Nagminnie dodajemy do kawy. Nie mamy pojęcia, jak bardzo nam szkodzą

Kawa? Uwielbiamy, ale jednak na myśl o tym napoju w podstawowej wersji, czyli bez żadnych dodatków wielu z nas się trochę krzywi. Używamy mleka, napojów roślinnych, cukru, słodzików, przypraw... lista dodatków jest długa, ale nie wszystkie są korzystne dla zdrowia.

Kawa w różowym kubkuKawa w różowym kubku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapach, smak, moc i właściwości kawy są ściśle związane z dodatkami. Lepiej wybrać cukier czy słodzik? Czy staromodna śmietanka w proszku może zastąpić mleko? Wątpliwości jest tu sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Mleko czy śmietanka do kawy - co zdrowsze?

Kawa z mlekiem jest bardzo popularna. Jeśli nie przepadasz za mocnym smakiem kawy, możesz śmiało dodać świeże, niskotłuszczowe mleko krowie. Jest to źródło cennego wapnia, witaminy D3 i białka. Dietetycy zaznaczają, że kawa z dodatkiem kilku łyżek mleka jest dobrym wyborem, pod warunkiem, że nie słodzisz jej dodatkowo. Jednak zwolennicy białej kawy powinni unikać śmietanki w proszku. Choć można ją mieć zawsze pod ręką w kuchennej szafce, bez obawy, że się popsuje, jej skład to nic dobrego. Często zawiera karagen, tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające. Pasteryzowane mleko naprawdę długo zachowuje świeżość, lepiej więc na jego korzyść zrezygnować ze śmietanek w proszku.

Czy lepiej wybrać do kawy mleko roślinne?

Zdaniem wielu, napoje roślinne, takie jak owsiane, stanowią zdrowszą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Ważne jest jednak, aby sprawdzić skład dostępnych w sklepie napojów roślinnych. Dobry produkt ma krótki skład, bez cukru, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych tłuszczów roślinnych. Teoretycznie, do produkcji napoju roślinnego potrzebne są jedynie główny surowiec (np. ryż, płatki owsiane, orzechy) i woda. W produktach sklepowych oczywiście zawsze znajdą się jakieś konserwanty, szczypta soli oraz dodatek wapnia. Skład takich produktów powinien jednak być krótki.

Kawa na słodko?

Cukier jest bezwartościowym dodatkiem odżywczym, a już jedna łyżeczka dodana do porannej kawy znacząco podnosi poziom glukozy. Regularne picie słodkiej kawy z może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Słodziki, choć niskokaloryczne i chętnie używane przez osoby na diecie, również wymagają ostrożnego podejścia. Słodziki syntetyczne, takie jak aspartam, lepiej od razu wykreślić. Natomiast naturalne słodziki, takie jak stewia, ksylitol czy erytrol, można stosować z umiarem.

Śmietana lub syrop

Śmietana dodawana do kawy, zarówno ubita w domu, jak i w postaci sprayu, jest wysokokaloryczna i niezdrowa. Lepszym dodatkiem będzie gałka dobrej jakości lodów waniliowych. Syropy smakowe, choć dostępne w wielu wariantach, są pełne cukru i sztucznych aromatów. Lepiej unikać ich i sięgać po naturalne dodatki, takie jak miód, przyprawy czy kakao.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Te ciasteczka są lekkie i puszyste. Nie mają w sobie ani kropli mleka
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥