Ciocia przywiozła z Turcji przepis na to danie i mnie poczęstowała. Teraz robię raz w tygodniu

Co tam kolacje w hotelu, najlepsze danie zjadłam na ulicy - opowiadała mi ciocia po powrocie z wakacji. Ziemniak, ale jaki! Zachwytom nie było końca. Ciocia spróbowała jednego z najbardziej znanych dań typu street food w Turcji. Chodzi o kumpir.

Kumpir z kukurydzą Kumpir z kukurydzą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ABC
Dorota Gepert

Kumpir to najbardziej znane tureckie danie z ziemniakiem w roli głównej. Miesza się tu mnóstwo smaków, a jednego przepisu nie ma. Kumpir, czyli faszerowany ziemniak może być podawany z różnymi dodatkami, zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast kanapki robię tę pitę. Miodowe halloumi wszyscy podkradają z patelni

Ziemniak w roli głównej

Podstawą kumpiru są pieczone ziemniaki. Wzbogaca się je warzywami, serami, a czasami mięsem. Uzupełnieniem dania jest aromatyczny sos na bazie jogurtu, który przypomina greckie tzatziki. Przepisów na kumpir jest mnóstwo i każdy je go tak jak lubi. Dlatego nawet moja ciocia z łatwością odtworzyła to danie i zaprosiła mnie na ciepłą kolację. Jednak kumpir jest bardzo sycący, z powodzeniem można go zjeść na obiad.

Pysznie i ekonomicznie

Kumpir, podobnie jak nasze zapiekanki, jest świetnym daniem na wykorzystanie zapasów z lodówki, a właściwie resztek. Każdego ziemniaka można przygotować z różnymi dodatkami. W ten sposób wykorzystasz resztki wędlin, serów, a także warzyw. Tak przygotowane ziemniaki nie są ciężkostrawne, jak po usmażeniu. W dodatku mają sporo błonnika, więc sycą na długo. Dostarczają też sporo energii i potasu, który ma dobry wpływ na ciśnienie.

Kumpir, czyli ziemniaki po turecku

Składniki:

  • 4 ziemniaki, odmiana mączysta,
  • 4 łyżki oliwy lub masła,
  • 4 łyżki startego sera, najlepiej owczego,
  • łyżeczka soli.

Dodatki:

  • szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty,
  • pół szklanki pokrojonych czarnych oliwek,
  • pół szklanki pokrojonych pomidorków koktajlowych,
  • 1 szalotka,
  • pęczek dymki ze szczypiorkiem,
  • kilka sztuk chili marynowanych,
  • sól, pieprz, kumin, papryka, cynamon do smaku.

Sos tzatziki

Składniki:

  • 1 ogórek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • po kilka gałązek koperku i mięty,
  • 250 g jogurtu naturalnego,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i osusz. Podgotuj je przez około 20 minut. Potem ponakłuwaj je widelcem, posmaruj oliwą i piecz w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach C. Kiedy ziemniaki są mniejsze nie trzeba ich gotować, wystarczy wydłużyć czas pieczenia.
  2. Przygotuj sos tzatziki. Ogórek zetrzyj na tarce o małych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody. Wymieszaj go z jogurtem, dopraw do smaku. Dodaj drobno pokrojone zioła. Przełóż do lodówki, by się schłodził.
  3. Upieczone i przestudzone ziemniaki natnij tak, by ich nie przekroić na połówki. Wydrąż je, tak by ścianki były stabilne.
  4. Miąższ wymieszaj z masłem i serem, wypełnij nim zagłębienia w ziemniakach.
  5. Kapustę, szalotkę, pomidorki, oliwki dopraw przyprawami i wymieszaj.
  6. Porcję warzyw nakładaj do ziemniaków.
  7. Całość polej sosem i posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"