Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło i nie ociekają tłuszczem. Teraz wszystkie kuzynki tak za mną robią

Chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Z tym przepisem zapomnisz o tradycyjnym tarciu ziemniaków i stanie przy rozgrzanej patelni. Dzięki opiekaczowi przygotujesz je błyskawicznie, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło.Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat królują na polskich stołach, a każdy region ma na nie swój unikalny przepis. Co więcej, mimo że są tradycyjnym daniem, ciągle pojawiają się nowe sposoby ich przygotowania. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekkie i chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem, a są równie pyszne, jak te smażone na patelni. Dzięki prostemu trikowi, teraz wszystkie moje kuzynki przygotowują placki w ten sposób i zachwycają nimi swoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jakie ziemniaki wybrać na placki?

Najlepsze będą ziemniaki skrobiowe, takie jak Bryza, Tajfun czy Irga. Dzięki wysokiej zawartości skrobi placki będą puszyste i chrupiące. Możesz wykorzystać zarówno ziemniaki gotowane wcześniej, jak i ugotowane specjalnie na placki.

Przepis na placki ziemniaczane z opiekacza

Tradycyjnie placki ziemniaczane smaży się na patelni w dużej ilości tłuszczu, co nadaje im intensywny smak, ale jednocześnie sprawia, że są ciężkie i kaloryczne. Jeśli szukasz lżejszej wersji tego klasycznego dania, mam na to idealne rozwiązanie – placki ziemniaczane z opiekacza! Są one równie chrupiące, ale znacznie mniej tłuste, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 500 g gotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieć lub przecieraj przez praskę. Ostudź.
  2. Cebulka: Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Masa na placki: Do ziemniaków dodaj przesmażoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Pieczenie: Rozgrzej opiekacz. Nałóż porcję masy ziemniaczanej na jedną z płyt, przykryj i piecz przez kilka minut, aż placki się zarumienią.

Wskazówki:

  • Eksperymentuj ze smakami: Dodaj do masy ulubione zioła (np. koperek, szczypiorek), czosnek lub starty ser.
  • Inne dodatki: Placki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, sosem tatarskim lub ulubionym dipem.
  • Bez opiekacza? Możesz użyć gofrownicy lub tostera.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie