NewsySpecjał z Małopolski. Wędzone jabłko sechlońskie z unijnym oznaczeniem

Specjał z Małopolski. Wędzone jabłko sechlońskie z unijnym oznaczeniem

Zwracasz uwagę na zakupach na produkty z certyfikatami i oznaczeniami? Naprawdę warto. Właśnie kolejny produkt z Polski, już z kolei 47, otrzymał unijny znak przyznawany wyrobom tradycyjnym, regionalny. Znasz "wędzone jabłko sechlońskie"? Właśnie ich nazwa została zarejestrowana przez KE jako Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG).

Do wyrobu wędzonego jabłka sechlońskiego wykorzystuje się owoce kilku odmian.
Do wyrobu wędzonego jabłka sechlońskiego wykorzystuje się owoce kilku odmian.
Źródło zdjęć: © Pixabay | matthiasboeckel

12.04.2024 07:32

Oznaczenie Chronione Oznaczenie Geograficzne (CHOG) to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości. Ich nazwa musi nawiązywać do miejsca, w którym są wytwarzane. ChOG potwierdza, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu przebiega na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.

Wyróżnione produkty

Wędzone jabłka sechlońskie znalazły się w doborowym towarzystwie. To oznaczenie mają już m.in. andruty kaliskie, cebularz lubelski, czosnek galicyjski, jagnięcina podhalańska, ser koryciński czy rogal świętomarciński. Nie są też jedynymi jabłkami w tym gronie, bo są już tam jabłka grójeckie. A nawet nie są pierwszym produktem sechlońskim. Oznaczenie ma już suska sechlońska, czyli podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze "suska" znaczy tyle, co suszona, a "sechlońska" pochodzi od nazwy miejscowości Sechna. Gdzie jest wieś słynąca z takich pysznych owoców?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sechna znajduje się w gminie Laskowa, w Małopolsce. Słynie ona z tradycji suszenia śliwek i wędzenia jabłek. Do wyrobu tego drugiego produktu wykorzystuje się owoce odmian antonówka, boskoop, szara reneta, wilhelm, jonathan, szampion, jonagold, idared i pochodne odmiany idared. Charakteryzują się one dużą zawartością cukru oraz stosunkowo małą zawartością wody, co jest bardzo korzystne podczas suszenia i wędzenia. Plastry jabłek poddawane są podsuszaniu i podwędzaniu. Wędzone jabłko sechlońskie ma pomarszczoną skórkę na obwodzie i jasnobrązowy elastyczny miąższ. W smaku jest lekko słodkie, z wyczuwalnym smakiem i aromatem wędzenia drewnem drzew liściastych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
jabłkaprodukty regionalnepolskie produkty regionalne
Wybrane dla Ciebie