Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem to przepis nawet dla opornych. Wyjdzie każdemu
Zapiekane ciasto francuskie z dodatkiem prostego farszu z kurczakiem i szpinakiem to prosty przepis na przekąskę lub ciepłą kolację. Wygląda bardzo apetycznie i smakuje równie dobrze, dzięki czemu zjedna sobie serca rodziny oraz znajomych.
30.07.2024 06:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczna baza do przyrządzania pyszności. Znajdziesz je niemal w każdym sklepie, nie kosztuje dużo, a sprawdzi się w wielu różnych potrawach, od słodkich rożków, przez pizzowe roladki, na zapiekance kończąc. Kiedy nie mam pomysłu, co podać na szybki obiad lub ciepłą kolację, wyciągam rulon z lodówki i serwuję wraz ze szpinakowym farszem.
Ciasto francuskie na słono
Ciasto francuskie z wytrawnym nadzieniem to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie sprawdzi się na imprezach, gdzie wyjęte prosto z piekarnika i postawione na stole, rozejdzie się szybciej, niż może ci się wydawać. Ciasto francuskie daje wiele możliwości do przygotowania różnych farszów, dzięki czemu zachęca do kulinarnych eksperymentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem — przepis
Kurczak i szpinak to duet popularny i po prostu idealny. Chociaż taki farsz niektórym może wydawać się mdły i bez smaku, odpowiednie przyprawy nadają mu ciekawy tor.
Składniki:
- 40 g masła,
- 1 szalotka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonej bazylii,
- 1.5 łyżeczki soli,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 ml bulionu warzywnego,
- 1 ugotowany filet z piersi z kurczaka,
- 80 g świeżego szpinaku,
- 280 g ciasta francuskiego,
- 1 jajko.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na patelni roztop masło i wrzuć posiekaną drobno cebulkę szalotkę. Podsmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, tworząc zasmażkę.
Krok 2. Do cebuli z mąką dodaj gałkę muszkatołową, suszone oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.
Krok 3. Do sosu dodaj ugotowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i posiekane liście szpinaku. Duś chwilę całość, mieszając zawartość patelni.
Krok 4. Ciasto francuskie przedziel na pół. Jedną z połówek złóż i natnij tak, jak na filmie lub zdjęciu poniżej.
Krok 5. Na drugą połowę ciasta wyłóż przygotowany farsz z kurczakiem i szpinakiem. Przykryj go naciętą połówką ciasta francuskiego i zaklej brzegi widelcem. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 20 minut.
Krok 6. Zapiekankę z ciasta francuskiego pokrój na porcje. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!