Tomasz Jakubiak pokazał, jak robi burgera. Jego tajny składnik to czyste szaleństwo

Tomasz Jakubiak przygotował burgera dla swojego synka. Trzeba przyznać, że wygląda pysznie i zjadłoby się go z przyjemnością. Na szczęście kucharz zdradził przepis. Powiedzieć, że będziecie zaskoczeni to chyba za mało...

Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera. Tomasz Jakubiak ma swój pomysł na burgera.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Tomasz Jakubiak jest kucharzem, znamy go przede wszystkim jako jurora w programie "MasterChef Junior". Okazuje się, że nie tylko wie, jak gotować z dziećmi, ale także dla dzieci. Sam jest tatą małego chłopca i na swoim profilu na Instagramie przedstawia się jako "gotujący tata". Ostatnio pokazał, jak przygotowuje dla synka burgera.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybko zdeklasowały jagodzianki. Bułeczki z malinami będziesz piec na okrągło

Mogą być zdrowe i pożywne

Choć burger kojarzy się z posiłkami typu fast food, może być zdrowym i sycącym posiłkiem. Wystarczy przygotować go w domu, od podstaw. Można to też zrobić w taki sposób, że zasmakuje kilkulatkom. To wszystko wziął pod uwagę Tomasz Jakubiak. Kucharz nie podzielił się z obserwatorami informacją, jakiego mięsa używa, ale widać, że jest to drób. Właśnie z tego rodzaju chudego mięsa przygotował w miarę cienkie kotlety, wiadomo mają być wygodne do zjedzenia przez małego chłopca. Jednak najpierw doprawił masę mięsną. Dodał do niej sól, pieprz, słodką paprykę, odrobiną skórki startej z cytryny, drobno posiekany szczypiorek, oliwę i uwaga... masło orzechowe.

Skąd to masło

Tomasz Jakubiak nazywa masło orzechowe "tajnym składnikiem". I rzeczywiście coś w tym jest, nieczęsto dodaje się ten produkt do mięsa. Najlepiej wybrać masło orzechowe o jak najkrótszym składzie, im więcej w nim orzechów tym lepiej. Niepożądane składniki to na pewno cukier czy olej palmowy. Mięso miesza z wszystkimi dodatkami, formuje kotlety i smaży je na patelni grillowej na odrobinie oleju po dwie minuty z każdej strony. Jak twierdzi, ich zapach roznosi się po całym domu! Na tej samej patelni przesmaża maślane bułki do burgerów.

Dzieci będą zadowolone

Ostatni krok to składanie burgera. Jak to robi Tomasz Jakubiak? Zaczyna od domowego keczupu, którym smaruje dolną połowę bułki. Potem lądują na niej plasterki pomidora, ogórka małosolnego, kotlet, plasterki czerwonej cebuli i listki sałaty. Całość wystarczy przykryć drugą połową bułki. Gotowe!

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste