Niepotrzebnie się obawiamy. Najzdrowszy rodzaj mleka

Lekko, dietetycznie... tak właśnie często chcemy się odżywiać. Wydawałoby się, że ma to same plusy. Tymczasem zdarza się, że wykreślamy ze swoich posiłków różne produkty zupełnie niepotrzebnie. To często dotyczy mleka, a zwłaszcza tego tłustego. Tłuszcz uchodzi za wroga zdrowej diety i staramy się go unikać. Czy jednak obawy co do mleka o zawartości 3,2 proc. tłuszczu są uzasadnione?

mlekoJaki rodzaj mleka jest najzdrowszy?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Mleko od wieków było symbolem zdrowia i dobrobytu. Krainy mlekiem i miodem płynące? To tam, gdzie niczego nie brakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Chude czy tłuste

Od blisko stu lat w Polsce mamy wybór między mlekiem chudym a pełnotłustym. W 1932 r. minister opieki społecznej ustalił, że pełne mleko powinno zawierać co najmniej 3 proc. tłuszczu, przy czym nie można do niego nic dodawać ani odejmować. Na rynku pojawiło się także mleko pełne wyborowe (minimum 3,2 proc. tłuszczu), które sprzedawano w butelkach z etykietami zawierającymi datę udoju, pochodzące z rygorystycznie kontrolowanych obór.

Dostępne w sklepach

Teraz na półkach sklepowych znajdziemy mleko z różnym poziomem tłuszczu: 1,5 proc., 2 proc., 3,2 proc., ale także odtłuszczone (0,1-0,5 proc.) i pełnotłuste (3,8-3,9 proc.).

Za i przeciw

Mleko pełnotłuste kojarzy ci się kalorycznym, niezdrowym napojem? Nie zawsze trzeba je restrykcyjnie wykreślać ze swojej diety.

Tłuszcz mleczny składa się z ponad 400 kwasów tłuszczowych, z których ponad 60 proc. to nasycone kwasy tłuszczowe. Uważa się, że przyczyniają się one do zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych poprzez podnoszenie poziomu LDL, czyli "złego" cholesterolu. Z drugiej strony, tłuszcz mleczny jest wyjątkowym źródłem sprzężonego kwasu linolowego (CLA), który ma działanie przeciwnowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stany zapalne, obniża ciśnienie krwi, zapobiega astmie i arteriosklerozie oraz wspomaga leczenie cukrzycy i osteoporozy.

Kwestia otyłości

Pełnotłuste mleko, wbrew powszechnym obawom, nie sprzyja otyłości. W magazynie "American Journal of Clinical Nutrition" opublikowano wyniki badania przeprowadzonego na grupie dzieci w wieku od 2 do 6 lat. Okazało się, że dzieci pijące pełnotłuste mleko miały niższy wskaźnik masy ciała (BMI), co tłumaczy się ich mniejszą potrzebą podjadania między posiłkami dzięki większemu uczuciu sytości.

Ważne witaminy

Mleko o zawartości tłuszczu 3,2 proc. i wyższej dostarcza także więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A pod postacią retinolu. Ta witamina odgrywa kluczową rolę w procesie widzenia, regeneracji komórek, funkcjonowaniu układu immunologicznego, ochronie skóry oraz syntezie białek i lipidów. Mleko pełnotłuste ma również więcej witaminy E, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych, zmniejsza agregację płytek krwi, przeciwdziała zakrzepom, wpływa na wydolność mięśni.

Nie tylko wapń

Pełnotłuste mleko jest bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, który jest kluczowy dla zdrowia kości, pracy serca, przesyłania bodźców nerwowych, produkcji enzymów i hormonów trawiennych. Dostarcza także fosforu, ważnego dla funkcjonowania całego organizmu, oraz magnezu, niezbędnego dla układu nerwowego i odpornościowego. Mleko zawiera także wartościowe białka, zwłaszcza laktoferyny o właściwościach antyoksydacyjnych i antynowotworowych.

Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa