WAŻNE
TERAZ

Likwidacja MAP, dwa nowe resorty. Nadchodzi rekonstrukcja rządu

Najlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu

Jeżeli myślisz, że do stworzenia pysznego deseru potrzeba mnóstwo skomplikowanych składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości, aby wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami, potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

GębusieGębusie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Przepis na te małe wypieki jest tak prosty i łatwy do zrozumienia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, poradzą sobie z jego wykonaniem bez problemu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Są tak pyszne, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, a goście nie mogą się nacieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Gębusie - przepis na pyszne ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 135 g serka do smarowania
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
  • kilka kropel pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta erytrolu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ósemki i wydrąż środek. Do miski przesyp mąkę, sól, połącz z masłem i rozetrzyj w palcach.
  2. Dodaj serek, jajko, pastę waniliową i zagnieć ciasto. Na blacie rozwałkuj ciasto grubości 5–6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką lub okrągłą formą do ciasteczek wykrój okręgi.
  3. Na każdym kółku ułóż plaster jabłka, posyp cynamonem i złóż na pół, przykrywając wierzch jabłka. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
  4. Wierzch posyp szczyptą erytrolu. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20–25 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu