W Czechach jadłam schabowego w tej panierce i nie chcę innej. Bułka tarta czy płatki mogą się schować

Czeska kuchnia potrafi zaskoczyć. Czy nasi sąsiedzi robią lepsze schabowe od nas? Na pewno warto spróbować tego rarytasu, bo to jakby połączenie dwóch bardzo lubianych dań. Jesteście ciekawi jakich? Mam przepis.

Ta panierka robi wrażenie!Ta panierka robi wrażenie!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK
Dorota Gepert

Czasami mam wrażenie, że o schabowym wiemy wszystko. Polacy są mistrzami w smażeniu tych prostych kotletów. Można ich jednak spróbować w innej wersji. Mnie ta czeska trochę zadziwiła, jest niezwykle sycąca i oczywiście trzeba przy niej zapomnieć o diecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym. Prosty przepis na obiad

Ziemniaki na panierkę

Kotlety po czesku bazują oczywiście na wieprzowinie. Główny składnik jest ten sam i tak samo trzeba plastry schabu delikatnie rozbić. Czesi mają jednak zupełnie inny pomysł na panierkę. Nie przyda się do niej ani bułka tarta, ani płatki owsiane. Za to trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Dlatego wspominałam, że to jakby połączenie dwóch dań. Kotlety schabowe i placki ziemniaczane w jednym.

Ziemniaki po starciu trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Dodaje się do nich jajka i mąkę ziemniaczaną, tak by powstała dość gęsta masa. Właśnie nią panieruje się kotlety. I Czesi wcale tej panierki nie żałują. Kiedy kotlet jest już na patelni, dokładają jej jeszcze na górę. Oczywiście takie plastry mięsa są trudniejsze do przekręcenia na drugą stronę, trzeba trochę przy tym uważać. Smażą je najchętniej na rozgrzanym smalcu. Z czym podać takie kotlety skoro ziemniaki są już w panierce? Dla mnie wystarczy już tylko surówka, na przykład z marchewki.

Kotlety schabowe po czesku

Składniki:

  • 800 g schabu,
  • 1 jajko,
  • 2-3 duże ziemniaki,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • sól, pieprz, mielona słodka papryka, czosnek granulowany do smaku,
  • 1 łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
  • smalec lub olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój na kotlety, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Lekko je posól.
  2. Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, można użyć malaksera.
  3. Do ziemniaków dodaj, jajko i mąkę, a także sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę oraz musztardę, jeśli chcesz jej użyć. Masę wymieszaj. Powinna być dość gęsta i mieć jednolitą konsystencję.
  4. Mięso panieruj w ziemniaczanej masie, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis