Nie jarzynowa i nie gyros. Na następnej domówce podam sałatkę Hollywood

Ostatnio pisaliśmy o zabawnych nazwach ciast. Czas na sałatki! Skąd się wzięła nazwa Hollywood, trudno dociec. Może rzeczywiście zajadają się nią filmowe gwiazdy, a może chodzi tylko o zdrowe składniki? Jedno jest pewne, warto jej spróbować, bo połączenie składników jest bardzo ciekawe.

Sałatki zawsze sprawdzają się na imprezach. Sałatki zawsze sprawdzają się na imprezach.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Sałatka na domówce to zawsze dobry pomysł. Wszyscy je lubią, są sycące, barwne i można wykorzystać sezonowe składniki. Tradycyjny hit to sałatka jarzynowa, która jednak lepiej smakuje w chłodniejsze dni. Bardzo popularna jest też sałatka gyros. Szukasz czegoś nowego? Oto sałatka Hollywood. Lekka, ale z charakterem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bakłażan a'la pizza. To idealny pomysł na zdrowy, pyszny i sycący obiad

Po pierwsze ogórki, ale z patelni

Ta sałatka to tylko kilka, ale dobrze skomponowanych składników. Pierwszy to ogórek, często wykorzystywany w letnich sałatkach, najbardziej znany ze słynnej mizerii. Te warzywa świetnie sprawdzają się latem, bo aż w 90 proc. składają się z wody. Dlatego też zapewniają dobre nawodnienie. Mają też niewiele kalorii. Są idealne na szybką przekąskę, bo zawierają błonnik, który usprawnia metabolizm i poprawia trawienie. Znajdziesz w nich witaminę C i te z grupy B. Wszystko to sprawia, że sprawdzają się przy lekkiej, nawet odchudzającej diecie. W sałatce Hollywood smakują inaczej niż zwykle, bo są... przesmażone. W takiej formie nie jemy ich często.

Po drugie, przesmażona kukurydza

Kolejny składnik sałatki jest mniej oczywisty. To ziarenka kukurydzy przesmażone na oleju. Kukurydza cukrowa wyróżnia się wysoką zawartością polifenoli, a więc też silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi. Co więcej, obróbka termiczna, pasteryzacja i fermentacja zwiększają aktywność antyoksydacyjną kukurydzy. Kukurydza jest też źródłem błonnika, magnezu oraz witaminy E, które mogą pomóc w regulowaniu poziomu insuliny. To warzywo pomaga też usprawnić pracę jelit.

Sałatka Hollywood

Składniki:

  • kolba kukurydzy (lub kukurydza z puszki opcjonalnie),
  • duży ogórek szklarniowy lub 3 duże ogórki gruntowe,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • sok z limonki do smaku,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wyciągnij ziarna kukurydzy z kolby. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Dodaj kukurydzę i podsmaż ją przez ok. 3 minuty. 
  2. Ogórki umyj i pokrój je w kostkę. Dodaj je na patelnię i smaż przez kolejne 30 sekund. Przełóż wszystko do miski i posyp solą. Wystudź. 
  3. Sałatkę skrop sokiem z limonki i posyp zieleniną. Wymieszaj.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥