Zamiast kupować, zrób sam rogale świętomarcińskie. To najlepszy przepis

Im bliżej 11 listopada, tym o nich głośniej. Pojawiły się już w piekarniach, cukierniach i dyskontach. Najdroższe będą pewnie u Magdy Gessler. A może w tym roku spróbujesz upiec słynne rogale w domu? Mam niezawodny przepis.

Domowy rogal świętomarcińskiDomowy rogal świętomarciński
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Photohunter
Dorota Gepert

Ten słodki wypiek z Poznania zrobił niebywałą karierę. Już kilka lat temu przestał być lokalnym przysmakiem, a jest znany i lubiany w całym kraju. Można wręcz stwierdzić, że rogale marcińskie stały się ulubionym deserem Polakó na listopadowe święto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kartoflana kapusta to przysmak z mazowieckich wsi. Naje się nią cała rodzina

Wpisany do rejestru

Rogale świętomarcińskie, marcińskie, Marciniaki, Marcina, luksusowe… ten wypiek ma tyle nazw? Niekoniecznie. Rogal świętomarciński w 2008 roku został wpisany do rejestru chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych w Unii Europejskiej. Określa to warunki, jakie ma spełniać dana potrawa, by móc nosić swoją nazwę.

Przysmak z Wielkopolski

I z tego powodu rogale świętomarcińskie mogą być wytwarzane tylko w Poznaniu i Wielkopolsce (pieczone poza tym rejonem nie mogą być tak nazywane). Rogale powstają też zgodnie z określoną procedurą i przepisem. Według tych wytycznych rogal musi być przygotowywany z ciasta półfrancuskiego, a w jego wnętrzu kryć się nadzienie z białego maku i bakalii — skórki pomarańczowej, rodzynek. Na wierzchu rogal świętomarciński powinien mieć lukier i rozdrobnione orzechy. Jego waga nie powinna przekraczać 250 g. W procentach wygląda to tak: 60 proc. ciasto, 30 proc. nadzienie, 8 proc. lukier, czyli pomada, 2 proc. posypka z orzechów. Certyfikat jest ważny, ale bardzo dobre rogale często go nie mają. I nie zawsze możemy wybrać się po rogale do Wielkopolski.

Rogale w wersji domowej

Choć rogale bez problemu kupimy w całej Polsce, to może jednak warto zaopatrzyć się w biały mak i pokusić się o ich przygotowanie w domu? Wtedy te wszystkie procedury dotyczące rogali certyfikowanych nas nie dotyczą i upieczemy je kierując się swoim smakiem. W domowych przepisach także ciasto półfrancuskie, trudne do przygotowania w warunkach domowych zamienia się na drożdżowe. Smakują nieco inaczej, ale robi tak sama Magda Gessler. Tradycja tradycją, ale ten wypiek może mieć wiele wersji.

Domowe rogale marcińskie

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 6 jajek, 
  • 100 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 50 g drożdży,
  • 1 szklanka mleka, 
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 200 g migdałów i orzechów,
  • 100 g białego maku,
  • śmietana. 

Sposób przygotowywania:

  1. Mleko podgrzej tak, aby było delikatnie ciepłe. W niewielkiej ilości płynu rozpuść drożdże. Masło rozpuść i pozostaw do przestygnięcia.
  2. Do misy wbij jaja, dodaj cukier i zacznij je ucierać. Stopniowo dodawaj przestudzone masło. Następnie, cały czas mieszając, dodawaj stopniowo przesianą mąkę. Dolewaj również mleko i rozpuszczone drożdże.
  3. Składniki wyrabiaj do momentu, aż utworzy się jednolita masa. Na cieście powinny zacząć pojawiać się pęcherzyki. Wówczas miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej na godzinę.
  4. Migdały, orzechy i mak zalej wrzącą wodą i zaparz je. Następnie zmiel je, utrzyj z cukrem i śmietaną do uzyskania gęstej masy.
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je i pokrój na kwadraty. Na każdy z nich nałóż porcję makowego nadzienia i z ciasta uformuj rogale.
  6. Gotowe rogale ponownie odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  7. Rogale piecz w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni Celsjusza przez około 20 minut, powinny mieć złoty kolor.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀