PrzepisKuchnie świataCiocia przywiozła z Turcji przepis na to danie i mnie poczęstowała. Teraz robię raz w tygodniu

Ciocia przywiozła z Turcji przepis na to danie i mnie poczęstowała. Teraz robię raz w tygodniu

Co tam kolacje w hotelu, najlepsze danie zjadłam na ulicy - opowiadała mi ciocia po powrocie z wakacji. Ziemniak, ale jaki! Zachwytom nie było końca. Ciocia spróbowała jednego z najbardziej znanych dań typu street food w Turcji. Chodzi o kumpir.

Kumpir z kukurydzą
Kumpir z kukurydzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC

13.08.2024 08:04

Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniak w roli głównej

Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Wzbogaca się je warzywami, serami, a czasami mięsem. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny sos na bazie jogurtu, który przypomina greckie tzatziki. Przepisów na kumpir jest mnóstwo i każdy je go tak jak lubi. Dlatego nawet moja ciocia z łatwością odtworzyła to danie i zaprosiła mnie na ciepłą kolację. Jednak kumpir jest bardzo sycący, z powodzeniem można go zjeść na obiad.

Pysznie i ekonomicznie

Kumpir, podobnie jak nasze zapiekanki, jest świetnym daniem na wykorzystanie zapasów z lodówki, a właściwie resztek. Każdego ziemniaka można przygotować z różnymi dodatkami. W ten sposób wykorzystasz resztki wędlin, serów, a także warzyw. Tak przygotowane ziemniaki nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie.

Kumpir, czyli ziemniaki po turecku

Składniki:

  • 4 ziemniaki, odmiana mączysta,
  • 4 łyżki oliwy lub masła,
  • 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
  • pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • kilka sztuk chili marynowanych,
  • sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po kilka gałązek koperku i mięty,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C. Kiedy ziemniaki są mniejsze nie trzeba ich gotować, wystarczy wydłużyć czas pieczenia.
  2. Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
  3. Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
  4. Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
  5. Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
  6. Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
  7. Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.