Gorzka skórka na orzechach już nie będzie problemem. W ten sposób szybko się jej pozbędziesz

Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie, na pewno wyczekiwany przez wielu. Wiadomo, świeże są najlepsze. Jest tylko jeden mały problem. A mianowicie gorzka skórka, którą pokryte są orzechy. Jej zdejmowanie wymaga cierpliwości. Są jednak sposoby, by sobie z nią łatwo poradzić.

Jak pozbyć się gorzkiej skórki w orzechach włoskich?Jak pozbyć się gorzkiej skórki w orzechach włoskich?
Źródło zdjęć: © Freepik | pvproductions
Dorota Gepert

Orzechy włoskie należą do jednych z najzdrowszych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Warto je chrupać już od początku jesieni, kiedy tylko zaczyna się na nie sezon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak pozbyć się skórek z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są także bogate w witaminę B, która korzystnie działa na układ nerwowy, a dodatkowo samo chrupanie pomaga obniżyć stres i napięciowy ból głowy. Gdy aktywność żuchwy jest większa, rozluźniają się nawet najbardziej zaciśnięte mięśnie, a ból ustępuje. Dlatego warto sięgać właśnie po orzechy na małą przekąskę czy dodawać je do porannej owsianki. Wtedy spokojnie poradzimy sobie z obieraniem ich z gorzkiej skórki. Jednak robi się to problematyczne, gdy potrzebujemy ich w większej ilości. Wtedy można wykorzystać prosty trik.

Pomoże temperatura

W pozbyciu się gorzkiej skórki pomoże wysoka temperatura. Najpierw ułóż orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Orzechy wystarczy piec około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i wystudź. Dzięki temu trikowi bez problemu gorzka skórka zejdzie z orzechów. Pozbycie się skórki ułatwi też uprażenie orzechów na patelni.

Poszukaj Jacków

Podczas zakupów zwracaj uwagę, by orzechy były w niepopękanych skorupach. Łupina chroni przed jełczeniem i wysychaniem. Warto poprosić sprzedawcę, żeby rozbił jeden czy dwa orzechy i po prostu spróbować. Za najlepsze i największe uchodzi odmiana orzechów włoskich Jacek. Zawsze kupuję je na rynku w Kazimierzu. Lubelszczyzna słynie z doskonałych orzechów, zarówno laskowych, jak i włoskich.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki