Zamiast kupować, zrób sam rogale świętomarcińskie. To najlepszy przepis

Im bliżej 11 listopada, tym o nich głośniej. Pojawiły się już w piekarniach, cukierniach i dyskontach. Najdroższe będą pewnie u Magdy Gessler. A może w tym roku spróbujesz upiec słynne rogale w domu? Mam niezawodny przepis.

Domowy rogal świętomarcińskiDomowy rogal świętomarciński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter
Dorota Gepert

Ten słodki wypiek z Poznania zrobił niebywałą karierę. Już kilka lat temu przestał być lokalnym przysmakiem, a jest znany i lubiany w całym kraju. Można wręcz stwierdzić, że rogale marcińskie stały się ulubionym deserem Polakó na listopadowe święto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Wpisany do rejestru

Rogale świętomarcińskie, marcińskie, Marciniaki, Marcina, luksusowe… ten wypiek ma tyle nazw? Niekoniecznie. Rogal świętomarciński w 2008 roku został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Określa to warunki, jakie ma spełniać dana potrawa, by móc nosić swoją nazwę.

Przysmak z Wielkopolski

I z tego powodu rogale świętomarcińskie mogą być wytwarzane tylko w Poznaniu i Wielkopolsce (pieczone poza tym rejonem nie mogą być tak nazywane). Rogale powstają też zgodnie z określoną procedurą i przepisem. Według tych wytycznych rogal musi być przygotowywany z ciasta półfrancuskiego, a w jego wnętrzu kryć się nadzienie z białego maku i bakalii — skórki pomarańczowej, rodzynek. Na wierzchu rogal świętomarciński powinien mieć lukier i rozdrobnione orzechy. Jego waga nie powinna przekraczać 250 g. W procentach wygląda to tak: 60 proc. ciasto, 30 proc. nadzienie, 8 proc. lukier, czyli pomada, 2 proc. posypka z orzechów. Certyfikat jest ważny, ale bardzo dobre rogale często go nie mają. I nie zawsze możemy wybrać się po rogale do Wielkopolski.

Rogale w wersji domowej

Choć rogale bez problemu kupimy w całej Polsce, to może jednak warto zaopatrzyć się w biały mak i pokusić się o ich przygotowanie w domu? Wtedy te wszystkie procedury dotyczące rogali certyfikowanych nas nie dotyczą i upieczemy je kierując się swoim smakiem. W domowych przepisach także ciasto półfrancuskie, trudne do przygotowania w warunkach domowych zamienia się na drożdżowe. Smakują nieco inaczej, ale robi tak sama Magda Gessler. Tradycja tradycją, ale ten wypiek może mieć wiele wersji.

Domowe rogale marcińskie

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 6 jajek, 
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 200 g migdałów i orzechów,
  • 100 g białego maku,
  • śmietana. 

Sposób przygotowywania:

  1. Mleko podgrzej tak, aby było delikatnie ciepłe. W niewielkiej ilości płynu rozpuść drożdże. Masło rozpuść i pozostaw do przestygnięcia.
  2. Do misy wbij jaja, dodaj cukier i zacznij je ucierać. Stopniowo dodawaj przestudzone masło. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo przesianą mąkę. Dolewaj również mleko i rozpuszczone drożdże.
  3. Składniki wyrabiaj do momentu, aż utworzy się jednolita masa. Na cieście powinny zacząć pojawiać się pęcherzyki. Wówczas miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej na godzinę.
  4. Migdały, orzechy i mak zalej wrzącą wodą i zaparz je. Następnie zmiel je, utrzyj z cukrem i śmietaną do uzyskania gęstej masy.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i pokrój na kwadraty. Na każdy z nich nałóż porcję makowego nadzienia i z ciasta uformuj rogale.
  6. Gotowe rogale ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Rogale piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut, powinny mieć złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej