Najlepsze do kawy. Kruche ciasteczka jak z babcinego przepisu

Jeżeli myślisz, że do stworzenia pysznego deseru potrzeba mnóstwo skomplikowanych składników, to jesteś w błędzie. W rzeczywistości, aby wyczarować przepyszne kruche ciasteczka z jabłkami, potrzeba jedynie kilku podstawowych składników.

GębusieGębusie
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Przepis na te małe wypieki jest tak prosty i łatwy do zrozumienia, że nawet osoby, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem, poradzą sobie z jego wykonaniem bez problemu. Ciasteczka te są idealne na każdą okazję - czy to na spotkanie z przyjaciółmi, rodzinne uroczystości czy po prostu jako smaczna przekąska do popołudniowej kawy. Są tak pyszne, że w ekspresowym tempie znikają ze stołu, a goście nie mogą się nacieszyć ich smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche ciasteczka z serduszkiem dosłownie rozpływają się w ustach

Gębusie - przepis na pyszne ciasteczka z jabłkami

Składniki:

  • 2 słodkie jabłka
  • 135 g serka do smarowania
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
  • 1 żółtko
  • roztrzepane jajko do smarowania ciasteczek
  • kilka kropel pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • szczypta erytrolu

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, pokrój na ósemki i wydrąż środek. Do miski przesyp mąkę, sól, połącz z masłem i rozetrzyj w palcach.
  2. Dodaj serek, jajko, pastę waniliową i zagnieć ciasto. Na blacie rozwałkuj ciasto grubości 5–6 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką lub okrągłą formą do ciasteczek wykrój okręgi.
  3. Na każdym kółku ułóż plaster jabłka, posyp cynamonem i złóż na pół, przykrywając wierzch jabłka. Każde ciasteczko posmaruj roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.
  4. Wierzch posyp szczyptą erytrolu. Ciasteczka wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. 20–25 minut do zrumienienia.

Przepis pochodzi z książki Ewy Sypnik-Pogorzelskiej i Magdaleny Jarzynki-Jendrzejewskiej "Fit desery. Na słodko bez cukru"

Fit desery. Na słodko bez cukru
Fit desery. Na słodko bez cukru © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki