Najlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu

Jeżeli myślisz, że do stworzenia pysznego deseru potrzeba mnóstwo skomplikowanych składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości, aby wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami, potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

GębusieGębusie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Przepis na te małe wypieki jest tak prosty i łatwy do zrozumienia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, poradzą sobie z jego wykonaniem bez problemu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Są tak pyszne, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, a goście nie mogą się nacieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Gębusie - przepis na pyszne ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 135 g serka do smarowania
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
  • kilka kropel pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta erytrolu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ósemki i wydrąż środek. Do miski przesyp mąkę, sól, połącz z masłem i rozetrzyj w palcach.
  2. Dodaj serek, jajko, pastę waniliową i zagnieć ciasto. Na blacie rozwałkuj ciasto grubości 5–6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką lub okrągłą formą do ciasteczek wykrój okręgi.
  3. Na każdym kółku ułóż plaster jabłka, posyp cynamonem i złóż na pół, przykrywając wierzch jabłka. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
  4. Wierzch posyp szczyptą erytrolu. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20–25 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy