Podpatrzyłam, jak kuzynka piecze rury. Poznańskie gospodynie pilnie strzegą tego przepisu

Chociaż z Wielkopolską kojarzy się przede wszystkim pyry z gzikiem, to poznaniacy pochwalić się mogą również swoimi rurami. Z tym chwaleniem się jednak nie rozpędzają się za bardzo, bo receptura od lat jest pilnie strzeżona i tylko nieliczni mogą poznać ją od początku do końca.

Rury poznańskieRury poznańskie
Źródło zdjęć: © Wikimedia | Piotrus
Ewa Malinowska

Są słodkie, wygięte w łuk i przypominają nieco dachówki. Swoją nazwę zawdzięczają właśnie swojemu kształtowi - ciastka wyglądają tak, jakby zamiast standardowo na płycie, pieczono je na rurze pieca. Poznańskie rury powstają z połączenia miodu spadziowego, karmelu i skrobi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebularze lubelskie z tego przepisu wychodzą za każdym razem. Na jednym na pewno się nie skończy

Skąd wzięła się ta tradycja?

Dawno temu, w dwudziestoleciu międzywojennym, we wsiach Wielkopolski wypiekano ciastka zwane "trąbami". Ich kształt nawiązywał do instrumentów, które rozbrzmiewały podczas procesji Bożego Ciała. Legenda głosi, że pewnego razu podczas uroczystości, z dachu jednego z domów spadły dachówki. Na szczęście nikt nie ucierpiał, a zdarzenie to uznano za znak boskiej opatrzności.

Siostry zakonne, chcąc upamiętnić to wydarzenie, postanowiły wypiekać w okresie Bożego Ciała specjalne piernikowe ciastka. Początkowo miały one kształt trąb, jednak były kruche i łamały się podczas transportu. Z tego powodu zakonnice zmodyfikowały ich kształt na bardziej wytrzymały, przypominający dachówki. I tak narodziły się rury poznańskie – słodka pamiątka po dawnej legendzie.

Poznańskie rury - pilnie strzeżony sekret

Rury poznańskie dawniej pojawiały się przy okazji Bożego Ciała i sprzedawane były przez zakonnice. Zapach kruchego ciasta i słodkiego lukru unosił się nad ulicami, kusząc mieszkańców. Przez długi czas była to jedyna okazja, aby spróbować tego przysmaku. W późniejszych latach rury powróciły również na Wszystkich Świętych. Zgodnie z tradycją powinno sprzedawać się je z wiklinowych koszy wyłożonych białym obrusem, podając deser przez serwetkę.

Rury poznańskie można znaleźć obecnie w różnych kształtach i kolorach
Rury poznańskie można znależć obecnie w różnych kształach i kolorach © Adobe Stock

Przepis na rury poznańskie

Dokładny przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą, chociaż mniej zażarci fani podtrzymywania tradycji twierdzą, że przygotowane według poniższej receptury rury poznańskie smakują dokładnie tak ja te, które kupić można podczas Bożego Ciała. Mówi się, że w oryginalnym przepisie pojawiają się dodatkowe, sekretne składniki, które do dziś pozostają tajemnicą.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 30 g cukru,
  • 100 g miodu spadziowego,
  • 10 g amoniaku spożywczego,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 80 ml wody,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku rozpuść miód, cukier i cukier wanilinowy. Poczekaj, aż całość się skarmelizuje.
  2. Zagnieć ciasto z pozostałych składników. Dodaj przestudzony karmel, dokładnie wymieszaj i zagnieć ciasto ponownie.
  3. Odstaw ciasto na 30 minut.
  4. Rozwałkuj ciasto i wykrawaj z niego prostokąty o wymiarach 10-15 cm. Posmaruj je żółtkiem.
  5. Piecz ciastka w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 8-10 minut.
  6. Po upieczeniu, gdy ciasteczka są jeszcze ciepłe, uformuj je na wałku do ciasta. Nabiorą wtedy charakterystycznego kształtu rury.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej