Ciocia przywiozła z Turcji przepis na to danie i mnie poczęstowała. Teraz robię raz w tygodniu

Co tam kolacje w hotelu, najlepsze danie zjadłam na ulicy - opowiadała mi ciocia po powrocie z wakacji. Ziemniak, ale jaki! Zachwytom nie było końca. Ciocia spróbowała jednego z najbardziej znanych dań typu street food w Turcji. Chodzi o kumpir.

Kumpir z kukurydzą Kumpir z kukurydzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC
Dorota Gepert

Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Ziemniak w roli głównej

Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Wzbogaca się je warzywami, serami, a czasami mięsem. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny sos na bazie jogurtu, który przypomina greckie tzatziki. Przepisów na kumpir jest mnóstwo i każdy je go tak jak lubi. Dlatego nawet moja ciocia z łatwością odtworzyła to danie i zaprosiła mnie na ciepłą kolację. Jednak kumpir jest bardzo sycący, z powodzeniem można go zjeść na obiad.

Pysznie i ekonomicznie

Kumpir, podobnie jak nasze zapiekanki, jest świetnym daniem na wykorzystanie zapasów z lodówki, a właściwie resztek. Każdego ziemniaka można przygotować z różnymi dodatkami. W ten sposób wykorzystasz resztki wędlin, serów, a także warzyw. Tak przygotowane ziemniaki nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie.

Kumpir, czyli ziemniaki po turecku

Składniki:

  • 4 ziemniaki, odmiana mączysta,
  • 4 łyżki oliwy lub masła,
  • 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
  • pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • kilka sztuk chili marynowanych,
  • sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po kilka gałązek koperku i mięty,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C. Kiedy ziemniaki są mniejsze nie trzeba ich gotować, wystarczy wydłużyć czas pieczenia.
  2. Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
  3. Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
  4. Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
  5. Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
  6. Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
  7. Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇