Kulinarna Stolica PolskiWyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża

Wyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża

Placki ziemniaczane na białym talerzu
Placki ziemniaczane na białym talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)

19.08.2024 14:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw. Nic dziwnego, że skusiłam się na nie nawet na urlopie. Tym bardziej, że miałam okazję spróbować ich w innej wersji niż przygotowuje w domu. Kaszubi mają na nie świetny patent.

Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, bardzo też różnią się sposoby ich podawania. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem, a inni zdecydowanie wolą je w wersji wytrawnej. Mnie zdecydowanie bardziej smakują placki w tej drugiej opcji. Dlatego polubiłam także ich wersję po kaszubsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowe połączenie to klucz do sukcesu

Placki ziemniaczane i ryba? To bardzo udane połączenie. Od lat popularne jest podawanie ich z kwaśną śmietaną, kawałkami wędzonego łososia i skropionych cytryną. Jeśli przepadasz za nimi w takim wydaniu, placki kaszubsku zasmakują ci jeszcze bardziej. I w dodatku wykorzystasz do nich rodzimą rybę, czyli śledzia. Cieszą się one dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawia, że placki są jeszcze bardziej sycące.

Plince, czyli placki ziemniaczane, na Kaszubach gospodynie najczęściej podają z pastą ze śledzia. To połączenie uchodzi za jedno z najlepszych dań ziemniaczanych, które jednak nie jest jeszcze znane w innych częściach Polski. Jednak to, że ma swój lokalny charakter, ma też swoje plusy. Na takie placki warto przyjechać na Kaszuby. Nie masz już urlopu? Łatwo przygotujesz je w domu. Sekretem tych placków są mączyste ziemniaki i dobrej jakości śledzie w typie matiasów. Do pasty będzie jeszcze potrzebny twaróg, który łagodzi słony posmak ryby.

Placki z pastą śledziową - kaszubski przysmak

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków.
  3. Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i formuj płaskie placki.
  6. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki na pastę śledziową:

Składniki:

  • 200 gr śledzi,
  • 1 kostka twarogu,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz. Jeśli są bardzo słone, namocz je na godzinę w mleku.
  2. Odsolone śledzie opłucz z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj.
  3. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Zblenduj ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
  4. Do zblendowanej masy dodaj posiekane śledzie i wymieszaj. Dopraw pastę do smaku pieprzem i solą.
  5. Podawaj ją na plackach ziemniaczanych. Całość posyp szczypiorkiem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także