Gorzka skórka na orzechach już nie będzie problemem. W ten sposób szybko się jej pozbędziesz
Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie, na pewno wyczekiwany przez wielu. Wiadomo, świeże są najlepsze. Jest tylko jeden mały problem. A mianowicie gorzka skórka, którą pokryte są orzechy. Jej zdejmowanie wymaga cierpliwości. Są jednak sposoby, by sobie z nią łatwo poradzić.
01.10.2024 16:02
Orzechy włoskie należą do jednych z najzdrowszych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Warto je chrupać już od początku jesieni, kiedy tylko zaczyna się na nie sezon.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak pozbyć się skórek z orzechów włoskich?
Orzechy włoskie są także bogate w witaminę B, która korzystnie działa na układ nerwowy, a dodatkowo samo chrupanie pomaga obniżyć stres i napięciowy ból głowy. Gdy aktywność żuchwy jest większa, rozluźniają się nawet najbardziej zaciśnięte mięśnie, a ból ustępuje. Dlatego warto sięgać właśnie po orzechy na małą przekąskę czy dodawać je do porannej owsianki. Wtedy spokojnie poradzimy sobie z obieraniem ich z gorzkiej skórki. Jednak robi się to problematyczne, gdy potrzebujemy ich w większej ilości. Wtedy można wykorzystać prosty trik.
Pomoże temperatura
W pozbyciu się gorzkiej skórki pomoże wysoka temperatura. Najpierw ułóż orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Orzechy wystarczy piec około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i wystudź. Dzięki temu trikowi bez problemu gorzka skórka zejdzie z orzechów. Pozbycie się skórki ułatwi też uprażenie orzechów na patelni.
Poszukaj Jacków
Podczas zakupów zwracaj uwagę, by orzechy były w niepopękanych skorupach. Łupina chroni przed jełczeniem i wysychaniem. Warto poprosić sprzedawcę, żeby rozbił jeden czy dwa orzechy i po prostu spróbować. Za najlepsze i największe uchodzi odmiana orzechów włoskich Jacek. Zawsze kupuję je na rynku w Kazimierzu. Lubelszczyzna słynie z doskonałych orzechów, zarówno laskowych, jak i włoskich.