Tomasz Jakubiak pokazał, jak robi burgera. Jego tajny składnik to czyste szaleństwo

Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera.
Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

28.09.2024 06:03

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Tomasz Jakubiak przygotował burgera dla swojego synka. Trzeba przyznać, że wygląda pysznie i zjadłoby się go z przyjemnością. Na szczęście kucharz zdradził przepis. Powiedzieć, że będziecie zaskoczeni to chyba za mało...

Tomasz Jakubiak jest kucharzem, znamy go przede wszystkim jako jurora w programie "MasterChef Junior". Okazuje się, że nie tylko wie, jak gotować z dziećmi, ale także dla dzieci. Sam jest tatą małego chłopca i na swoim profilu na Instagramie przedstawia się jako "gotujący tata". Ostatnio pokazał, jak przygotowuje dla synka burgera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mogą być zdrowe i pożywne

Choć burger kojarzy się z posiłkami typu fast food, może być zdrowym i sycącym posiłkiem. Wystarczy przygotować go w domu, od podstaw. Można to też zrobić w taki sposób, że zasmakuje kilkulatkom. To wszystko wziął pod uwagę Tomasz Jakubiak. Kucharz nie podzielił się z obserwatorami informacją, jakiego mięsa używa, ale widać, że jest to drób. Właśnie z tego rodzaju chudego mięsa przygotował w miarę cienkie kotlety, wiadomo mają być wygodne do zjedzenia przez małego chłopca. Jednak najpierw doprawił masę mięsną. Dodał do niej sól, pieprz, słodką paprykę, odrobiną skórki startej z cytryny, drobno posiekany szczypiorek, oliwę i uwaga... masło orzechowe.

Skąd to masło

Tomasz Jakubiak nazywa masło orzechowe "tajnym składnikiem". I rzeczywiście coś w tym jest, nieczęsto dodaje się ten produkt do mięsa. Najlepiej wybrać masło orzechowe o jak najkrótszym składzie, im więcej w nim orzechów tym lepiej. Niepożądane składniki to na pewno cukier czy olej palmowy. Mięso miesza z wszystkimi dodatkami, formuje kotlety i smaży je na patelni grillowej na odrobinie oleju po dwie minuty z każdej strony. Jak twierdzi, ich zapach roznosi się po całym domu! Na tej samej patelni przesmaża maślane bułki do burgerów.

Dzieci będą zadowolone

Ostatni krok to składanie burgera. Jak to robi Tomasz Jakubiak? Zaczyna od domowego keczupu, którym smaruje dolną połowę bułki. Potem lądują na niej plasterki pomidora, ogórka małosolnego, kotlet, plasterki czerwonej cebuli i listki sałaty. Całość wystarczy przykryć drugą połową bułki. Gotowe!