Wyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża
Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw. Nic dziwnego, że skusiłam się na nie nawet na urlopie. Tym bardziej, że miałam okazję spróbować ich w innej wersji niż przygotowuje w domu. Kaszubi mają na nie świetny patent.
19.08.2024 14:54
Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, bardzo też różnią się sposoby ich podawania. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem, a inni zdecydowanie wolą je w wersji wytrawnej. Mnie zdecydowanie bardziej smakują placki w tej drugiej opcji. Dlatego polubiłam także ich wersję po kaszubsku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nietypowe połączenie to klucz do sukcesu
Placki ziemniaczane i ryba? To bardzo udane połączenie. Od lat popularne jest podawanie ich z kwaśną śmietaną, kawałkami wędzonego łososia i skropionych cytryną. Jeśli przepadasz za nimi w takim wydaniu, placki kaszubsku zasmakują ci jeszcze bardziej. I w dodatku wykorzystasz do nich rodzimą rybę, czyli śledzia. Cieszą się one dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawia, że placki są jeszcze bardziej sycące.
Plince, czyli placki ziemniaczane, na Kaszubach gospodynie najczęściej podają z pastą ze śledzia. To połączenie uchodzi za jedno z najlepszych dań ziemniaczanych, które jednak nie jest jeszcze znane w innych częściach Polski. Jednak to, że ma swój lokalny charakter, ma też swoje plusy. Na takie placki warto przyjechać na Kaszuby. Nie masz już urlopu? Łatwo przygotujesz je w domu. Sekretem tych placków są mączyste ziemniaki i dobrej jakości śledzie w typie matiasów. Do pasty będzie jeszcze potrzebny twaróg, który łagodzi słony posmak ryby.
Placki z pastą śledziową - kaszubski przysmak
Składniki na placki:
- 1 kg ziemniaków mączystych,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku,
- smalec lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
- Cebulkę drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków.
- Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i formuj płaskie placki.
- Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Składniki na pastę śledziową:
Składniki:
- 200 gr śledzi,
- 1 kostka twarogu,
- 1 pęczek szczypioru,
- 3 łyżki majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śledzie opłucz. Jeśli są bardzo słone, namocz je na godzinę w mleku.
- Odsolone śledzie opłucz z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj.
- Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Zblenduj ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
- Do zblendowanej masy dodaj posiekane śledzie i wymieszaj. Dopraw pastę do smaku pieprzem i solą.
- Podawaj ją na plackach ziemniaczanych. Całość posyp szczypiorkiem.