Tomasz Jakubiak pokazał, jak robi burgera. Jego tajny składnik to czyste szaleństwo

Tomasz Jakubiak przygotował burgera dla swojego synka. Trzeba przyznać, że wygląda pysznie i zjadłoby się go z przyjemnością. Na szczęście kucharz zdradził przepis. Powiedzieć, że będziecie zaskoczeni to chyba za mało...

Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera. Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tomasz Jakubiak jest kucharzem, znamy go przede wszystkim jako jurora w programie "MasterChef Junior". Okazuje się, że nie tylko wie, jak gotować z dziećmi, ale także dla dzieci. Sam jest tatą małego chłopca i na swoim profilu na Instagramie przedstawia się jako "gotujący tata". Ostatnio pokazał, jak przygotowuje dla synka burgera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Mogą być zdrowe i pożywne

Choć burger kojarzy się z posiłkami typu fast food, może być zdrowym i sycącym posiłkiem. Wystarczy przygotować go w domu, od podstaw. Można to też zrobić w taki sposób, że zasmakuje kilkulatkom. To wszystko wziął pod uwagę Tomasz Jakubiak. Kucharz nie podzielił się z obserwatorami informacją, jakiego mięsa używa, ale widać, że jest to drób. Właśnie z tego rodzaju chudego mięsa przygotował w miarę cienkie kotlety, wiadomo mają być wygodne do zjedzenia przez małego chłopca. Jednak najpierw doprawił masę mięsną. Dodał do niej sól, pieprz, słodką paprykę, odrobiną skórki startej z cytryny, drobno posiekany szczypiorek, oliwę i uwaga... masło orzechowe.

Skąd to masło

Tomasz Jakubiak nazywa masło orzechowe "tajnym składnikiem". I rzeczywiście coś w tym jest, nieczęsto dodaje się ten produkt do mięsa. Najlepiej wybrać masło orzechowe o jak najkrótszym składzie, im więcej w nim orzechów tym lepiej. Niepożądane składniki to na pewno cukier czy olej palmowy. Mięso miesza z wszystkimi dodatkami, formuje kotlety i smaży je na patelni grillowej na odrobinie oleju po dwie minuty z każdej strony. Jak twierdzi, ich zapach roznosi się po całym domu! Na tej samej patelni przesmaża maślane bułki do burgerów.

Dzieci będą zadowolone

Ostatni krok to składanie burgera. Jak to robi Tomasz Jakubiak? Zaczyna od domowego keczupu, którym smaruje dolną połowę bułki. Potem lądują na niej plasterki pomidora, ogórka małosolnego, kotlet, plasterki czerwonej cebuli i listki sałaty. Całość wystarczy przykryć drugą połową bułki. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem