Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło i nie ociekają tłuszczem. Teraz wszystkie kuzynki tak za mną robią

Chrupiące placki ziemniaczane bez smażenia? To możliwe! Z tym przepisem zapomnisz o tradycyjnym tarciu ziemniaków i stanie przy rozgrzanej patelni. Dzięki opiekaczowi przygotujesz je błyskawicznie, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło.Takie placki ziemniaczane chrupią aż miło.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat królują na polskich stołach, a każdy region ma na nie swój unikalny przepis. Co więcej, mimo że są tradycyjnym daniem, ciągle pojawiają się nowe sposoby ich przygotowania. Dziś chciałabym podzielić się przepisem na lekkie i chrupiące placki ziemniaczane, które nie ociekają tłuszczem, a są równie pyszne, jak te smażone na patelni. Dzięki prostemu trikowi, teraz wszystkie moje kuzynki przygotowują placki w ten sposób i zachwycają nimi swoją rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszna zapiekanka na bagietce czosnkowej. Z tymi składnikami smakuje rewelacyjnie

Jakie ziemniaki wybrać na placki?

Najlepsze będą ziemniaki skrobiowe, takie jak Bryza, Tajfun czy Irga. Dzięki wysokiej zawartości skrobi placki będą puszyste i chrupiące. Możesz wykorzystać zarówno ziemniaki gotowane wcześniej, jak i ugotowane specjalnie na placki.

Przepis na placki ziemniaczane z opiekacza

Tradycyjnie placki ziemniaczane smaży się na patelni w dużej ilości tłuszczu, co nadaje im intensywny smak, ale jednocześnie sprawia, że są ciężkie i kaloryczne. Jeśli szukasz lżejszej wersji tego klasycznego dania, mam na to idealne rozwiązanie – placki ziemniaczane z opiekacza! Są one równie chrupiące, ale znacznie mniej tłuste, co czyni je idealnym wyborem dla osób dbających o linię.

Składniki:

  • 500 g gotowanych ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jajko,
  • 2-3 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki: Jeszcze ciepłe ziemniaki rozgnieć lub przecieraj przez praskę. Ostudź.
  2. Cebulka: Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  3. Masa na placki: Do ziemniaków dodaj przesmażoną cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Pieczenie: Rozgrzej opiekacz. Nałóż porcję masy ziemniaczanej na jedną z płyt, przykryj i piecz przez kilka minut, aż placki się zarumienią.

Wskazówki:

  • Eksperymentuj ze smakami: Dodaj do masy ulubione zioła (np. koperek, szczypiorek), czosnek lub starty ser.
  • Inne dodatki: Placki świetnie smakują z kwaśną śmietaną, sosem tatarskim lub ulubionym dipem.
  • Bez opiekacza? Możesz użyć gofrownicy lub tostera.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej