PoradyMagda Gessler dodaje do masy na placki ziemniaczane. Dzięki temu nie ciemnieje

Magda Gessler dodaje do masy na placki ziemniaczane. Dzięki temu nie ciemnieje

Placki ziemniaczane wprost z patelni są najlepsze.
Placki ziemniaczane wprost z patelni są najlepsze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.09.2024 18:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane mają wielu miłośników, a wśród nich jest Magda Gessler. Często zamawia właśnie tą prostą potrawę w restauracjach, w których przeprowadza słynne rewolucje. Szybko potrafi wyłapać błędy podczas ich przygotowania, a także zaradzić, jak do nich nie dopuścić.

Chrupiące, cieniutkie placki ziemniaczane to ideał. Choć wydają się proste do zrobienia, nie zawsze ich smak i wygląd jest zadawalający. Jak się okazuje problemów z plackami pojawia się całkiem sporo. Mogą być zbyt grube, za tłuste, rozpadać się na patelni. Często też zdarza się, że masa na placki ciemnieje. I właśnie z tym kłopotem doskonale radzi sobie Magda Gessler. Podpowiada, co zrobić by do tego nie doszło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolor ma znaczenie

Starte ziemniaki bardzo szybko stają się nieapetyczne i ciemne? To całkowicie naturalny proces. Te popularne warzywa zawierają enzym — oksydazę polifenolową — który wyjątkowo szybko reaguje z tlenem, w następstwie czego zmienia kolor ziemniaków. To zjawisko dotyczy nie tylko ich tartej wersji. Całe, obrane ziemniaki też dość szybko ciemnieją. W takim przypadku wystarczy zalać je zimną wodą. Jednak wcale nie musi do tego dojść, a ziemniaki zachowają ładny kolor. Choć ziemniaki nawet gdy przybierają ciemny odcień, nie tracą smaku, to jednak nie wyglądają apetycznie.

Porada ekspertki

Magda Gessler stosuje metodę, którą doskonale znały nasze babcie i do dziś nie zapomina się o niej w wielu domach. Chodzi o to, by do masy dodać dosłownie łyżkę śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego. Sprawdzi się też niewielka ilość soku z cytryny. Warto postawić na te dodatki zwłaszcza wtedy, gdy masę na placki przygotowuje się z wyprzedzeniem. Kiedy smaży się je zaraz po starciu ziemniaków, na pewno nie stracą ładnego koloru.

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, a sito zawieś nad miską. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie masę odciśnij łyżką.
  2. Starte ziemniaki i cebulę przełóż do drugiej miski, posyp mąką. Z płynu znajdującego się w pierwszej misce zlej wierzchnią warstwę, a pozostałą na dnie skrobię, dodaj do ziemniaków.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka i śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.