Ciocia przywiozła z Turcji przepis na to danie i mnie poczęstowała. Teraz robię raz w tygodniu
Co tam kolacje w hotelu, najlepsze danie zjadłam na ulicy - opowiadała mi ciocia po powrocie z wakacji. Ziemniak, ale jaki! Zachwytom nie było końca. Ciocia spróbowała jednego z najbardziej znanych dań typu street food w Turcji. Chodzi o kumpir.
13.08.2024 08:04
Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniak w roli głównej
Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Wzbogaca się je warzywami, serami, a czasami mięsem. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny sos na bazie jogurtu, który przypomina greckie tzatziki. Przepisów na kumpir jest mnóstwo i każdy je go tak jak lubi. Dlatego nawet moja ciocia z łatwością odtworzyła to danie i zaprosiła mnie na ciepłą kolację. Jednak kumpir jest bardzo sycący, z powodzeniem można go zjeść na obiad.
Pysznie i ekonomicznie
Kumpir, podobnie jak nasze zapiekanki, jest świetnym daniem na wykorzystanie zapasów z lodówki, a właściwie resztek. Każdego ziemniaka można przygotować z różnymi dodatkami. W ten sposób wykorzystasz resztki wędlin, serów, a także warzyw. Tak przygotowane ziemniaki nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie.
Kumpir, czyli ziemniaki po turecku
Składniki:
- 4 ziemniaki, odmiana mączysta,
- 4 łyżki oliwy lub masła,
- 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
- łyżeczka soli.
Dodatki:
- szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
- pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
- pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
- 1 szalotka,
- pęczek dymki ze szczypiorkiem,
- kilka sztuk chili marynowanych,
- sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.
Sos tzatziki
Składniki:
- 1 ogórek,
- 1 ząbek czosnku,
- po kilka gałązek koperku i mięty,
- 250 g jogurtu naturalnego,
- sok z cytryny do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C. Kiedy ziemniaki są mniejsze nie trzeba ich gotować, wystarczy wydłużyć czas pieczenia.
- Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
- Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
- Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
- Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
- Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
- Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.