Nie jarzynowa i nie gyros. Na następnej domówce podam sałatkę Hollywood
Ostatnio pisaliśmy o zabawnych nazwach ciast. Czas na sałatki! Skąd się wzięła nazwa Hollywood, trudno dociec. Może rzeczywiście zajadają się nią filmowe gwiazdy, a może chodzi tylko o zdrowe składniki? Jedno jest pewne, warto jej spróbować, bo połączenie składników jest bardzo ciekawe.
23.08.2024 08:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sałatka na domówce to zawsze dobry pomysł. Wszyscy je lubią, są sycące, barwne i można wykorzystać sezonowe składniki. Tradycyjny hit to sałatka jarzynowa, która jednak lepiej smakuje w chłodniejsze dni. Bardzo popularna jest też sałatka gyros. Szukasz czegoś nowego? Oto sałatka Hollywood. Lekka, ale z charakterem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Po pierwsze ogórki, ale z patelni
Ta sałatka to tylko kilka, ale dobrze skomponowanych składników. Pierwszy to ogórek, często wykorzystywany w letnich sałatkach, najbardziej znany ze słynnej mizerii. Te warzywa świetnie sprawdzają się latem, bo aż w 90 proc. składają się z wody. Dlatego też zapewniają dobre nawodnienie. Mają też niewiele kalorii. Są idealne na szybką przekąskę, bo zawierają błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Znajdziesz w nich witaminę C i te z grupy B. Wszystko to sprawia, że sprawdzają się przy lekkiej, nawet odchudzającej diecie. W sałatce Hollywood smakują inaczej niż zwykle, bo są... przesmażone. W takiej formie nie jemy ich często.
Po drugie, przesmażona kukurydza
Kolejny składnik sałatki jest mniej oczywisty. To ziarenka kukurydzy przesmażone na oleju. Kukurydza cukrowa wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli, a więc też silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Co więcej, obróbka termiczna, pasteryzacja i fermentacja zwiększają aktywność antyoksydacyjną kukurydzy. Kukurydza jest też źródłem błonnika, magnezu oraz witaminy E, które mogą pomóc w regulowaniu poziomu insuliny. To warzywo pomaga też usprawnić pracę jelit.
Sałatka Hollywood
Składniki:
- kolba kukurydzy (lub kukurydza z puszki opcjonalnie),
- duży ogórek szklarniowy lub 3 duże ogórki gruntowe,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- sok z limonki do smaku,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
- Wyciągnij ziarna kukurydzy z kolby. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj kukurydzę i podsmaż ją przez ok. 3 minuty.
- Ogórki umyj i pokrój je w kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż przez kolejne 30 sekund. Przełóż wszystko do miski i posyp solą. Wystudź.
- Sałatkę skrop sokiem z limonki i posyp zieleniną. Wymieszaj.