Najbardziej wartościowy rodzaj soli. Wystarczy odrobina, by podbić smak

Jest absolutnie wyjątkowa. Powstaje w wysokiej temperaturze, gdy słona woda i ciepłe powietrze doprowadzają do krystalizacji soli na powierzchni oceanu. Dlatego nazywana jest także owocem słońca, powietrza i wody. Wykorzystywana przede wszystkim w kulinariach. Czy słyszałaś o fleur de sel?

To wyjątkowa odmiana soli morskiej. To wyjątkowa odmiana soli morskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | reinhard sester
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Sól ta nazywana jest po francusku fleur de sel, czyli kwiat soli. To określenie nie jest przypadkowe, jej kryształki przypominają drobne, delikatne płatki kwiatów. Czym jeszcze różni się od soli, której używamy na co dzień?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Fleur de sel jest ceniona od wieków

Historia fleur de sel sięga tysiące lat wstecz. Już w starożytności była ona uważana za skarb i wykorzystywana nie tylko w kuchni, ale również w medycynie i rytuałach religijnych. Do dziś fleur de sel uznawana jest za produkt luksusowy, co ma wpływ na jej cenę. Jest pozyskiwana z pierwszej, cienkiej warstwy soli, która tworzy się na powierzchni solanek podczas odparowywania wody morskiej. Wymaga to dużej dokładności i doświadczenia.

Jak powstaja fleur de sel?

Wytwarzanie fleur de sel to sztuka wymaga idealnych warunków atmosferycznych. Najlepsza jakość soli uzyskiwana jest w regionach, gdzie jest dużo słońca, mało deszczu oraz wiatr. To właśnie one pozwalają na naturalne odparowanie wody morskiej, która pozostawia na powierzchni solanek drobne, czyste kryształy.

Proces zaczyna się od wpuszczenia wody morskiej do specjalnych basenów, zwanych solankami. Następnie, pod wpływem słońca i wiatru, woda odparowuje, a na jej powierzchni tworzą się cienkie warstwy soli. Są one zbierane ręcznie, tylko przy pomocy drewnianych narzędzi. Fleur de sel ma bardzo delikatną strukturę, dlatego trzeba to robić bardzo ostrożnie, aby nie została uszkodzona.

Stąd jest najlepsza

Fleur de sel powstaje głównie wzdłuż wybrzeża Atlantyku, zwłaszcza we Francji. Najbardziej znane solanki znajdują się w takich miejscach jak Guérande, Camargue czy Île de Ré. To właśnie stąd pochodzi najlepsza i najczystsza fleur de sel, ceniona przez kucharzy na całym świecie. Sól ta wytwarzana jest też w Portugalii, Hiszpanii i na Majorce.

Pozyskiwanie soli wymaga doświadczenia.
Pozyskiwanie soli wymaga doświadczenia. © Adobe Stock

Sól pełna smaku

Fleur de sel wyróżnia się nie tylko swoim wyglądem, ale również składem chemicznym i walorami smakowymi. Kryształy tej soli są większe i bardziej kruche niż w przypadku zwykłej soli morskiej. Co więcej, są delikatne i lekko wilgotne, mniej wysuszone, co pozwala im zachować pełnię smaków i aromatów. Zawiera ona również więcej minerałów, takich jak magnez, wapń i potas, co nadaje jej unikalny smak i korzyści zdrowotne.

Fleur de sel to prawdziwa gwiazda wśród soli. Tradycyjna sól kuchenna jest produkowana na skalę przemysłową i często oczyszczana z naturalnych minerałów. Fleur de sel pozostaje w swojej pierwotnej formie. Dzięki temu zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Dlatego jest nie tylko smaczniejsza, ale również zdrowsza.

Fleur de sel najlepsza do steków i czekolady

Fleur de sel ze względu na swoje wyjątkowe właściwości, jest używana głównie jako ekskluzywny dodatek, który stosuje się już do gotowych potraw, a nie w trakcie gotowania czy pieczenia. Delikatne kryształy soli dodają chrupkości i świetnie podkreślają smak. Doskonale komponują się zarówno z sałatkami, rybami, mięsem, a nawet deserami.

Popularne dania wykorzystujące fleur de sel to m.in. steki, gdzie dodanie kilku kryształków na gorącą powierzchnię mięsa, ma dobry wpływ na jego aromat. Ta wyjątkowa sól jest też doskonała do czekoladowych deserów, dodaje im subtelnego smaku.

Wybrane dla Ciebie

Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Magda Gessler zdradziła swój patent na karkówkę. To dlatego wychodzi krucha i aromatyczna
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Pilny komunikat dla klientów Lidla. Nie pij, a nawet nie otwieraj tego napoju
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść groszek cukrowy na surowo? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dziś o tej rybie możemy pomarzyć. Kiedyś na Mazurach i Suwalszczyźnie była hitem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Dosypuję 2 łyżeczki do pasty twarogowej. Jest smaczniejsza i nie mam problemów z trawieniem
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Cała prawda o jedzeniu jajek na śniadanie. Dietetyk w końcu porządnie to wyjaśnił
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Ścieram ogórki na tarce i robię z nich lekkie placuszki. Znikają szybciej niż ziemniaczane
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Nie musisz biec rano do piekarni. Pyszne bułeczki z makiem możesz zrobić w domu
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem
Kuzynka marynuje mięso na grilla w kawie. Śmiałem się, dopóki sam nie wypróbowałem