PoradyMagda Gessler dodaje do masy na placki ziemniaczane. Dzięki temu nie ciemnieje

Magda Gessler dodaje do masy na placki ziemniaczane. Dzięki temu nie ciemnieje

Placki ziemniaczane mają wielu miłośników, a wśród nich jest Magda Gessler. Często zamawia właśnie tą prostą potrawę w restauracjach, w których przeprowadza słynne rewolucje. Szybko potrafi wyłapać błędy podczas ich przygotowania, a także zaradzić, jak do nich nie dopuścić.

Placki ziemniaczane wprost z patelni są najlepsze.
Placki ziemniaczane wprost z patelni są najlepsze.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiące, cieniutkie placki ziemniaczane to ideał. Choć wydają się proste do zrobienia, nie zawsze ich smak i wygląd jest zadawalający. Jak się okazuje problemów z plackami pojawia się całkiem sporo. Mogą być zbyt grube, za tłuste, rozpadać się na patelni. Często też zdarza się, że masa na placki ciemnieje. I właśnie z tym kłopotem doskonale radzi sobie Magda Gessler. Podpowiada, co zrobić by do tego nie doszło.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Tort cytrynowy z dżemem agrestowym. Smakuje jak z ekskluzywnej cukierni

Kolor ma znaczenie

Starte ziemniaki bardzo szybko stają się nieapetyczne i ciemne? To całkowicie naturalny proces. Te popularne warzywa zawierają enzym — oksydazę polifenolową — który wyjątkowo szybko reaguje z tlenem, w następstwie czego zmienia kolor ziemniaków. To zjawisko dotyczy nie tylko ich tartej wersji. Całe, obrane ziemniaki też dość szybko ciemnieją. W takim przypadku wystarczy zalać je zimną wodą. Jednak wcale nie musi do tego dojść, a ziemniaki zachowają ładny kolor. Choć ziemniaki nawet gdy przybierają ciemny odcień, nie tracą smaku, to jednak nie wyglądają apetycznie.

Porada ekspertki

Magda Gessler stosuje metodę, którą doskonale znały nasze babcie i do dziś nie zapomina się o niej w wielu domach. Chodzi o to, by do masy dodać dosłownie łyżkę śmietany 12 proc. lub jogurtu naturalnego. Sprawdzi się też niewielka ilość soku z cytryny. Warto postawić na te dodatki zwłaszcza wtedy, gdy masę na placki przygotowuje się z wyprzedzeniem. Kiedy smaży się je zaraz po starciu ziemniaków, na pewno nie stracą ładnego koloru.

Placki ziemniaczane według Magdy Gessler

Składniki:

  • ok. 1 kg mączystych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka kwaśnej, gęstej śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Cebule obierz, również zetrzyj na małych oczkach. Starte ziemniaki i cebulę umieść na sicie, a sito zawieś nad miską. Odstaw je na 10 minut. Po tym czasie masę odciśnij łyżką.
  2. Starte ziemniaki i cebulę przełóż do drugiej miski, posyp mąką. Z płynu znajdującego się w pierwszej misce zlej wierzchnią warstwę, a pozostałą na dnie skrobię, dodaj do ziemniaków.
  3. Do masy ziemniaczanej dodaj też przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz jajka i śmietanę. Masę wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje masy ziemniaczanej, lekko ją rozpłaszcz. Smaż placki po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane.

Wybrane dla Ciebie