Babcina metoda 3x3 robi furorę. Ogórki kiszone wychodzą smaczne i chrupiące
O tym, że ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. To z pewnością najczęściej przygotowywane przetwory. Nawet jeśli robimy je od lat, wciąż poszukujemy metody, by były najlepsze. Wtedy warto sprawdzić, jak sobie z tym radziły nasze babcie.
31.08.2024 11:02
Ogórki kiszone są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, cenionym za swój niepowtarzalny smak i właściwości prozdrowotne. Idealne ogórki kiszone powinny być jędrne, chrupiące i pełne aromatu. Takie właśnie wychodziły naszym babciom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dobre na odporność
Ogórki kiszone są niezastąpione do sałatek, jako dodatek do kanapek, do zupy. Mają mnóstwo zastosowań w kuchni. I dobrze, bo warto jeść je jak najczęściej. To prawdziwa witaminowa bomba i naturalny probiotyk. Zawierają duże ilości witaminy C, K oraz A, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Witamina C, której w kiszonych ogórkach jest dwa razy więcej niż w świeżych, wzmacnia odporność, walczy z infekcjami oraz uczestniczy w syntezie wielu ważnych związków w naszym ciele. Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi oraz gospodarki wapniowej, co czyni ją szczególnie ważną w naszej codziennej diecie.
Pomagają w trawieniu
Kiszone ogórki są także bogate w witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz reguluje pracę tarczycy. Oprócz witamin kiszonki dostarczają także wiele cennych minerałów i probiotyków, takich jak kwas mlekowy, wspomagający trawienie i dbający o prawidłową florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie ogórków kiszonych wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc nas przed różnymi infekcjami i wirusami.
Zobacz także
Sprawdzą się na diecie
Ponadto ogórki kiszone posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Zawarte w nich związki pomagają w profilaktyce nowotworowej, obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Są niskokaloryczne, a obecny w nich błonnik zapewnia uczucie sytości na długo.
Babcina metoda na najlepsze kiszonki
Ogórki kiszone są zdrowe, ale jak je zrobić, by smakowały najlepiej? Według starej zasady, którą stosowały nasze babcie, ważna jest metoda 3x3. O co w niej chodzi? Aby ogórki kiszone były idealnie chrupiące i aromatyczne nie może zabraknąć w nich trzech podstawowych przypraw: czosnku, chrzanu i kopru. Ale to nie wszystko, każda z nich powinna być dodana w trzech różnych miejscach w słoiku z ogórkami – na dnie, w środku i na wierzchu. Dzięki temu przyprawy równomiernie przenikają ogórki, nadają im niepowtarzalny smak i aromat.
Jeszcze raz 3x3
To nie jedyna sprawdzona od lat metoda związana z liczbą 3. Kolejna związana jest z proporcjami. Po prostu 3 kilogramy ogórków zalewamy 3 litrami wody z 3 łyżkami soli. Łatwo to zapamiętać, a to najlepszy sposób na pyszne, jędrne i chrupiące ogórki.
O czym jeszcze warto pamiętać?
- Ogórki do kiszenia powinny być świeże, zdrowe, twarde, bez przebarwień czy wgnieceń na skórce. Najlepsze będą te małe i średnie. Zbyt duże, przerośnięte i o żółtym zabarwieniu skórki nie tylko będą trudniejsze do upchnięcia w słoiku, ale przede wszystkim będą niesmaczne.
- Ogórki dobrze jest moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Dzięki temu po kiszeniu zachowają chrupkość.