Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem to przepis nawet dla opornych. Wyjdzie każdemu

Zapiekane ciasto francuskie z dodatkiem prostego farszu z kurczakiem i szpinakiem to prosty przepis na przekąskę lub ciepłą kolację. Wygląda bardzo apetycznie i smakuje równie dobrze, dzięki czemu zjedna sobie serca rodziny oraz znajomych.

Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiemZapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczna baza do przyrządzania pyszności. Znajdziesz je niemal w każdym sklepie, nie kosztuje dużo, a sprawdzi się w wielu różnych potrawach, od słodkich rożków, przez pizzowe roladki, na zapiekance kończąc. Kiedy nie mam pomysłu, co podać na szybki obiad lub ciepłą kolację, wyciągam rulon z lodówki i serwuję wraz ze szpinakowym farszem.

Ciasto francuskie na słono

Ciasto francuskie z wytrawnym nadzieniem to świetny pomysł na przystawkę. Idealnie sprawdzi się na imprezach, gdzie wyjęte prosto z piekarnika i postawione na stole, rozejdzie się szybciej, niż może ci się wydawać. Ciasto francuskie daje wiele możliwości do przygotowania różnych farszów, dzięki czemu zachęca do kulinarnych eksperymentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem. Świetne jako przekąska na imprezę lub kolacja na ciepło

Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem — przepis

Kurczak i szpinak to duet popularny i po prostu idealny. Chociaż taki farsz niektórym może wydawać się mdły i bez smaku, odpowiednie przyprawy nadają mu ciekawy tor.

Składniki:

  • 40 g masła,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka suszonego oregano,
  • 1 łyżka suszonej bazylii,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 ml bulionu warzywnego,
  • 1 ugotowany filet z piersi z kurczaka,
  • 80 g świeżego szpinaku,
  • 280 g ciasta francuskiego,
  • 1 jajko.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na patelni roztop masło i wrzuć posiekaną drobno cebulkę szalotkę. Podsmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj mąkę i wymieszaj, tworząc zasmażkę.

Zasmażka z cebulą
Zasmażka z cebulą © Pyszności

Krok 2. Do cebuli z mąką dodaj gałkę muszkatołową, suszone oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wymieszaj i zalej bulionem warzywnym. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje.

Krok 3. Do sosu dodaj ugotowaną i pokrojoną na mniejsze kawałki pierś z kurczaka i posiekane liście szpinaku. Duś chwilę całość, mieszając zawartość patelni.

Farsz do ciasta francuskiego
Farsz do ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 4. Ciasto francuskie przedziel na pół. Jedną z połówek złóż i natnij tak, jak na filmie lub zdjęciu poniżej.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie © Pyszności

Krok 5. Na drugą połowę ciasta wyłóż przygotowany farsz z kurczakiem i szpinakiem. Przykryj go naciętą połówką ciasta francuskiego i zaklej brzegi widelcem. Następnie posmaruj roztrzepanym jajkiem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na około 20 minut.

Upieczone ciasto francuskie
Upieczone ciasto francuskie © Pyszności

Krok 6. Zapiekankę z ciasta francuskiego pokrój na porcje. Najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego!

Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem
Zapiekane ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥