PrzepisCiastkaNajlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu

Najlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu

Gębusie
Gębusie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeżeli myślisz, że do stworzenia pysznego deseru potrzeba mnóstwo skomplikowanych składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości, aby wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami, potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

Przepis na te małe wypieki jest tak prosty i łatwy do zrozumienia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, poradzą sobie z jego wykonaniem bez problemu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Są tak pyszne, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, a goście nie mogą się nacieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gębusie - przepis na pyszne ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 135 g serka do smarowania
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
  • kilka kropel pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta erytrolu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ósemki i wydrąż środek. Do miski przesyp mąkę, sól, połącz z masłem i rozetrzyj w palcach.
  2. Dodaj serek, jajko, pastę waniliową i zagnieć ciasto. Na blacie rozwałkuj ciasto grubości 5–6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką lub okrągłą formą do ciasteczek wykrój okręgi.
  3. Na każdym kółku ułóż plaster jabłka, posyp cynamonem i złóż na pół, przykrywając wierzch jabłka. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
  4. Wierzch posyp szczyptą erytrolu. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20–25 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także