WAŻNE
TERAZ

Wniosek o areszt dla Ziobry - jest ruch prokuratury

Nagminnie dodajemy do kawy. Nie mamy pojęcia, jak bardzo nam szkodzą

Kawa? Uwielbiamy, ale jednak na myśl o tym napoju w podstawowej wersji, czyli bez żadnych dodatków wielu z nas się trochę krzywi. Używamy mleka, napojów roślinnych, cukru, słodzików, przypraw... lista dodatków jest długa, ale nie wszystkie są korzystne dla zdrowia.

Kawa w różowym kubkuKawa w różowym kubku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zapach, smak, moc i właściwości kawy są ściśle związane z dodatkami. Lepiej wybrać cukier czy słodzik? Czy staromodna śmietanka w proszku może zastąpić mleko? Wątpliwości jest tu sporo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik krakowski w tradycyjnym wydaniu. Najlepsze polskie ciasto

Mleko czy śmietanka do kawy - co zdrowsze?

Kawa z mlekiem jest bardzo popularna. Jeśli nie przepadasz za mocnym smakiem kawy, możesz śmiało dodać świeże, niskotłuszczowe mleko krowie. Jest to źródło cennego wapnia, witaminy D3 i białka. Dietetycy zaznaczają, że kawa z dodatkiem kilku łyżek mleka jest dobrym wyborem, pod warunkiem, że nie słodzisz jej dodatkowo. Jednak zwolennicy białej kawy powinni unikać śmietanki w proszku. Choć można ją mieć zawsze pod ręką w kuchennej szafce, bez obawy, że się popsuje, jej skład to nic dobrego. Często zawiera karagen, tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy i substancje przeciwzbrylające. Pasteryzowane mleko naprawdę długo zachowuje świeżość, lepiej więc na jego korzyść zrezygnować ze śmietanek w proszku.

Czy lepiej wybrać do kawy mleko roślinne?

Zdaniem wielu, napoje roślinne, takie jak owsiane, stanowią zdrowszą alternatywę dla mleka zwierzęcego. Ważne jest jednak, aby sprawdzić skład dostępnych w sklepie napojów roślinnych. Dobry produkt ma krótki skład, bez cukru, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego czy sztucznych tłuszczów roślinnych. Teoretycznie, do produkcji napoju roślinnego potrzebne są jedynie główny surowiec (np. ryż, płatki owsiane, orzechy) i woda. W produktach sklepowych oczywiście zawsze znajdą się jakieś konserwanty, szczypta soli oraz dodatek wapnia. Skład takich produktów powinien jednak być krótki.

Kawa na słodko?

Cukier jest bezwartościowym dodatkiem odżywczym, a już jedna łyżeczka dodana do porannej kawy znacząco podnosi poziom glukozy. Regularne picie słodkiej kawy z może prowadzić do problemów zdrowotnych związanych z otyłością. Słodziki, choć niskokaloryczne i chętnie używane przez osoby na diecie, również wymagają ostrożnego podejścia. Słodziki syntetyczne, takie jak aspartam, lepiej od razu wykreślić. Natomiast naturalne słodziki, takie jak stewia, ksylitol czy erytrol, można stosować z umiarem.

Śmietana lub syrop

Śmietana dodawana do kawy, zarówno ubita w domu, jak i w postaci sprayu, jest wysokokaloryczna i niezdrowa. Lepszym dodatkiem będzie gałka dobrej jakości lodów waniliowych. Syropy smakowe, choć dostępne w wielu wariantach, są pełne cukru i sztucznych aromatów. Lepiej unikać ich i sięgać po naturalne dodatki, takie jak miód, przyprawy czy kakao.

Wybrane dla Ciebie
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Nawet dzieciaki zjadają ze smakiem. Liście masuję przez 3 minuty
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier