Kulinarna Stolica PolskiWyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża

Wyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża

Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw. Nic dziwnego, że skusiłam się na nie nawet na urlopie. Tym bardziej, że miałam okazję spróbować ich w innej wersji niż przygotowuje w domu. Kaszubi mają na nie świetny patent.

Placki ziemniaczane na białym talerzu
Placki ziemniaczane na białym talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)

19.08.2024 14:54

Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, bardzo też różnią się sposoby ich podawania. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem, a inni zdecydowanie wolą je w wersji wytrawnej. Mnie zdecydowanie bardziej smakują placki w tej drugiej opcji. Dlatego polubiłam także ich wersję po kaszubsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nietypowe połączenie to klucz do sukcesu

Placki ziemniaczane i ryba? To bardzo udane połączenie. Od lat popularne jest podawanie ich z kwaśną śmietaną, kawałkami wędzonego łososia i skropionych cytryną. Jeśli przepadasz za nimi w takim wydaniu, placki kaszubsku zasmakują ci jeszcze bardziej. I w dodatku wykorzystasz do nich rodzimą rybę, czyli śledzia. Cieszą się one dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawia, że placki są jeszcze bardziej sycące.

Plince, czyli placki ziemniaczane, na Kaszubach gospodynie najczęściej podają z pastą ze śledzia. To połączenie uchodzi za jedno z najlepszych dań ziemniaczanych, które jednak nie jest jeszcze znane w innych częściach Polski. Jednak to, że ma swój lokalny charakter, ma też swoje plusy. Na takie placki warto przyjechać na Kaszuby. Nie masz już urlopu? Łatwo przygotujesz je w domu. Sekretem tych placków są mączyste ziemniaki i dobrej jakości śledzie w typie matiasów. Do pasty będzie jeszcze potrzebny twaróg, który łagodzi słony posmak ryby.

Placki z pastą śledziową - kaszubski przysmak

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków.
  3. Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i formuj płaskie placki.
  6. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki na pastę śledziową:

Składniki:

  • 200 gr śledzi,
  • 1 kostka twarogu,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz. Jeśli są bardzo słone, namocz je na godzinę w mleku.
  2. Odsolone śledzie opłucz z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj.
  3. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Zblenduj ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
  4. Do zblendowanej masy dodaj posiekane śledzie i wymieszaj. Dopraw pastę do smaku pieprzem i solą.
  5. Podawaj ją na plackach ziemniaczanych. Całość posyp szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie