomowe przetworynasiona chia