Gorzka skórka na orzechach już nie będzie problemem. W ten sposób szybko się jej pozbędziesz

Rozpoczął się sezon na orzechy włoskie, na pewno wyczekiwany przez wielu. Wiadomo, świeże są najlepsze. Jest tylko jeden mały problem. A mianowicie gorzka skórka, którą pokryte są orzechy. Jej zdejmowanie wymaga cierpliwości. Są jednak sposoby, by sobie z nią łatwo poradzić.

Jak pozbyć się gorzkiej skórki w orzechach włoskich?Jak pozbyć się gorzkiej skórki w orzechach włoskich?
Źródło zdjęć: © Freepik | pvproductions
Dorota Gepert

Orzechy włoskie należą do jednych z najzdrowszych. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy. Warto je chrupać już od początku jesieni, kiedy tylko zaczyna się na nie sezon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ubij miód i dodaj do napoju. Lepsze niż kawa z sieciówki

Jak pozbyć się skórek z orzechów włoskich?

Orzechy włoskie są także bogate w witaminę B, która korzystnie działa na układ nerwowy, a dodatkowo samo chrupanie pomaga obniżyć stres i napięciowy ból głowy. Gdy aktywność żuchwy jest większa, rozluźniają się nawet najbardziej zaciśnięte mięśnie, a ból ustępuje. Dlatego warto sięgać właśnie po orzechy na małą przekąskę czy dodawać je do porannej owsianki. Wtedy spokojnie poradzimy sobie z obieraniem ich z gorzkiej skórki. Jednak robi się to problematyczne, gdy potrzebujemy ich w większej ilości. Wtedy można wykorzystać prosty trik.

Pomoże temperatura

W pozbyciu się gorzkiej skórki pomoże wysoka temperatura. Najpierw ułóż orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Potem wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Orzechy wystarczy piec około 15 minut. Po tym czasie wyjmij je i wystudź. Dzięki temu trikowi bez problemu gorzka skórka zejdzie z orzechów. Pozbycie się skórki ułatwi też uprażenie orzechów na patelni.

Poszukaj Jacków

Podczas zakupów zwracaj uwagę, by orzechy były w niepopękanych skorupach. Łupina chroni przed jełczeniem i wysychaniem. Warto poprosić sprzedawcę, żeby rozbił jeden czy dwa orzechy i po prostu spróbować. Za najlepsze i największe uchodzi odmiana orzechów włoskich Jacek. Zawsze kupuję je na rynku w Kazimierzu. Lubelszczyzna słynie z doskonałych orzechów, zarówno laskowych, jak i włoskich.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości