Wyjątkowo zrobiłam placki ziemniaczane po kaszubsku. Mają nietypowy składnik, który zachwycił męża

Placki ziemniaczane to jedna z moich ulubionych potraw. Nic dziwnego, że skusiłam się na nie nawet na urlopie. Tym bardziej, że miałam okazję spróbować ich w innej wersji niż przygotowuje w domu. Kaszubi mają na nie świetny patent.

Placki ziemniaczane na białym talerzuPlacki ziemniaczane na białym talerzu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane mają wielkie grono miłośników. Każdy robi je trochę inaczej, bardzo też różnią się sposoby ich podawania. Niektórzy przepadają za słodką wersją ze śmietaną i cukrem, a inni zdecydowanie wolą je w wersji wytrawnej. Mnie zdecydowanie bardziej smakują placki w tej drugiej opcji. Dlatego polubiłam także ich wersję po kaszubsku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zwykłych kotletów, zrób siekane z piekarnika. Pochwali nawet teściowa

Nietypowe połączenie to klucz do sukcesu

Placki ziemniaczane i ryba? To bardzo udane połączenie. Od lat popularne jest podawanie ich z kwaśną śmietaną, kawałkami wędzonego łososia i skropionych cytryną. Jeśli przepadasz za nimi w takim wydaniu, placki kaszubsku zasmakują ci jeszcze bardziej. I w dodatku wykorzystasz do nich rodzimą rybę, czyli śledzia. Cieszą się one dużą popularnością na Kaszubach, a ich dodatek sprawia, że placki są jeszcze bardziej sycące.

Plince, czyli placki ziemniaczane, na Kaszubach gospodynie najczęściej podają z pastą ze śledzia. To połączenie uchodzi za jedno z najlepszych dań ziemniaczanych, które jednak nie jest jeszcze znane w innych częściach Polski. Jednak to, że ma swój lokalny charakter, ma też swoje plusy. Na takie placki warto przyjechać na Kaszuby. Nie masz już urlopu? Łatwo przygotujesz je w domu. Sekretem tych placków są mączyste ziemniaki i dobrej jakości śledzie w typie matiasów. Do pasty będzie jeszcze potrzebny twaróg, który łagodzi słony posmak ryby.

Placki z pastą śledziową - kaszubski przysmak

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków mączystych,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulkę drobno posiekaj i dodaj do startych ziemniaków.
  3. Wbij jajko, wsyp mąkę, dopraw solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Łyżką nakładaj porcje ciasta na patelnię i formuj płaskie placki.
  6. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  7. Gotowe placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Składniki na pastę śledziową:

Składniki:

  • 200 gr śledzi,
  • 1 kostka twarogu,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie opłucz. Jeśli są bardzo słone, namocz je na godzinę w mleku.
  2. Odsolone śledzie opłucz z mleka i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie drobno posiekaj.
  3. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Zblenduj ją z twarogiem i majonezem na gładką masę.
  4. Do zblendowanej masy dodaj posiekane śledzie i wymieszaj. Dopraw pastę do smaku pieprzem i solą.
  5. Podawaj ją na plackach ziemniaczanych. Całość posyp szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach