Najlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu
Jeżeli myślisz, że do stworzenia pysznego deseru potrzeba mnóstwo skomplikowanych składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości, aby wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami, potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.
16.02.2024 14:39
Przepis na te małe wypieki jest tak prosty i łatwy do zrozumienia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, poradzą sobie z jego wykonaniem bez problemu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Są tak pyszne, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, a goście nie mogą się nacieszyć ich smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gębusie - przepis na pyszne ciasteczka z jabłkami
Składniki:
- 2 słodkie jabłka
- 135 g serka do smarowania
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 1 żółtko
- roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
- kilka kropel pasty waniliowej
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- szczypta erytrolu
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, pokrój na ósemki i wydrąż środek. Do miski przesyp mąkę, sól, połącz z masłem i rozetrzyj w palcach.
- Dodaj serek, jajko, pastę waniliową i zagnieć ciasto. Na blacie rozwałkuj ciasto grubości 5–6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką lub okrągłą formą do ciasteczek wykrój okręgi.
- Na każdym kółku ułóż plaster jabłka, posyp cynamonem i złóż na pół, przykrywając wierzch jabłka. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
- Wierzch posyp szczyptą erytrolu. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20–25 minut do zrumienienia.
Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"