Taką sałatką zajadali się nasi dziadkowie. Dziś mało kto o niej pamięta

Nasi przodkowie nie potrzebowali wymyślnych składników, by stworzyć pyszne dania. Pomidory, najlepiej prosto z krzaczka, podbijająca smak cebula i do tego.... śmietana. W ten sposób powstawała najlepsza sałatka na gorące dni. Pamiętasz jeszcze ten smak?

Tylko kilka składników, mnóstwo smaku.Tylko kilka składników, mnóstwo smaku.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Polverini Edith
Dorota Gepert

Sałatka z pomidorów i cebuli z dodatkiem śmietany to niezwykle proste, a zarazem pyszne danie. Zajadali się nią nasi dziadkowie, a jednak idealnie wpisuje się w najmodniejsze teraz trendy, czyli sezonowo i lokalnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Zawsze pomidory

Pomidory i cebula to duet doskonale znany w kuchni wielu kultur. Sałatka z tych składników jest nie tylko smaczna, ale również zdrowa, bogata w witaminy i minerały. Swoje zalety zawdzięcza przede wszystkim pomidorom. Zawierają one niewiele kalorii, są bogate w witaminę C, która wspiera układ immunologiczny i chroni komórki przed uszkodzeniami oraz witaminę K, niezbędną dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi. Pomidory dostarczają również potas, który reguluje ciśnienie krwi i wspiera zdrowie serca, a także foliany, ważne dla zdrowia komórek i układu nerwowego. Ten składnik absolutnie nie podlega modyfikacjom. Jednak pozostałe dwa... tu już sytuacja jest inna.

Mniej tłusto

Nie wyobrażamy sobie polskiej kuchni bez śmietany. Używamy jej do wielu potraw. Często się nam wydaje, że tradycyjne dania bez niej nigdy się nie udają. Zabielamy nią sosy, zupy i sałatki. Nic więc dziwnego, że kiedy komponowano tradycyjną sałatkę z pomidorów, sięgnięto właśnie po śmietanę. Ten dodatek świetnie się z nimi łączy, dodaje im kremowości, ale ma też mnóstwo kalorii i jest tłusty, więc czasami możemy go zastąpić. To szczególnie polecana opcja dla osób na dietach redukcyjnych. Sałatka z pomidorów i cebuli z dodatkiem jogurtu czy skyru smakuje równie dobrze. Lubisz kuchnię śródziemnomorską? Możesz też użyć oliwy.

Bardziej delikatnie

Kontrowersyjnym składnikiem może być też surowa cebula. Jest ciężkostrawna i nie służy każdemu. Surowa, a także smażona cebula, nie jest polecana dla osób, które powinny przestrzegać diety lekkiej i łatwostrawnej. Może nasilać objawy nadkwaśności, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Nawet jeśli nie mamy takich dolegliwości, często po prostu po świeżej cebuli mamy bóle brzucha, nie czujemy się dobrze. Wystarczy jednak przygotować ją trochę inaczej, by była znacznie łagodniejsza. Chodzi oczywiście o sparzenie. Cebulę trzeba pokroić w cienkie piórka i zalać wrzątkiem na kilka minut. Potem należy odcedzić cebulę i przepłukać zimną wodą.

Tradycyjny przepis

Składniki:

  • 3 pomidory,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz do smaku,
  • śmietana18 proc. do smaku (jogurt lub skyr opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj w cienkie piórka, pomidory w kostkę lub grubiej, w ćwiartki.
  2. Oba warzywa przełóż do miski. Dodaj sól i pieprz, a następnie wymieszaj ze śmietaną.
  3. Wierzch możesz posypać posiekanych szczypiorem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"