Bije na głowę nawet tiramisu. Nie spodziewasz się, co Włosi dodają do deseru

Desery włoskie uchodzą za najlepsze na świecie.
Desery włoskie uchodzą za najlepsze na świecie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | asife

08.08.2024 12:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wydaje ci się, że o włoskich słodkościach wiesz już bardzo dużo? Kto nie jadł tiramisu, panna cotty czy chrupiących cantucci... Jednak wciąż mogą one zaskoczyć. Przykład? Torta Barozzi. Nie jest na pewno jeszcze tak znany, jak wcześniej wymieniane, ale jego receptura jest bardzo ciekawa.

Włoska kuchnia za jedną z najpopularniejszych na świecie. Desery w niej mają szczególne miejsce. I one z kolei zaliczane są do jednych z najpyszniejszych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Długa historia

Torta Barozzi jest doskonale znany w Italii, na świecie wciąż mniej. Wywodzi się z włoskiego regionu Emilia-Romania, a dokładniej z małego, urokliwego miasteczka Vignola, które położone jest całkiem blisko Modeny. Receptura powstała w 1886 roku. Cukiernik w nazwie deseru postanowił uhonorować Jacopa Barozzi, znanego również jako Vignola, słynnego architekta renesansowego, który urodził się właśnie w tym samym miasteczku.

Strzeżona receptura

Sam cukiernik też zyskał sławę. Założona przez niego cukiernia, Pasticceria Gollini, w samym centrum miasteczka Vangola działa do dziś. Prowadzona jest przez kolejne pokolenia familii Gollini, a kolejki po słynny wypiek wciąż się ustawiają. Gdzie tu tkwi sukces? Choć receptura oryginalnego Torta Barozzi jest pilnie strzeżona, to wiadomo jakie składniki są potrzebne. Na tej podstawie powstało wiele przepisów, by odtworzyć ten smak w domu.

Obłędny smak

Torta Barozzi to mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z migdałowym posmakiem. W jego recepturze nie ma mąki pszennej, więc jest naturalnie bezglutenowe. Ma też dwa składniki, które mogą zaskoczyć to kawa i rum lub ocet balsamico, które dodają mu głębokiego aromatu. Gdy ciasto powstało, podawano je bez żadnych dodatków. Teraz często serwowane jest z owocami, bitą śmietaną czy mascarpone, wiadomo, że do czekolady pasuje wiele dodatków. Chcesz się przekonać jak smakuje ten deser? Przygotowanie go nie jest trudne.

Torta Barozzi

Składniki:

  • 130 gr gorzkiej czekolady,
  • 170 gr masła,
  • 250 gr cukru,
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie (4)
  • 34 gr mąki migdałowej,
  • 40 gr kakao,
  • 3 łyżeczki drobno mielonej kawy,
  • rum lub ocet balsamiczny do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Roztop czekoladę z masłem, cały czas mieszaj masę.
  2. Przestudź ją, a potem dodaj cukier, żółtka, mąkę, kakao i kawę. Wymieszaj mikserem.
  3. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodaj je do przygotowanej już masy, delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj rum lub ocet.
  4. Przelej ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  5. Najlepiej jeść ciasto następnego dnia, wtedy ma najlepszą konsystencję.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także