Na urlopie w Turcji jadłam codziennie na śniadanie. Zdobyłam sekretny przepis od szefa hotelowej kuchni

Jeżeli jesteś znudzony tradycyjną jajecznicą, spróbuj menemen. Ten turecki przysmak to idealne, pożywne śniadanie dla całej rodziny. Warzywa, zioła, intensywne przyprawy - wszystko to razem tworzy niepowtarzalny miks. Możesz dodać do niego kapary, swój ulubiony ser, kiełbasę. Niech przepis na menemen zainspiruje cię do stworzenia swojej ulubionej wersji jajecznicy.

Menemen to ciekawa wariacja na temat jajecznicy Menemen to ciekawa wariacja na temat jajecznicy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajecznica po turecku, czyli menemen, to popularne danie śniadaniowe w Turcji, które z pewnością zaspokoi twój głód. Menemen składa się przede wszystkim z pomidorów, papryki i oczywiście jaj. Podczas pobytu w Turcji wrzucałam na talerz kopiatą porcję tego dania, a przepis udało mi się zdobyć od szefa hotelowej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Menemen - idealne śniadaniowe danie

Menemen, czyli jajecznica po turecku, to tradycyjne danie śniadaniowe z Turcji. Głównymi składnikami menemen są jajka i warzywa, w szczególności pomidory i papryka. Często dodaje się do niej cebulę, aby nadać potrawie głębi smaku, choć jest to kwestia sporna - dodatek cebuli jest bardziej popularny, kiedy menemen jest spożywany nie na śniadanie, ale jako danie główne.

Warzywa są najpierw podsmażane, a następnie dodaje się do nich roztrzepane jajka. Całość jest gotowana na małym ogniu, aż jajka się zetną, ale wciąż pozostają wilgotne. Menemen jest często podawany z chlebem. Do tureckiej jajecznicy dodaje się również różne przyprawy, takie jak sól, pieprz, czerwona papryka, mielony kumin, mięta i tymianek.

Menemen jest nieodłącznym elementem tureckiej kuchni. To danie jest serwowane w wielu restauracjach specjalizujących się w kuchni tureckiej na całym świecie. Warto dodać, że menemen może mieć różne warianty, w zależności od regionu. W niektórych miejscach dodaje się do niego jeszcze inne składniki, takie jak ser feta, kapary czy zioła. Turecką jajecznicę bez problemu przyrządzisz w domu - poniżej znajdziesz przepis.

Menemen jest pełen smaku i aromatu
Menemen jest pełen smaku i aromatu © Pixabay

Jajecznica po turecku. Przepis na menemen

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g pomidorów świeżych obranych ze skórki (mogą być też z puszki),
  • 1 mała papryka,
  • pół cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczka masła,
  • sól, pieprz, szczypta chili,
  • pietruszka do posypania.

Przygotowanie:

  1. Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Na patelni rozgrzej masło. Warzywa wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż, aż delikatnie się zarumienią.
  3. Następnie do warzyw dodaj pomidory i podgrzewaj całość, aż odparują.
  4. Dopraw mieszankę chili, solą i pieprzem.
  5. Po tym dodaj jajka. Wymieszaj całość i smaż do uzyskania ulubionej konsystencji.
  6. Jajecznicę podawaj z posiekaną pietruszką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku