Gorzka skórka na orzechach już nie będzie problemem. W ten sposób szybko się jej pozbędziesz

Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie, na pewno wyczekiwany przez wielu. Wiadomo, świeże są najlepsze. Jest tylko jeden mały problem. A mianowicie gorzka skórka, którą pokryte są orzechy. Jej zdejmowanie wymaga cierpliwości. Są jednak sposoby, by sobie z nią łatwo poradzić.

Gorzka skórka na orzechach już nie będzie problemem. W ten sposób szybko się jej pozbędzieszJak pozbyć się gorzkiej skórki w orzechach włoskich?
Źródło zdjęć: © Freepik | pvproductions
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Orzechy włoskie należą do jednych z najzdrowszych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Warto je chrupać już od początku jesieni, kiedy tylko zaczyna się na nie sezon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Jak pozbyć się skórek z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są także bogate w witaminę B, która korzystnie działa na układ nerwowy, a dodatkowo samo chrupanie pomaga obniżyć stres i napięciowy ból głowy. Gdy aktywność żuchwy jest większa, rozluźniają się nawet najbardziej zaciśnięte mięśnie, a ból ustępuje. Dlatego warto sięgać właśnie po orzechy na małą przekąskę czy dodawać je do porannej owsianki. Wtedy spokojnie poradzimy sobie z obieraniem ich z gorzkiej skórki. Jednak robi się to problematyczne, gdy potrzebujemy ich w większej ilości. Wtedy można wykorzystać prosty trik.

Pomoże temperatura

W pozbyciu się gorzkiej skórki pomoże wysoka temperatura. Najpierw ułóż orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Orzechy wystarczy piec około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i wystudź. Dzięki temu trikowi bez problemu gorzka skórka zejdzie z orzechów. Pozbycie się skórki ułatwi też uprażenie orzechów na patelni.

Poszukaj Jacków

Podczas zakupów zwracaj uwagę, by orzechy były w niepopękanych skorupach. Łupina chroni przed jełczeniem i wysychaniem. Warto poprosić sprzedawcę, żeby rozbił jeden czy dwa orzechy i po prostu spróbować. Za najlepsze i największe uchodzi odmiana orzechów włoskich Jacek. Zawsze kupuję je na rynku w Kazimierzu. Lubelszczyzna słynie z doskonałych orzechów, zarówno laskowych, jak i włoskich.

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo