Lara Gessler o rogalach na 11 listopada. Jeden składnik ma kluczowe znaczenie

Rogale marcińskie to nieodłączny element obchodów 11 listopada - nie tylko w Wielkopolsce. Bo choć cukierniczy specjał wywodzi się z Poznania, to obecnie - w różnych wariantach - podbija cukiernie w całej Polsce. Również lokal Lary Gessler "Słodki Słony". Nam cukierniczka wskazała najważniejszą różnicę między tym tradycyjnym, a mniej klasycznym rogalem.

Lara Gessler na swoim profilu na Instagramie poleca rogaleLara Gessler na swoim profilu na Instagramie poleca rogale
Źródło zdjęć: © Instagram.com | Lara Gessler
Karolina MotylewskaMagdalena Pomorska

Lara Gessler w rozmowie z dziennikarką Karoliną Motylewską zapowiedziała coroczne listopadowe pyszności, czyli rogale marcińskie. Zwróciła uwagę na nomenklaturę, bo w tym słodkim wypieku jest ona bardzo istotna. Nazwa "rogal świętomarciński" związana jest z certyfikatem produktów o chronionej nazwie pochodzenia w Unii Europejskiej. To informacja jasno wskazująca, gdzie i przez kogo może być produkowany.

Tradycja wypieku rogali świętomarcińskich

Warto wspomnieć, że rogale marcińskierogale świętomarcińskie to często używane zamiennie nazwy. Istotną różnicą jest to, że nazwa "rogale świętomarcińskie" jest zastrzeżona i może być stosowana wyłącznie dla wypieków spełniających ściśle określone kryteria - dotyczące nie tylko doboru składników. Te prawdziwe rogale są wypiekane tylko w rejonie Wielkopolski. Natomiast rogale marcińskie, choć mogą być przygotowywane według równie smacznych receptur, nie mają stricte związanych norm jakościowych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lara Gessler o rogalach marcińskich i świętomarcińskich

Rogale świętomarcińskie na margarynie

Zarejestrowana receptura bazuje na produktach, które wypracowano już lata temu w pierwotnym przepisie. Tradycyjne rogale świętomarcińskie są wypiekane w Poznaniu już od ponad 140 lat! Odbiega więc nieco od obecnych trendów, kiedy to część z cukierniczych klasyków m.in. z lodówki, zastępuje się nieco innym wyborem.

My robimy rogale marcińskie, bo mamy oczywiście swój patent na nie. Troszeczkę je zmieniamy. W przepisie oryginalnym na przykład jest margaryna, której my nie używamy w ogóle. Natomiast co do zasady, uważam, że pomysł na te rogale jest absolutnie wspaniały i to, co się w nich znajduje, jest przepyszne.

Rogale marcińskie i masa z białego maku

Mimo że receptura i sposób przygotowania rogala, podobnie jak jego gramatura i wygląd, są bardzo jasno określone, panuje pewna dowolność - zwłaszcza w doborze i proporcjach bakalii. Kluczowe elementy to ciasto półfrancuskie przygotowywane własnoręcznie przez cukiernię, nadzienie z białego, drobno mielonego maku oraz dodatki takie jak bakalie. Rogale są polukrowane i ozdobione orzechami włoskimi lub ziemnymi. Oryginalny rogal ma około 1000 kalorii, więcej niż solidny obiad. Lara Gessler zapowiedziała coroczną ofertę tych słodkości. W tamtym roku w "Słodki Słony" za rogala marcińskiego zapłacić trzeba było 29 zł. Przy dodatkowym gorącym napoju, zamówienie dla dwóch osób oscyluje na rachunek powyżej 100 zł.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯