Babcina metoda 3x3 robi furorę. Ogórki kiszone wychodzą smaczne i chrupiące

O tym, że ogórki kiszone są pyszne i zdrowe, nikogo nie trzeba przekonywać. To z pewnością najczęściej przygotowywane przetwory. Nawet jeśli robimy je od lat, wciąż poszukujemy metody, by były najlepsze. Wtedy warto sprawdzić, jak sobie z tym radziły nasze babcie.

Babcina metoda na pyszne ogórki kiszoneBabcina metoda na pyszne ogórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Janek
Dorota Gepert

Ogórki kiszone są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, cenionym za swój niepowtarzalny smak i właściwości prozdrowotne. Idealne ogórki kiszone powinny być jędrne, chrupiące i pełne aromatu. Takie właśnie wychodziły naszym babciom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób zamykam w słoikach i kiszę na dwa sposoby. Na zimę robię duży zapas

Dobre na odporność

Ogórki kiszone są niezastąpione do sałatek, jako dodatek do kanapek, do zupy. Mają mnóstwo zastosowań w kuchni. I dobrze, bo warto jeść je jak najczęściej. To prawdziwa witaminowa bomba i naturalny probiotyk. Zawierają duże ilości witaminy C, K oraz A, które mają niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Witamina C, której w kiszonych ogórkach jest dwa razy więcej niż w świeżych, wzmacnia odporność, walczy z infekcjami oraz uczestniczy w syntezie wielu ważnych związków w naszym ciele. Witamina K jest niezbędna dla prawidłowego krzepnięcia krwi oraz gospodarki wapniowej, co czyni ją szczególnie ważną w naszej codziennej diecie.

Pomagają w trawieniu

Kiszone ogórki są także bogate w witaminę A, która wspiera zdrowie oczu, poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz reguluje pracę tarczycy. Oprócz witamin kiszonki dostarczają także wiele cennych minerałów i probiotyków, takich jak kwas mlekowy, wspomagający trawienie i dbający o prawidłową florę bakteryjną jelit. Regularne spożywanie ogórków kiszonych wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc nas przed różnymi infekcjami i wirusami.

Sprawdzą się na diecie

Ponadto ogórki kiszone posiadają właściwości przeciwnowotworowe. Zawarte w nich związki pomagają w profilaktyce nowotworowej, obniżają poziom cholesterolu oraz wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego. Są niskokaloryczne, a obecny w nich błonnik zapewnia uczucie sytości na długo.

Babcina metoda na najlepsze kiszonki

Ogórki kiszone są zdrowe, ale jak je zrobić, by smakowały najlepiej? Według starej zasady, którą stosowały nasze babcie, ważna jest metoda 3x3. O co w niej chodzi? Aby ogórki kiszone były idealnie chrupiące i aromatyczne nie może zabraknąć w nich trzech podstawowych przypraw: czosnku, chrzanu i kopru. Ale to nie wszystko, każda z nich powinna być dodana w trzech różnych miejscach w słoiku z ogórkami – na dnie, w środku i na wierzchu. Dzięki temu przyprawy równomiernie przenikają ogórki, nadają im niepowtarzalny smak i aromat.

Jeszcze raz 3x3

To nie jedyna sprawdzona od lat metoda związana z liczbą 3. Kolejna związana jest z proporcjami. Po prostu 3 kilogramy ogórków zalewamy 3 litrami wody z 3 łyżkami soli. Łatwo to zapamiętać, a to najlepszy sposób na pyszne, jędrne i chrupiące ogórki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Ogórki do kiszenia powinny być świeże, zdrowe, twarde, bez przebarwień czy wgnieceń na skórce. Najlepsze będą te małe i średnie. Zbyt duże, przerośnięte i o żółtym zabarwieniu skórki nie tylko będą trudniejsze do upchnięcia w słoiku, ale przede wszystkim będą niesmaczne.
  • Ogórki dobrze jest moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Dzięki temu po kiszeniu zachowają chrupkość.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"