W Czechach jadłam schabowego w tej panierce i nie chcę innej. Bułka tarta czy płatki mogą się schować
18.08.2024 07:03, aktual.: 18.08.2024 07:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czeska kuchnia potrafi zaskoczyć. Czy nasi sąsiedzi robią lepsze schabowe od nas? Na pewno warto spróbować tego rarytasu, bo to jakby połączenie dwóch bardzo lubianych dań. Jesteście ciekawi jakich? Mam przepis.
Czasami mam wrażenie, że o schabowym wiemy wszystko. Polacy są mistrzami w smażeniu tych prostych kotletów. Można ich jednak spróbować w innej wersji. Mnie ta czeska trochę zadziwiła, jest niezwykle sycąca i oczywiście trzeba przy niej zapomnieć o diecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaki na panierkę
Kotlety po czesku bazują oczywiście na wieprzowinie. Główny składnik jest ten sam i tak samo trzeba plastry schabu delikatnie rozbić. Czesi mają jednak zupełnie inny pomysł na panierkę. Nie przyda się do niej ani bułka tarta, ani płatki owsiane. Za to trzeba obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce. Dlatego wspominałam, że to jakby połączenie dwóch dań. Kotlety schabowe i placki ziemniaczane w jednym.
Ziemniaki po starciu trzeba doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. Dodaje się do nich jajka i mąkę ziemniaczaną, tak by powstała dość gęsta masa. Właśnie nią panieruje się kotlety. I Czesi wcale tej panierki nie żałują. Kiedy kotlet jest już na patelni, dokładają jej jeszcze na górę. Oczywiście takie plastry mięsa są trudniejsze do przekręcenia na drugą stronę, trzeba trochę przy tym uważać. Smażą je najchętniej na rozgrzanym smalcu. Z czym podać takie kotlety skoro ziemniaki są już w panierce? Dla mnie wystarczy już tylko surówka, na przykład z marchewki.
Kotlety schabowe po czesku
Składniki:
- 800 g schabu,
- 1 jajko,
- 2-3 duże ziemniaki,
- 2-3 łyżki mąki,
- sól, pieprz, mielona słodka papryka, czosnek granulowany do smaku,
- 1 łyżeczka musztardy, opcjonalnie,
- smalec lub olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój na kotlety, a następnie delikatnie rozbij tłuczkiem. Lekko je posól.
- Ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, można użyć malaksera.
- Do ziemniaków dodaj, jajko i mąkę, a także sól, pieprz, czosnek granulowany i słodką paprykę oraz musztardę, jeśli chcesz jej użyć. Masę wymieszaj. Powinna być dość gęsta i mieć jednolitą konsystencję.
- Mięso panieruj w ziemniaczanej masie, a następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.